IT trends voor 2022
Door de uitbraak van COVID-19 zijn we massaal gaan thuiswerken. Wie niet volledig thuiswerkt, werkt vaak hybride: deels op kantoor en deels thuis. Maar wat zijn de gevolgen hiervan geweest? Het bedrijfsnetwerk is vaak sterker beveiligd dan de IT omgeving thuis. En dat zorgde voor een toenemend aantal cyberaanvallen en datalekken. Cyber-en datasecurity was daarom de belangrijkste trend van 2021.
Maar wat zijn de IT trends voor 2022? Welke nieuwe ontwikkelingen en veranderingen komen eraan? En welke trends zullen zich voornamelijk ontwikkelen? Lees hier welke 7 IT trends voor 2022 je in de gaten moet houden.
Trend 1. Full focus op hybride werken
Hybride werken is een van de IT trends voor 2022 die zich verder blijft ontwikkelen. Nu we vanaf verschillende locaties werken, worden onze digitale vaardigheden ook steeds meer op de proef gesteld. Werkgevers verwachten dan ook een hoge mate van flexibiliteit van hun werknemers. Daarom doe je er als bedrijf verstandig aan om je werknemers vaardig te maken in de omgang met alle (nieuwe) technologie. Investeer in trainingen en cursussen, zodat je werknemers nóg efficiënter gaan werken.
Trend 2. Cloud krijgt een hogere prioriteit
Cloud wordt ieder jaar relevanter. Niet voor niets is het een van de IT trends voor 2022. Zowel zakelijk als privé krijgt de cloud een prominentere rol. Hosting vanuit de cloud komt steeds meer voor; zelfs bedrijfsapplicaties worden vanuit de cloud gestreamd. Meer dan een toetsenbord, muis en stabiele internetverbinding heb je niet nodig om toegang tot een netwerk te krijgen.
Trend 3. Altijd in verbinding met elkaar
Een leven zonder wifi, daar is niets meer bij voor te stellen. Het belang van goed functionerende wifi is relevanter dan ooit. Een stabiele wifi-verbinding is dan ook meer dan een van de IT trends voor 2022. Toch zijn er nog plekken in Nederland waar de wifi niet goed aansluit op het netwerk. Lokale wifi-verbindingen gaan hier verandering in brengen.
Trend 4. Focus op cloud-native platforms
Als vierde in het rijtje van IT trends voor 2022, voorspelt Gartner dat cloud-native platforms tegen 2025 voor 95% de basis voor technologische ontwikkelingen vormen. Veel organisaties maken nu nog gebruik van een ‘lift and shift-migratie’. Maar met Cloud-native platforms (CNP’s) bied je de mogelijkheden van cloudcomputing in schaalbare as-a-service-oplossingen.
Trend 5. Fluïde werken
Trendwatchers kondigen fluïde werken aan als een van dé IT trends voor 2022. Fluïde werken betekent dat je werknemers vanaf een externe ruimte werken. Als organisatie faciliteer je deze mogelijkheid. Je verleent je werknemers toegang tot speciale kantoorpanden, waar ze bijvoorbeeld kunnen samenkomen om te brainstormen of juist in stilte werken in speciaal ingerichte ruimtes.
Trend 6. Hyperautomatisering
Volgens Gartner is hyperautomatisering een van de meest cruciale IT trends voor 2022. Deze trend beïnvloedt je dagelijkse manier van bedrijfsvoering. Door alles te automatiseren wat er ook te automatiseren valt, verhoog je de efficiëntie en tevredenheid van je werknemers. Hyperautomatisering maakt een einde aan verouderde software, inefficiënte processen en handmatige acties. Automatiseren kan op basis van diverse technologieën zoals AI, business intelligence en robotisering.
Trend 7. Zero Trust
Nu cybercriminaliteit steeds meer toeneemt, wint Zero Trust in populariteit. Daarom mag Zero Trust niet ontbreken in het rijtje van IT trends voor 2022. Binnen dit concept worden alle devices die verbonden zijn met een netwerk als onveilig beschouwd. Dit geldt ook voor apparaten die verbonden zijn met je bedrijfsnetwerk of vooraf geverifieerd zijn. Met Zero Trust zorg je voor een wederzijdse authenticatie: de identiteit van de gebruiker én integriteit van de devices worden zorgvuldig gecontroleerd. Na deze check is het apparaat toegankelijk. Zo krijgen cybercriminelen geen kans. En dat zou inmiddels een prioriteit moeten zijn gezien het toenemend aantal cyberaanvallen.
Wil jij ook goed voorbereid zijn op alle ontwikkelingen voor 2022? Neem jouw netwerk dan eens onder de loep! Met een vulnerability assessment leg je de kwetsbaarheden binnen je netwerk bloot. En dat is de eerste stap in het verbeteren van IT security.