Redactie - 17 maart 2022

Trends in 2022 voor openbare netwerken, LAN en datacenters

Trends in 2022 voor openbare netwerken, LAN en datacenters image

Elk jaar brengt R&M recente innovaties op het gebied van publieke netwerken, LAN en datacenters in kaart. Graag deel ik onze belangrijkste bevindingen.

Openbare netwerken

De telecomsector blijft investeren in Fibre to the Home, en dit zal steeds verder versnellen. Echter, vaak is uitbreiding van glasvezelnetwerken naar dunbevolkte gebieden nog niet haalbaar. Bovengrondse bekabeling biedt een aantrekkelijke - vaak zelfs de enige - manier om snelle, kostenefficiënte FTTH-uitrol op afgelegen locaties te realiseren. Dit vraagt om glasvezelkabels en verbindingen die met minimale inspanning kunnen worden geïnstalleerd.

De introductie van 5G heeft geleid tot een golf aan investeringen. Mobiele telefoonbedrijven die antennesites bouwen en uitbreiden moeten deze verbinden met glasvezelnetwerken - oftewel Fibre to the Antenna (FTTA). Ook hier zien we innovaties op het gebied van aansluit- en montagetechniek die helpen om buiteninfrastructuren snel, veilig en eenvoudig op te zetten. FTTH en FTTA kunnen naar elkaar toegroeien of elkaar aanvullen. Dat maakt synergiën mogelijk maakt die aanzienlijk besparen op ontwikkelingskosten.

LAN

De behoefte aan steeds meer bandbreedte in gebouwen blijft bestaan. Maar het lokale datanetwerk dient meer te bieden dan snel internet voor kantoren. Er is een alomvattende visie op slimme gebouwen nodig en we moeten meer functies en technologieën integreren om digitalisering van het gebouwbeheer mogelijk te maken.

Nieuwe technologieën zoals Single Pair Ethernet (SPE) winnen terrein op de markt voor gebouwenbekabeling. Met SPE kunnen gebouwen worden omgevormd tot ‘smart buildings’ waarin veel functionaliteiten zijn geautomatiseerd.

Nu mensen terugkeren naar kantoren, na tijdens de pandemie gewend te zijn geraakt aan werken op afstand, zullen de behoeften verder veranderen. Het is belangrijk dat de architectuur van de infrastructuur anticipeert op de gevolgen die dit kan hebben. Vroeger werden kantoorbekabelingsnetwerken ontworpen voor het aansluiten van desktop-computers. Al snel werden IP-telefonie, Wi-Fi, video en andere platforms geïntroduceerd, waardoor bekabelingsnetwerken moesten worden uitgebreid of gereviseerd. Het steeds toevoegen van apparaten zal zorgen voor meer comfort en veiligheid op de werkplek en tegelijkertijd de impact op het milieu verminderen. PoE zal een belangrijke rol spelen als faciliterende technologie hiervoor, wat weer impact zal hebben op het ontwerp van de bekabelingsystemen.

Datacenters

Leveranciers van datacenters moeten zich voorbereiden op grote veranderingen in de glasvezelinfrastructuur, mede door migratie naar snellere netwerken en introductie van 400 en 800 Gb-Ethernet. In serverruimtes en racks worden bekabeling en connectiviteit steeds verder uitgebreid. Netwerkbeheer moet steeds verder geautomatiseerd worden om het snel groeiende aantal glasvezelkabels en verbindingen op een betrouwbare manier te kunnen beheren. Beheer en implementatie van de meest recente innovatieve optische connectorsystemen spelen ook een belangrijke rol. In racks wordt het alsmaar voller, waardoor het werken met kabels steeds lastiger wordt. Daarom komen er steeds meer geprefabriceerde kabelsystemen op de markt. Datacenters die honderdduizenden glasvezelverbindingen in gevoelige bedrijfsomgevingen huisvesten en steeds op nieuwe eisen vanuit de markt moeten inspelen, kunnen niet meer op de ‘oude’ manier worden beheerd. Daarom is het belangrijk geschikte oplossingen te vinden voor geautomatiseerd infrastructuurbeheer. En omdat er aan klantzijde vaak geen aangewezen specialist is, ontstaat behoefte aan geïntegreerde oplossingen en deskundige ondersteuning.
    
Door: Michiel Panders (foto), General Manager Europe Reichle & De-Massari