Redactie - 09 mei 2022

Complexere cloud vraagt om inzicht, snelheid en allesomvattende beveiliging

Netwerken zijn nooit makkelijk geweest. Toen het datacenter het middelpunt was van een bedrijfsnetwerk, draaiden applicaties op gecentraliseerde servers en kregen gebruikers toegang via private WAN’s (wide area networking). De verbinding met internettoepassingen – toen alleen nog e-mail, browsen en bestandsoverdracht – verliep ook centraal via diezelfde private WAN’s.

In de laatste jaren is deze infrastructuur volledig veranderd. Lokale hosting werd vervangen door public cloud-modellen op basis van SaaS-applicaties. Het internetverkeer explodeerde en traditionele, overbelaste WAN’s presteerde matig en zorgden voor een toename van kosten in onderhoud. Bovendien werd de dreiging van cybercriminelen een wezenlijk issue. De opkomst en sterk groeiende inzet van SD-WAN (software defined WAN) werd een logisch en welkom gevolg van die ontwikkelingen.

Steeds de beste dataroute

SD-WAN maakt betrouwbare en flexibele verbindingen mogelijk en biedt tegelijk helder inzicht in het dataverkeer, volledige controle over de bandbreedte plus verbeterde netwerkveiligheid. Met SD-WAN-oplossingen wordt beschikbare bandbreedte optimaal benut, en kunnen problemen in latency of packet loss voorkomen worden door steeds de best beschikbare route te kiezen. Gartner meldt in zijn 2021 Magic Quadrant for WAN Edge Infrastructure dat steeds meer organisaties overstappen van traditionele routers naar SD-WAN-technologie, mede vanwege de mogelijkheden in kostenbeheersing, beveiliging en maximale beschikbaarheid.

Vandaag de dag vindt het overgrote deel van ons werk plaats in de cloud, via een veelvoud van endpoints. Hoe meer we verbonden zijn met de cloud en hoe afhankelijker we zijn van die verbindingen, des te groter is de behoefte aan de juiste beveiliging. Zeker nu steeds meer medewerkers vanuit huis werken, wordt het aanvalsoppervlak groter. Dit heeft tot gevolg dat er meer beveiligingskwetsbaarheden ontstaan. Vroeger was het aantal aanvalspunten beperkt, nu zitten die vrijwel overal. En dus moet de beveiliging ook overal zitten.

Tier-1 netwerk

SD-WAN maakt verbindingen sneller en betrouwbaarder. Tegelijk wordt de veiligheid versterkt omdat de data versleuteld over het netwerk gaat. Bovendien heb je bij een SD-WAN-oplossing volledige controle over de route die de data neemt. Welke onderliggende netwerken en welke landen of gebieden gebruik je wel, welke niet? Nu is dat natuurlijk niet altijd waterdicht te maken, als je die netwerken niet echt kent. De volledig beheerde SD-WAN-oplossing van GTT Communications stuurt bijvoorbeeld het verkeer zo snel mogelijk, via een embedded SD-WAN gateway, het eigen Tier-1 netwerk op. Dit maakt volledige controle en optimale veiligheid wel mogelijk.

SASE is de nieuwe securitystandaard

Kijken we nog een keer naar Gartner, dan zien we dat het onderzoeks- en adviesbureau voorspelt dat in 2025 een meerderheid van de ondernemingen wereldwijd bezig zijn met SASE (Secure Access Server Edge). In zijn rapport constateert Gartner dat SASE de nieuwe securitystandaard wordt voor data, applicaties en mensen. SASE is een netwerkarchitectuur dat SD-WAN functionaliteiten integreert met cloud security, waaronder FWaaS, SWG, ZTNA en CASB, waardoor al het applicatieverkeer beschermd wordt. Een nieuw SASE-platform ondersteunt beveiliging in de cloud en vergroot de efficiëntie van het bedrijfsnetwerk, de beveiliging en beheerfunctionaliteit in software gedefinieerde netwerken.

In de digitale wereld van vandaag is het voor organisaties noodzakelijk dat de digitale verbinding altijd veilig en betrouwbaar is en snel reageert. De snelheden, datavolumes én de bedreigingen zijn in de afgelopen jaren explosief toegenomen, waardoor die de traditionele WAN’s en security modellen een uitdaging zijn om te behouden. De hoogste tijd dus voor connectiviteit en security die passen bij de complexiteit en het belang van cloudtoepassingen van vandaag en morgen met SASE als basis.

Door: Mark de Haan, Senior Vice President Central EU (Benelux & DACH) bij GTT

Outpost24 31/12/2024 t/m 01/07/2025 BW