Het vernieuwen van storage-hardware: de uitdagingen en oplossingen
Storage-hardware heeft, net als elke andere IT-technologie, een beperkte levensduur. Na verloop van tijd neemt de werking van componenten af, waardoor het risico op storingen, gegevensverlies en systeemuitval toeneemt. Door storage-hardware om de paar jaar te vernieuwen zorgen organisaties voor optimale beschikbaarheid van gegevens en bedrijfscontinuïteit, en beperken ze de risico's die gepaard gaan met een verouderende infrastructuur.
Hoewel er veel goede redenen voor zijn, is vernieuwen van hardware een complexe onderneming die IT-teams voor aanzienlijke uitdagingen stelt. Hieronder worden de meest voorkomende uitdagingen omschreven.
#1 Compatibiliteits- en interoperabiliteitsproblemen
Het vernieuwen van storage-hardware zorgt tijdens het integreren van nieuwe apparaten vaak voor compatibiliteitsproblemen met de huidige infrastructuur. Deze problemen ontstaan voornamelijk door verschillen in data services, firmware-versies en interfaces tussen storage-oplossingen van verschillende leveranciers of zelfs verschillende versies van dezelfde leverancier. Die incompatibiliteit kan de functionaliteit en prestaties van het systeem belemmeren en ‘storage spanning’ verhinderen, waarbij de vrije capaciteit van een storage-systeem ergens anders gebruikt zou kunnen worden.
#2 Complexiteit van gegevensmigratie
Datamigratie is een cruciaal onderdeel van het vernieuwen van storage-hardware, waarbij gegevens van oude naar nieuwe systemen worden overgezet. Storage-systemen bevriezen tijdens de migratie het bewerken en aanmaken van gegevens om problemen met data-integriteit te voorkomen. Dit leidt tot downtime voor de applicaties die afhankelijk zijn van de gemigreerde data. Hoe groter de dataset, hoe groter de impact op de applicaties.
De migratiesnelheid is afhankelijk van de langzaamste componenten in het systeem: dat is meestal de oudere storage-apparatuur die wordt vernieuwd. Dus zelfs als de nieuwe hardware sneller is, versnelt het de gegevensmigratie niet. Dit vereist zorgvuldige planning en uitvoering door IT-teams, die rekening moeten houden met datamigratiestrategieën, applicatie-afhankelijkheden en eventuele operationele verstoringen.
#3 Risico op nadelige gevolgen voor de bedrijfsvoering
Als het vernieuwen en upgraden van storage niet effectief wordt beheerd, dan levert dit aanzienlijke risico's op voor de operationele continuïteit van het bedrijf. We hebben het hierboven al gehad over applicaties die geen toegang hebben tot gegevens die worden gemigreerd. Maar zelfs als toegang tot gegevens mogelijk wordt gemaakt via servervirtualisatie zoals Storage vMotion of Live Migration, dan zal dat waarschijnlijk een negatieve invloed hebben op de bedrijfsvoering. Deze virtualisatie heeft namelijk bandbreedte nodig, zowel op servers als op storage. Dat zijn dezelfde bronnen die uw applicaties van gegevens voorzien. Simpel gezegd: uw verouderde hardware wordt gedwongen om meer dan de normale workload te verwerken, en dat kan leiden tot verminderde prestaties of zelfs onderbrekingen tijdens het migratieproces.
#4 Kostenbeheer en budgetbeperkingen
IT-teams moeten rekening houden met krimpende budgetten en er tegelijkertijd voor zorgen dat de juiste storage-oplossingen worden geselecteerd. Deze moeten voldoen aan de eisen op het gebied van prestaties, capaciteit en betrouwbaarheid. Dit omvat het evalueren van de total cost of ownership (TCO) - inclusief CAPEX en OPEX - van de nieuwe storage en migratiekosten die de planning, het testen en de daadwerkelijke implementatie van de migratie omvatten.
Vooral in situaties waarin u de upgrade-cyclus van uw huidige storage-leverancier wilt vermijden - een cyclus waarbij vaak complete storage-apparaten moeten worden vervangen - is het belangrijk om rekening te houden met deze kosten. Deze kosten kunnen ook blijven bestaan als u zich focust op één hardwareleverancier, maar te maken krijgt met incompatibiliteit tussen merken en versies.
#5 Kennis- en vaardighedenkloof
Het vernieuwen van storage-hardware vereist vaak gespecialiseerde vaardigheden en kennis om de nieuwe storage-technologie effectief te beheren. IT-teams kunnen te maken krijgen met uitdagingen op het gebied van training, bijscholing of het verwerven van de expertise die nodig is om de oude en de nieuwe storage-infrastructuur tegelijkertijd te implementeren en beheren. Het overwinnen van de kennis- en vaardighedenkloof is essentieel voor een optimale configuratie, prestatie-afstemming en doorlopend onderhoud van de storage-omgeving.
Hoe software-defined storage (SDS) de vernieuwing van hardware vereenvoudigt
SDS is een nieuwe storage-aanpak waarbij storage-software wordt gescheiden van de fysieke hardware. Het biedt een flexibele laag die het beheer van data services automatiseert en vereenvoudigt. Omdat SDS hardware-agnostisch is, werkt het op verschillende platformen en vermindert het vendor lock-in, waardoor u meer controle krijgt over uw storage-bronnen. Hieronder wordt uitgelegd hoe SDS positief inspeelt op de hierboven besproken vernieuwingsuitdagingen.
- Problemen met compatibiliteit en interoperabiliteit voorkomen
Problemen met compatibiliteit worden voorkomen door volledig hardware-agnostisch te worden voor verschillende leveranciers, modellen en storage-technologieën. SDS maakt interoperabiliteit mogelijk en maakt cross-system plaatsing van data en betere inzet van heterogene storage-bronnen mogelijk. - Gegevensmigratie vereenvoudigen
SDS ondersteunt transparante en niet-verstorende gegevensmigratie, waardoor gegevenstoegang en -updates mogelijk zijn tijdens het migratieproces. Zo wordt downtime van applicaties voorkomen. Als gevolg daarvan hoeft men zich geen zorgen te maken over de snelheid van de migratie, omdat de applicatie onaangetast blijft. - Geen risico op nadelen voor de bedrijfsvoering
Door de toewijzing van resources tijdens de migratie efficiënt te beheren, vermindert SDS de druk op verouderde hardware en voorkomt het verstoringen en prestatieproblemen tijdens het proces. Servervirtualisatie zoals Storage vMotion of Live Migration vereisen resources voor migratie, SDS kan die beheren zonder verouderde hardware te dwingen om meer dan de normale workloads te verwerken. - Kostenbeheer en budgetbeperkingen voorkomen
Met SDS kunt u de capaciteit uitbreiden met standaard in plaats van premium hardware, waardoor u de CAPEX en OPEX verlaagt. Uniform en geautomatiseerd beheer van de storage pool verlaagt de kosten nog meer. De leveranciers-onafhankelijke aard van SDS vermijdt de vicieuze cirkel van vendor lock-in en biedt flexibiliteit en kosteneffectieve keuzes voor toekomstige upgrades. - De kennis- en vaardighedenkloof overbruggen
SDS vereenvoudigt storage-migratie, waardoor er minder specialistische vaardigheden en kennis nodig zijn. Migratie wordt een proces op de achtergrond en IT-teams kunnen zich richten op strategische activiteiten in plaats van storage-beheer.
SDS biedt ongeëvenaarde flexibiliteit en schaalbaarheid. Het voorkomt de noodzaak voor complete revisies van de storage-infrastructuur. Daardoor profiteert de gebruiker van een toekomstbestendige oplossing die eenvoudig inspeelt op groei en veranderende storage-eisen.
Door: Ekrem Koc (foto), Sales Director Benelux & Turkey van DataCore