Hoe IPv6 je beheerkosten kan verlagen en je netwerk kan versnellen
Weet je hoeveel trucs er gebruikt worden om je netwerk in leven te houden? Meer dan goed is in ieder geval. Tenminste, als je nog IPv4 gebruikt - en dat doen helaas de meeste organisaties nog. Die trucs, met namen als SD-WAN, NAT, PAT en VPN zijn duur en ze houden je netwerkverkeer op.
In 2011 waren in Azië de adressen echt op en in 2018 in Europa. Om met de beschikbare adressen toch uit te komen zijn we steeds meer trucs gaan toepassen. Je ISP heeft er geen belang bij om je over te zetten naar IPV6. IPv4-adressen zijn een verdienmodel en IPv6 is gratis. Veel ISP’s hebben, onder meer door kleine spelers op te kopen, zo veel mogelijk adresruimte gehamsterd en melken dat nu uit. Dat betaal jij als afnemer.
VPN: van vijf rijbanen naar ééntje
Veel verbindingen tussen vestigingen en tussen een vestiging en de cloud provider lopen via een VPN. Zo’n VPN is een zogeheten serialisatiepunt. Hoe dat werkt? Als je over een vijfbaans snelweg rijdt en het wordt ineens één baan omdat er een ongeluk is gebeurd, dan rijdt je plotseling heel langzaam. Die paar kilometer duren vaak langer dan de rest van je rit.
Datzelfde gebeurt op een VPN, maar dan 24/7, ook als er geen ongelukken zijn. Al het verkeer dat binnen de vestiging en binnen de cloud naast elkaar rijdt moet een stukje over één rijbaan. En dat vertraagt flink. Vaak krijgt zo’n VPN een fancy commerciële naam als ExpressRoute, maar zo’n naam die snelheid suggereert, is eigenlijk misleidend.
Hoge beheerkosten
En dan de beheerkosten. Het administreren en goed werkend houden van bovengenoemde trukendoos kost een enorme inspanning van je mensen of van je MSP/ISP.
En hoe zit het dan met SD-WAN als een alternatief? SD-WAN is een verzamelnaam voor veel technieken. Het is vooral een marketingbenaming. Cisco (bijvoorbeeld), levert een heel ander SD-WAN dan (eveneens puur als voorbeeld) KPN. Veel vormen van duur SD-WAN kunnen helemaal of grotendeels opgedoekt worden na een overstap naar IPv6.
Nooit meer tekort met IPv6
IPv6 is al in 1998 in bedacht. Dit nieuwe Internetprotocol heeft zoveel adressen dat je elk atoom in het universum een uniek adres zou kunnen geven. Daar is voorlopig geen tekort aan, zelfs niet als we andere planeten gaan bevolken. En de dure trukendoos kan het raam uit. Het is levensvatbaar waar IPv4 met moeite op de intensive care in leven wordt gehouden.
Met IPv6 heb je geen VPN meer nodig. Vestigingen kunnen rechtstreeks met elkaar en met de cloud praten. Er moeten dan wel goede firewalls tussen. Je moet het verkeer versleutelen, maar dat deed je toch al? Toen wij overgingen op IPv6 in 2018 zijn onze netwerk beheer kosten gedecimeerd. De complexiteit is veel lager. En de netwerk vertraging was nog maar 40 procent van wat het op IPv4 was.
Ga nadenken
Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. De overgang van IPv4 naar IPv6 is niet iets dat je op een achternamiddag doet. Er is planning en kennis voor nodig. Er is een periode dat je de twee naast elkaar draait. Maar hoe langer je wacht, hoe meer je jezelf in de hoek verft. IPv4 is misschien nog niet dood, maar het ligt al wel op de intensive care. En het gaat niet meer beter worden. Kortom: ga in ieder geval nadenken over de overstap.
Hugo van den Berg is algemeen directeur van Sciante.