Redactie - 24 oktober 2023

Drie belangrijke trends voor IT-teams in de gezondheidszorg

De digitale transformatie van de afgelopen 15-20 jaar heeft ook de gezondheidszorg veranderd. In het afgelopen decennium is er een explosie van nieuwe vormen van gezondheidszorg op de markt gekomen, van telehealth tot volledig digitaal beheerde zorg. Dobias van Ingen (foto), HPE Aruba Networking EMEA CTO & Vice President Systems Engineering, gaat in onderstaande blog daar hier nader op in.

Drie belangrijke trends voor IT-teams in de gezondheidszorg image

Deze digitalisering vraagt niet alleen grote investeringen, maar stelt zorgverleners ook bloot aan een verhoogd risico op cyberaanvallen en breaches. Wat kan een gezondheidorganisatie doen voor een veilige en toegankelijke digitale transformatie? IT-teams in de gezondheidszorg moeten rekening houden met deze drie belangrijke zaken:

1. Maak beveiliging mogelijk met een Edge-to-Cloud securitystrategie

Netwerken zijn tegenwoordig uitgebreider en daarmee ook interessanter voor cyberaanvallen, waardoor gezondheidszorginstellingen zijn begonnen met het volgen van een microsegmentatiestrategie die is afgestemd op de implementatie van een edge-to-cloud Zero Trust-beveiligingsmodel. Edge-to-cloud Zero Trust-beveiligingsmodellen gebruiken softwaregedefinieerde authenticatie- en autorisatiecontroles en beleidsregels die zorgen dat apparaten en gebruikers alleen de benodigde netwerkrechten krijgen. Het voordeel van deze systeemnetwerken is de mogelijkheid om apparaten en gebruikers te segmenteren op basis van contextuele overwegingen in plaats van alleen het apparaattype. Dergelijke overwegingen zijn onder andere:

  • Is het apparaat goedgekeurd voor toegang tot bepaalde delen van het netwerk of niet?
  • Is het apparaat van een personeelslid of van een patiënt/bezoeker?
  • Maakt het apparaat verbinding vanuit het ziekenhuis of op afstand?

Hierdoor kunnen IT-teams in de gezondheidszorg een gedifferentieerd toegangsniveau bieden, ongeacht of het apparaat van het personeel, de facilitaire afdeling, bezoekers of patiënten is.

Daarnaast voert een uitgebreid Zero Trust-netwerkbeveiligingsmodel ook doorlopende beveiligingscontroles uit. Het continu monitoren van activiteiten helpt bij het identificeren van abnormaal gedrag en maakt bijsturing mogelijk (d.w.z. het ontzeggen van onjuiste toegang tot gegevens of services). Voor omgevingen die vanaf elke locatie toegang bieden, moeten IT-organisaties ook beveiligingscontroles overwegen die toepasbaar zijn voor alle apparaten, ongeacht waar ze verbinding maken. Een uniforme aanpak biedt de mogelijkheid om secure access service edge (SASE) en security service edge (SSE) te gebruiken die de flexibiliteit bieden om zowel single- als multi-vendor integratieoplossingen te kiezen.

2. Stroomlijn netwerkactiviteiten met automatisering

Als gezondheidszorginstellingen hun digitale infrastructuur willen moderniseren, moeten ze ook de netwerkactiviteiten vereenvoudigen, de tijd die IT-teams besteden aan handmatige taken verminderen en netwerk- en beveiligingsinzichten combineren om de best mogelijke prestaties en beveiliging van de omgeving te garanderen. AI-netwerken en AI-oplossingen voor IT Operations (AIOps) bieden de oplossing. AIOPs kunnen IT-teams in de gezondheidszorg helpen bij de implementatie van een netwerk, het stroomlijnen van analyse- en taken-troubleshooting en het ontdekken van optimalisatiekansen.

AI-netwerkfuncties zijn bedoeld om IT-organisaties te helpen begrijpen hoe hun netwerken presteren en vast te stellen wanneer er problemen zijn. Dit wordt gedaan door automatisch data te verzamelen van elk accespoint, switch, gateway en endpointclient om een uitgangswaarde te creëren voor prestatie- en beveiligingsdoeleinden. AI-gestuurde profilering van endpoints geeft zelfs een nauwkeurig beeld van de soorten en aantallen apparaten die verbinding maken met zorgnetwerken. IT-teams kunnen nu dankzij realtime inzichten en waarschuwingen eenvoudig een schat aan data verwerken die bestaat uit aanbevolen wijzigingen in de netwerkconfiguratie en hoe ze betere beveiligingsprofielen kunnen samenstellen. Ze hoeven dus minder tijd en middelen te besteden aan alledaagse zaken en kunnen zich in plaats daarvan richten op strategische taken en het garanderen van een optimale omgeving voor kritieke klinische toepassingen met hoge prestaties.

3. Investeer in krachtige wifi

De gezondheidszorg is al lange tijd pionier in het gebruik van technologie en was een van de eerste gebruikers van wifi om artsen te helpen een betere patiëntenervaring te leveren. Door de digitalisering zijn door de tijd heen steeds diversere oude en nieuwe apparaten verbonden met het netwerk - van infuuspompen uit 2008 tot smartphones uit 2023. Deze vermenging van oude en nieuwe apparaten op hetzelfde netwerk kan leiden tot problemen met de prestaties van applicaties en daarmee een negatieve ervaring geven voor gebruikers over de mobiele omgeving.

Gelukkig bieden nieuwe wifi-standaarden consequent toekomstbestendige connectiviteit voor zowel oudere als nieuwere apparaten, zonder negatieve effecten. Wi-Fi 6E standaarden zorgen er bijvoorbeeld voor dat oudere apparaten verbonden kunnen blijven met het 2,4 GHz wifi-netwerk, maar plaatsen high-performance endpoints die in de afgelopen tien jaar zijn ontwikkeld (zoals laptops en mobiele telefoons) op het 5 GHz wifi-netwerk. De nieuwste Wi-Fi 6E-apparaten zijn verbonden met het 6GHz wifi-netwerk. Deze verdeling van RF-bandbreedte geeft apparaten flexibiliteit en zorgt ervoor dat apparaten naadloos kunnen presteren op de lange termijn.

Vooruitkijkend naar de toekomst, neemt het gebruik van IoT-apparaten alleen maar toe. Als organisaties in de gezondheidszorg willen voldoen aan de verwachtingen van hun patiënten en medewerkers, moeten ze hun beveiliging naar een hoger niveau tillen. Door Zero Trust-netwerkbeveiligingsmodellen te implementeren, kunnen ze een grote stap voorwaarts zetten. Het stelt zorgmedewerkers in staat om dynamisch en veilig essentiële zorg te verlenen, en tot slot zorgt het ervoor dat zowel patiënten als bezoekers een probleemloze, veilige ervaring hebben.

Door: Dobias van Ingen, HPE Aruba Networking EMEA CTO & Vice President Systems Engineering

Over Dobias van Ingen
Dobias van Ingen is de EMEA CTO & Vice President Systems Engineering bij HPE Aruba Networking. In deze rol is hij verantwoordelijk voor het complete portfolio van technische oplossingen die Aruba biedt, inclusief wired, wireless en SD-WAN oplossingen.

Dobias werkt aan de ontwikkeling van nieuwe en bestaande netwerkoplossingen om te garanderen dat deze organisaties ondersteunen bij het creëren van nieuwe ervaringen, nieuwe omzetstromen en het verbeteren van operationele efficiëntie op de Intelligent Edge.

Met meer dan twee decennia ervaring in de industrie en uitgebreide kennis is netwerktechnologie, is Dobias ook lid van verschillende technologie-industrie groepen.

Outpost24 17/12/2024 t/m 31/12/2024 BN + BW