20 maart 2024

Zo kan de publieke sector de dienstverlening aan burgers verbeteren

“De overheid gebruikt nog steeds fax machines en papieren dossiermappen!” Dat is een grap die al jaren wordt gemaakt. Trage digitalisering en lage serviceniveaus bepalen dit beeld, waardoor burgers sceptisch blijven over de digitale prestaties van overheidsinstellingen. Dit algemene beeld is onlangs versterkt door een manifest, genaamd ‘Herprogrammeer de Overheid’, tegen ICT onkunde van de overheid dat is aangeboden aan de Tweede Kamer.

Zo kan de publieke sector de dienstverlening aan burgers verbeteren image

Er zijn echter ook overheidsprojecten die wél goed uitgepakt hebben. Een goed voorbeeld hiervan is DigiD. DigiD begon in 2004 en is vandaag de dag onmisbaar bij allerlei overheidszaken zoals belastingaangiftes en het regelen van toeslagen. Om diensten zoals DigID soepel te laten werken, maken overheidsinstellingen gebruik van databases met allerlei gegevens - databases die alleen maar groter zullen worden. In het geval van DigID, bevatten deze databases persoonlijke informatie zoals naam, adres, geboortedatum en burgerservicenummers (BSN). Omgaan met exponentiële datagroei en verouderde storage technologie zijn enkele van de grootste uitdagingen voor de publieke sector.

Uitdagingen voor alle organisaties uit de publieke sector

1. Duurzaamheid en kostenefficiëntie worden steeds belangrijker

Voor overheidsinstanties is het essentieel geworden om de duurzaamheid van alle diensten en technologieën te onderzoeken. Een aantal jaar geleden stond duurzaamheid nog niet op de agenda van inkoopteams, maar nu bevat elke ‘Request for Proposal’ (RFP) duidelijke eisen en verwachtingen over duurzaamheid. Nederland wil namelijk de CO2-uitstoot met 49% verminderen in 2030 en tegen 2050 zelfs met 95% verminderen t.o.v. de jaren negentig - doelen die zijn vastgelegd in de Klimaatwet van 2019.

Om deze doelen te behalen, zijn datacenters onmisbaar. Datacenters zijn immers verantwoordelijk voor 1-3% van het wereldwijde elektriciteitsverbruik, het opslaan van data door energiezuinige technologie is daarom een must. Bij het kiezen van technologie zouden overheidsinstellingen op zoek moeten gaan naar leveranciers die kunnen bewijzen dat ze daadwerkelijk groene technologie bieden. Een efficiënte infrastructuur heeft minder stroom en koeling nodig en kan een significante impact hebben op het terugdringen van CO2-uitstoot van datacenters. Daarnaast levert een efficiënte infrastructuur minder e-waste op, omdat het langer meegaat.

Hiernaast zouden overheidsinstellingen een as-a-Service model voor technologie moeten overwegen. Door hiervoor te kiezen, gebruiken organisaties alleen de technologie die ze nodig hebben, in plaats van technologie aan te schaffen die ze misschien pas over 2 tot 3 jaar nodig hebben. In het geval van storage wordt in deze periode onnodig elektriciteit en koeling verbruikt. Bij een as-a-Service model schaf je alleen aan wat je op dat moment nodig hebt en schaalt de hoeveelheid storage flexibel mee met de behoeften van de organisatie.

2. Automatisering wordt cruciaal om het gebrek aan skills op te lossen

Zoals, inmiddels algemeen bekend, is er een tekort aan mensen met de juiste vaardigheden op de arbeidsmarkt. IT wordt hierom gevraagd om meer te doen met minder, in een versneld tempo. Overheidsinstellingen zitten echter vast in legacy systemen en software - een bekend voorbeeld hiervan zijn overheidsinstellingen die met spoed zoeken naar programmeurs van een oeroude computertaal, genaamd Cobol. Het beheer van systemen en data die dit soort computertaal gebruiken, vereist veel tijd en is een grote uitdaging voor overheidsinstellingen.

Een andere uitdaging is het beschikbaar stellen van storage middelen - van oudsher een handmatig, tijdrovend proces met hoge kosten en veel giswerk. Stel je te veel storage capaciteit beschikbaar, loop je het risico dat je moet betalen voor capaciteit die niet wordt gebruikt. Stel je te weinig beschikbaar, loop je het risico dat er een capaciteitstekort ontstaat.

Naarmate overheden meer data genereren en verwerven, zullen deze uitdagingen alleen maar groter worden. Flexibiliteit, wendbaarheid en snelle toegang zijn voor overheden net zo belangrijk als prestaties en betrouwbaarheid. Automatisering is cruciaal om het volume, de schaal en de complexiteit van storagebeheer effectief aan te pakken.

3. Gevoelige data beveiligen

Voor de diensten die overheidsinstellingen (willen) aanbieden zijn vaak gevoelige, persoonlijke data van burgers nodig. Om verantwoord met deze data om te gaan, hebben overheidsinstellingen goede databeveiligings- en herstelstrategieën nodig. Ze moeten rekening houden met cyberaanvallen, zoals ransomware en phishing, en andere dreigingen die een risico vormen voor de continuïteit, zoals stroomstoringen. De publieke sector heeft ook veerkrachtige architectuur nodig om na een aanval snel back-ups te kunnen terugzetten. Het is hier essentieel om voortdurend ‘snapshots’ te maken. Dit zijn onveranderlijke kopieën die niet beschadigd, verwijderd, gewijzigd of versleuteld kunnen worden.

All-flash voldoet aan eisen publieke sector

Traditionele harddisks (HDD’s) zijn geen goede oplossing voor workloads met een grote capaciteit, die hoge prestaties vereisen en een hoge latency kennen (vertraging in de overdracht van data tussen een bron en zijn bestemming). Op grote schaal zijn ze moeilijk te beheren, verbruiken ze enorm veel energie en nemen ze veel ruimte in beslag. Ook is de kans op een defect van de mechanische onderdelen relatief hoog, waardoor waardevolle data verloren kunnen gaan.

Van oudsher was het verplaatsen van alle diskgebaseerde workloads naar flash storage niet de meest kosteneffectieve optie. Inmiddels is er echter een omslagpunt bereikt, waarbij all-flash oplossingen dezelfde kostenniveaus hebben bereikt als HDD. Daarnaast zijn er goede argumenten om all-flash te gebruiken: een daling in NAND-kosten op de langere termijn, opslagdichtheid, energie-efficiëntie, betrouwbaarheid en innovatieve storage management software. All-flash biedt de snelheid, prestaties en wendbaarheid die nodig zijn voor de publieke sector.

Conclusie

Data, infrastructuur en technologie zijn essentieel voor een succesvolle digitalisering van de overheid. Om een systeem te creëren dat voldoet aan de huidige en toekomstige behoeften van burgers, moeten overheidsinstellingen de juiste storagetechnologie implementeren. Deze moet energie-efficiënt, geautomatiseerd, betrouwbaar en veerkrachtig zijn en moet controle, security, hoge prestaties en operationele eenvoud bieden. Een all-flash data platform dat met een as-a-Service model afgenomen kan worden, kan hier aan voldoen.

Door: Daan Ruizendaal (foto), Country Manager Nederland bij Pure Storage

Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN+BW