Alarmerende stijging in datalekken bij organisaties zichtbaar op het Darkweb
Elk jaar op 1 mei staat in het teken van een belangrijk moment voor ons bij Cybercrimeinfo: we halen het 'net' op om te zien hoeveel organisaties het slachtoffer zijn geworden van datalekken waarvan de gegevens op het darkweb terechtkomen. En elk jaar wordt deze ongewenste 'vangst' groter, adus Peter Lahousse (foto). Laten we de cijfers eens nader bekijken.
We begonnen de meting in 2019 met slechts één organisatie die we konden identificeren als slachtoffer. Een jaar later, in 2020, was dat aantal al gestegen naar 85. De trend zet zich onverbiddelijk voort met 2.167 organisaties in 2021, wat meer dan een verdubbeling is in vergelijking met het jaar ervoor. Het jaar 2022 bracht ons een totaal van 5.565 organisaties, en deze stijging zet zich voort tot 8.292 organisaties in 2023.
Het meest recente meetmoment, 1 mei 2024, laat een alarmerende toename zien tot 13.707 organisaties. Dit betekent dat het aantal organisaties waarvan de data gelekt is naar het darkweb in vijf jaar tijd astronomisch is gestegen. De grafiek laat een duidelijke opwaartse trend zien, wat wijst op een toenemende dreiging en het groeiende belang van cybersecurity.
Wat zegt dit ons? Eenvoudig gezegd: cybercriminaliteit neemt toe, en de bescherming van gegevens moet een topprioriteit zijn voor elke organisatie. Het is cruciaal om actuele beveiligingsmaatregelen te implementeren, personeel te trainen in het herkennen van phishing-aanvallen, en altijd up-to-date te blijven over de laatste dreigingen.
Deze trend is een wake-up call voor iedereen. In de digitale wereld van vandaag kan geen enkele organisatie het zich veroorloven om complacent te zijn over hun cyberbeveiliging. Het is tijd om actie te ondernemen en uw gegevens te beschermen. Bent u al veilig?
Door: Peter Lahousse