17 juli 2024

Van experiment naar strategisch AI-voordeel

Bedrijven transformeren hun AI-strategieën in een razend tempo. Wat begon met kleinschalige experimenten, groeit nu uit tot grootschalige en strategische AI-implementatie. Want in onze dynamische wereld, waarin digitale transformatie gepaard gaat met ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen en strikte compliance-eisen, is deze evolutie onvermijdelijk geworden. Cruciale stappen in deze transformatie zijn het garanderen van data governance om aan compliance-vereisten te voldoen en het strategisch toepassen van AI om operationele kosten (OPEX) te verlagen en milieudoelen te halen. Het gebruik van open source-software biedt de flexibiliteit die nodig is om deze doelen te bereiken, zonder de controle over data te verliezen. Dit strategische gebruik van AI vormt de kern van moderne bedrijfsvoering en levert een concurrentievoordeel op in een voortdurend veranderend landschap.

Van experiment naar strategisch AI-voordeel image

Deze nieuwe fase van AI-implementatie benadrukt niet alleen de technische mogelijkheden, maar ook de ethische, maatschappelijke en economische verantwoordelijkheden van bedrijven. De implementatie van AI richt zich daarbij steeds meer op gestructureerde beheersing, duurzaamheid en transparantie. Deze pijlers vormen de basis voor een verantwoorde groei en integratie van AI binnen organisaties. Om van deze nieuwe fase een succes te maken, zijn een aantal stappen noodzakelijk:

  1. AI-modellen beheersen
    Het effectief beheersen van AI-modellen door middel van data governance – de beleidsregels en processen rond het verwerken en beheren van data – vereist een solide framework waarin toegankelijkheid en veiligheid centraal staan. Dit framework moet voldoen aan internationale compliance-richtlijnen, die continu blijven doorontwikkelen samen met AI technologieën. Organisaties moeten proactief zijn door niet alleen aan de huidige normen te voldoen, maar door ook voorbereid te zijn op toekomstige uitdagingen en ontwikkelingen binnen het veld.

  2. Verantwoord ondernemen
    AI biedt organisaties niet alleen efficiëntie in middelen, menskracht of kosten, maar ook in energie-output. Dit is vooral belangrijk in de context van verantwoord ondernemen en ESG-rapportages die bedrijven moeten opstellen. Geoptimaliseerde AI-modellen verbruiken relatief weinig energie en ondersteunen tegelijkertijd de duurzaamheidsdoelstellingen van een organisatie. Hiermee wordt een belangrijke box aangevinkt op het gebied van verantwoord ondernemen.

  3. Drijvende kracht achter innovatie
    Tot slot vormt open source-software de drijvende kracht achter innovatie in de AI-sector. Het biedt bedrijven de mogelijkheid om hun eigen aanpassingen te maken, nauwer samen te werken met de gemeenschap en meer controle te houden over hun eigen data en AI-modellen. In combinatie met correcte licentiëring en bijdragen aan de open source gemeenschap, creëert het een vruchtbare bodem voor innovatie en samenwerking op een eerlijke en transparante manier.

Toekomstperspectief

De toekomst van AI is zowel veelbelovend als uitdagend. Bedrijven zullen zich snel moeten aanpassen aan een constant veranderende omgeving, waarin technologische vooruitgang samenhangt met maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Met het oog op de toekomst van AI is ontwikkeling nodig van systemen die intelligent, efficiënt, eerlijk, duurzaam en toegankelijk zijn voor iedereen. De overgang naar een strategisch AI-framework vereist een nauwkeurige aanpak die zowel de vele mogelijkheden benut als de complexe uitdagingen aanpakt. Dit pad zal niet altijd eenvoudig te bewandelen zijn en vraagt om zorgvuldige planning, ethische afwegingen en een sterke focus op duurzaamheid. Maar hierdoor zullen organisaties AI wel kunnen benutten op manieren die nu nog moeilijk voor te stellen zijn. We staan nog maar aan het begin van een tijdperk vol uitdagingen en kansen, en gelukkig ontdekken steeds meer organisaties hoe ze AI effectief kunnen inzetten om de toekomst vorm te geven en daarmee strategisch AI-voordeel te behalen!

Door: Kevin Jonkergouw, Regional VP Benelux bij Databricks

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Dutch IT Golf Cup BW tm 16-09-2024
Gartner BN en BW tm 03-11-2024