Redactie - 02 augustus 2024

Qualcomm heeft visie op herboren pc-ervaring via Snapdragon X Elite

Op COMPUTEX 2024 onthulde Qualcomm zijn visie "PC Reborn", waarmee de keuzemogelijkheden voor AI-pc's werden uitgebreid met meer dan 20 nieuwe producten van zeven OEM-partners. Een video-interview en blogs geven inzicht in de kansen en uitdagingen die voor ons liggen, zo melden Canalys analisten Ishan Dutt en Ben Yeh in onderstaande blog.

Qualcomm heeft visie op herboren pc-ervaring via Snapdragon X Elite image

Op COMPUTEX 2024 onthulde Qualcomm zijn visie "PC Reborn" en presenteerde meer dan 20 producten van zeven PC OEM-partners. Hieronder bevonden zich modellen die voorheen exclusief waren voor Intel, wat de erkenning van de industrie voor Qualcomm's next-generation processorprestaties en energie-efficiëntie aantoont en de AI PC-keuzes die beschikbaar zijn voor klanten aanzienlijk uitbreidt.

Belangrijkste inzichten van Canalys

  1. De visie van Qualcomm op COMPUTEX 2024, "PC Reborn", laat zien dat het bedrijf een belangrijke speler is geworden in de pc-industrie, met meer dan 20 producten van zeven pc-OEM-partners die de nadruk leggen op de prestaties en energie-efficiëntie van processors van de volgende generatie.
  2. De gezamenlijke inspanningen van Qualcomm en Microsoft om de gebruikerservaring te verbeteren en de AI-mogelijkheden van pc's te benutten, benadrukken het belang van de ontwikkeling van softwaretoepassingen voor het succes van de CoPilot+-categorie.
  3. Qualcomm richt zich op energie-efficiëntie en batterijduur, wat het bedrijf een concurrentievoordeel geeft bij het leveren van verbeterde AI-gestuurde pc-ervaringen.
  4. Klanten overtuigen om de oplossingen van Qualcomm te omarmen, blijft een voortdurende uitdaging vanwege de al lang bestaande voorkeuren. Qualcomm en Microsoft hebben echter uitgebreid samengewerkt om een ​​goede gebruikerservaring te garanderen, waarbij voortdurende investeringen vereist zijn.

Na het evenement interviewde Ishan Dutt, Principal Analyst bij Canalys, Alex Katouzian, Group General Manager van Mobile, Compute en XR bij Qualcomm. Hij gaf meer uitleg over de aankondigingen, strategie en visie van het bedrijf om een ​​belangrijke speler in de pc-industrie te worden.

Qualcomm krijgt een voorsprong door zijn timing, maar moet daarvan profiteren om gebruikerservaringen en voordelen van topklasse te leveren

Momenteel is de volledige CoPilot+-ervaring alleen beschikbaar op het Snapdragon-platform, met uitbreiding naar Intel- en AMD-producten die naar verwachting eind 2024 of begin 2025 beschikbaar zal zijn. In de tussentijd heeft Qualcomm een ​​exclusief voordeel bij het leveren van ervaringen op deze pc's van de volgende generatie.

De keynote van CEO Cristiano Amon op COMPUTEX ging dieper in op de samenwerking tussen Qualcomm en Microsoft. Naast het voldoen aan de strenge hardwarevereisten van CoPilot+-pc's, zal een belangrijk element in het bepalen van het succes van deze categorie de snelle ontwikkeling zijn van gerelateerde softwaretoepassingen die de NPU benutten en overtuigende ervaringen leveren met kwantificeerbare positieve resultaten voor gebruikers. Om dat doel te bereiken, heeft Qualcomm meer dan 100 modellen geïntroduceerd in hun AI-hub om ISV's te ondersteunen bij het integreren van AI-gebruikservaringen in hun apps. "Wat we doen, is het ecosysteem van app-ontwikkelaars en serviceproviders koppelen aan de mogelijkheden die deze apparaten hebben. En we brengen ze samen in een hub waar deze app-ontwikkelaars, serviceproviders en makers deze modellen kunnen achterhalen", aldus Alex Katouzian. Met CoPilot-sleutels die gebruikersinteracties met computers veranderen via de CoPilot-services, is dit initiatief gericht op het aanzienlijk verkorten van de tijd die nodig is voor probleemoplossing, het optimaliseren van oplossingen, het creëren van gepersonaliseerde tools en processen en het verbeteren van de productiviteit tegen lagere kosten. Bovendien voorkomt het verbeteren van de lokale AI-mogelijkheden van NPU's de noodzaak om gegevens naar de cloud over te brengen, waardoor de risico's voor gegevensbeveiliging worden verminderd en realtime bescherming tegen cyberaanvallen wordt geboden. "Dus als u iets heel snel wilt doen, genereert uw on-device AI zonder enige vorm van cloudverbinding alle gegevens die u nodig hebt. De generatieve AI kan daadwerkelijk on-device worden uitgevoerd zonder enige verbinding met welke cloud dan ook. Dus de onmiddellijkheid is er. Privacy is er", legde Katouzian uit.

Energie-efficiëntie en batterijduur zijn essentieel voor Qualcomm's concurrentievoordeel bij het leveren van AI-pc-ervaringen

Ondanks de huidige hype rond AI-pc's, hebben consumenten en zakelijke gebruikers nog steeds tijd nodig om vertrouwd te raken met nieuwe applicaties en interactieve ervaringen zoals recall. De meest directe en opvallende impact op de consument zal de aanzienlijke verbetering van de batterijduur zijn die NPU-applicaties en de Arm-architectuur met zich meebrengen. Dit is vooral cruciaal omdat de beste gebruikerservaring op Copilot+-pc's afhankelijk is van talloze AI-modellen die alomtegenwoordig en constant op de achtergrond draaien. "Je moet eigenlijk de efficiëntie van een NPU hebben, waar de Snapdragon-apparaten op zijn gericht om dat zo efficiënt mogelijk te laten gebeuren. En het draait op een zeer, zeer doordringende manier. Het staat continu op de achtergrond. En dus moeten de gebruikers daaraan wennen", beweerde Katouzian. De meeste modellen die op COMPUTEX worden getoond, kunnen gemakkelijk meer dan 20 uur worden gebruikt in scenario's met laag tot matig gebruik (zoals continu video afspelen), waardoor de zorgen van gebruikers over de batterijduur tijdens een dagje uit worden weggenomen. Bovendien brengt een lager stroomverbruik de volgende voordelen met zich mee om de gebruikerservaring te verbeteren:

  • Minder warmteontwikkeling: voorkomt prestatievermindering en zorgt voor een consistente gebruikerservaring en efficiëntie.
  • Verbeterde energie-efficiëntie: maakt hogere prestaties of dunnere, lichtere ontwerpen mogelijk met hetzelfde stroomverbruik.
  • Vereenvoudigd thermisch beheer: verlaagt de kosten, wat mogelijk leidt tot lagere prijzen en waardoor producten van de volgende generatie betaalbaarder worden.

De x86-processorfabrikanten hebben het belang van deze trend onderkend en verbeteren het stroomverbruik in de nieuwe generatie Lunar Lake- en Strix Point-producten. Volgens pc-fabrikanten bieden de producten van Qualcomm echter nog steeds ongeveer vier tot zes uur meer batterijduur dan x86-producten met vergelijkbare hardwarespecificaties, waardoor ze een voorsprong behouden in deze categorie.

Klanten overtuigen om de oplossing van Qualcomm te omarmen, zal een voortdurende uitdaging zijn

Ondanks het potentieel van CoPilot+ pc's om ervaringen op pc's te revolutioneren, zullen lang gevestigde voorkeuren en aangeleerde gedragingen het voor bestaande gebruikers lastig maken om zich aan te passen aan de nieuwe interactiemethoden op basis van natuurlijke taal. Dit aanpassingsproces zal van enkele kwartalen tot meerdere jaren duren om stevig verankerd te raken. Voor jongere gebruikers die net beginnen met het leren gebruiken van computers, verlaagt de mogelijkheid om opdrachten in natuurlijke taal in te voeren echter de leerbarrière, vergroot de toegankelijkheid en helpt de acceptatie in de loop van de tijd te stimuleren.

Bovendien wordt het pc-ecosysteem al lang gedomineerd door x86-processors. Qualcomm heeft de eerste moeilijkheden overwonnen en is doorgegaan met het uitbreiden van zijn productportfolio. Klanten hebben ook tijd nodig om de voordelen van deze nieuwkomer te herkennen, het te accepteren en over te stappen op het gebruik ervan. Om de zorgen van gebruikers over de compatibiliteit van applicaties weg te nemen, verklaarde Amon: "We zijn druk bezig geweest met Microsoft om ervoor te zorgen dat we al jullie apps beter en sneller op die pc's hebben. We zijn erg druk bezig geweest met het hele ecosysteem, om veel apps native te optimaliseren op de nieuwe instructieset voor X Elite en de resultaten zijn echt ongelooflijk." Microsoft en Qualcomm zullen moeten blijven investeren om stabiele en superieure prestaties te garanderen voor verschillende gebruikerservaringen op hun apparaten. Tegelijkertijd moeten deze ontwikkelingen duidelijk worden gecommuniceerd aan zowel eindgebruikers als kanaalpartners, zodat eventuele angsten rond de overgang naar een nieuw platform kunnen worden vermeden. Deze uitdaging zal met name uitgesproken zijn bij het targeten van zakelijke klanten.

De concurrentiepositie van Qualcomm in het commerciële segment is echter nu veel verbeterd, met een recente Canalys-enquête waaruit blijkt dat 45% van de kanaalpartners waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk Qualcomm-gebaseerde Windows-pc's zal verkopen, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van slechts 16% in 2019. Zowel consumenten als bedrijven kunnen verwachten dat de concurrentie tussen processorfabrikanten meer toegevoegde waarde zal opleveren voor pc's in een breder scala aan producten en prijsklassen. Katouzian is optimistisch over de kansen van Qualcomm en stelt: "In 2024 zal mogelijk 40% van de ondernemingen overstappen op pc's, en in 2025 tot 65%. Er is dus een enorme kans om de gebruikerservaring en het gebruikersgedrag te veranderen in een op AI gebaseerde pc voor de toekomst, en Snapdragon is daar opnieuw de leider in."

Voor meer inzichten van Canalys over de opkomst van AI-compatibele pc's kunt u nu ons uitgebreide rapport lezen.

Gartner BW tm 02-11-2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024