Martijn Kregting - 28 augustus 2024

Technologie en innoveren bestaan niet in een vacuüm

Technologie is goed noch slecht. De ontwikkeling van kernenergie en nucleaire wapens zijn hier een goed voorbeeld van. Hetzelfde geldt voor technologie zoals (generatieve) AI. En zelfs positieve intenties kunnen negatieve gevolgen hebben. Het ligt maar net aan het soort gebruik of gebruiker. Innovatie vindt namelijk niet plaats in een (wetenschappelijk) vacuüm, maar heeft directe oorzaken vanuit en gevolgen voor de samenleving waarin het plaatsvindt. En hoewel de hype rondom het zeer disruptieve gen AI inmiddels iets aan het afnemen is, wordt de impact waar het wordt toegepast steeds groter.

Technologie en innoveren bestaan niet in een vacuüm image

Ruim een jaar geleden, in april 2023, begonnen we met een nieuw avontuur om dergelijke ontwikkelingen te duiden en van context te voorzien. Dutch IT Leaders volgde Executive People op als platform voor IT-beslissers. Sindsdien hebben we het online platform geleidelijk aan in de breedte en de diepte uitgebreid. Met achtergrondartikelen en interviews, met blogs en video's. We hebben evenementen achter de rug zoals het The Future of Business Technology-event in april en het Public Private Diner in mei. En ook in de tweede jaarhelft staan er evenementen op het programma om u te informeren en tot nadenken aan te zetten, zoals de Dutch IT Security Day in oktober en natuurlijk het jaarlijkse Gartner-event in Barcelona in november.

Zowel online als fysiek – in het blad dat deze zomer uitkwam, tijdens de evenementen die we organiseren – kijken we samen met u als IT-beslisser naar de prachtige kansen en complexe uitdagingen die voor ons liggen. Naar de noodzaak van cultuurverandering om van digitale transformatie een concrete ontwikkeling te maken in plaats van een containerbegrip. Naar bewustwording over gevaren en kansen die nieuwe technologie zoals gen AI en kwantum computing bieden.

Technologie niet in een vacuüm

Ook de afgelopen jaren werd eens te meer duidelijk dat technologie en innovatie niet in een vacuüm bestaan. Geopolitieke ontwikkelingen zoals de voortdurende oorlog in Oekraïne, maar ook het conflict in Gaza en potentiële flash-points zoals in Taiwan, brengen nieuwe cybergevaren en een toename van nepinformatie met zich mee. Hoe stellen we ons als bedrijfsleven en samenleving in een westerse democratie tegen te weer?

Technologiereuzen zoals Google, Amazon en Microsoft maken door hun omvang prachtige technologische stappen voorwaarts mogelijk op gebieden zoals energietransitie en verduurzaming. Tegelijkertijd zoeken zij soms in samenwerking, soms in strijd met wetgevers zoals in de VS en de EU, de grenzen op van wat er met baanbrekende innovaties mogelijk is.

Dagelijkse ambities, uitdagingen

Los van bovenstaande vraagstukken zoomt Dutch IT Leaders ook in op de meer dagelijkse ambities en uitdagingen van IT- en security-beslissers. Het inbedden van ‘digitaal’in de bedrijfscultuur, de overgang van hype naar realisme over wat generatieve AI wel of niet biedt. Dat deden we onder meer met klinkende namen zoals Arjen de Graaf (DNB), Lennert L’Amie (Schiphol Group), Jet de Ranitz (SURF) en Hessel Dikkers (NS) tijdens het Future of Business Technology-evenement op 23 april.

Successen, maar ook mislukkingen - durf te falen, was een belangrijke boodschap - kwamen daarbij aan de orde. Evenals de impact van nieuwe technologie zoals gen-AI: want uiteindelijk moet ook AI het gewoon doen. Maar ook hoe belangrijk het is voor IT-leveranciers om niet aan te kloppen met wat zij denken dat organisaties nodig hebben, maar te luisteren naar waar deze organisaties mee bezig zijn en waar zij staan in hun digitale transformatie.

Ook de overheid heeft een rol in het faciliteren van digitaliseren, in het vereenvoudigen van wat vaak een ondoordringbaar woud lijkt van soms tegenstrijdige regulering, zo stelde onder meer Eva Heijblom, tijdens het succesvolle Public Private Diner eind mei, dat IT-beslissers van overheid en IT-leveranciers bij elkaar bracht. Al gaat het er maar om Europese wetgeving zoals NIS2 op het gebied van security tijdig (zoals het er nu naar uitziet begin 2025) in Nederlandse wetgeving door te voeren.

Food for thought

Voor nu hebben we de tweede helft van 2024 nog grotendeels voor ons liggen, waarin wij u blijven voorzien van food for thought’. Online, via evenementen zoals de Dutch IT Security Day (15 oktober) en het Gartner Syposium (4-7 november), maar ook in het nummer van Dutch IT Leaders dat eind dit jaar verschijnt. Met ook een bloemlezing van artikelen over succesvolle innovaties èn mislukkingen; over het leren van het verleden om beter voorbereid te zijn op de toekomst. Een ongewisse toekomst, dat zeker, maar ook een waarin alles nog mogelijk is.

Martijn Kregting
Hoofdredacteur Dutch IT Leaders
m.kregting@dutchitleaders.nl

U kunt elke dag nieuws, achtergronden, blogs en analyses vinden op ons online platform www.dutchtitleaders.nl, en ons partnerplatform www.dutchitchannel.nl. Wilt u kennis en ervaringen uitwisselen met collega’s? Bezoek ons dan op evenementen zoals het Gartner IT Symposium in Barcelona (4-7 november) of de Dutch IT Security Day (15 oktober).

Outpost24 31/12/2024 t/m 01/07/2025 BW