02 september 2024

5 storage-tips om voorbereid te zijn op een datagedreven AI-toekomst

Het gebruik van AI blijft groeien en organisaties hopen er allemaal van te profiteren. Het brengt echter ook een grote uitdaging met zich mee, namelijk het beheren van alle data die nodig is voor AI. Het goede nieuws is dat veel organisaties inzien dat ze moeten investeren om AI op de juiste manier te gebruiken en dat ze hun budgetten daarop aanpassen. Uit ons GenAI Pulse-onderzoek blijkt dat 76% van de IT-beslissers die verantwoordelijk zijn voor GenAI verwacht meer uit te geven aan IT om AI-projecten uit te kunnen voeren. Dit is een stap in de juiste richting, maar waar organisaties hun IT-budget aan uitgeven bepaalt of ze voorop of achterop zullen lopen. Volgens mij moet storage bovenaan de lijst van een CIO staan die in wil zetten op AI.

5 storage-tips om voorbereid te zijn op een datagedreven AI-toekomst image

AI heeft veel data nodig en genereert veel data. Dit betekent dat de oude methoden om data op te slaan moeten veranderen. Organisaties hebben steeds meer behoefte aan storagestrategieën die zijn gemaakt met het AI-tijdperk in gedachte. CIO’s spelen een grote rol bij deze verandering en de eerste uitdaging is om de business mee te krijgen. Ik deel vijf zaken die CIO’s moeten overwegen om een succesvolle storagetransitie te kunnen maken.

1. Ken jouw specifieke storage-uitdagingen

Het is belangrijk om eerst mogelijke obstakels te identificeren en aan te pakken. Denk aan compliance, hoge kosten voor storage en de behoefte aan realtime analytics. Als je weet wat de drempels zijn, kun je samen met IT-teams een storageplatform ontwerpen dat voldoet aan de huidige en toekomstige behoeften en tegelijkertijd zorgt dat je voldoet aan regelgeving rondom data.

2. Gebruik AI om storage te optimaliseren

AI en ML zijn er in allerlei soorten en maten. Sommige typen AI kunnen in een vroeg stadium worden ingezet om meer complexe AI-implementaties, zoals GenAI, mogelijk te maken. Gebruik bijvoorbeeld AI om de huidige storage-hardware te optimaliseren. Door AI-oplossingen toe te passen op bestaande hardware, kun je het databeheer onder de loep nemen en ervoor zorgen dat data beschikbaar en veilig is en dat de prestaties goed zijn. Dit is belangrijk wanneer een organisatie GenAI wil introduceren, omdat aanpassen aan en leren van patronen in datagebruik cruciaal is voor het gebruik.

3. Kies de juiste plaats voor jouw data

De public en on-premises cloud waren de afgelopen jaren vaak de de-facto storage-oplossingen van organisaties. Maar sommige data kan het beste opgeslagen worden dicht bij de plaats waar het wordt gecreëerd en gebruikt – dit geldt zowel voor de edge als het datacenter. Denk bijvoorbeeld aan de productie-industrie, waar edge computing het databeheer kan vereenvoudigen om de productieprocessen te verbeteren. Vergeet ook niet na te denken over beveiliging als je een storagemodaliteit overweegt. Hoeveel controle heb je nodig, hoe zit het met toegang tot data en hoeveel risico kun je nemen? Dit zijn belangrijke zaken om te overwegen wat de beste plaats is voor jouw data.

4. Stem storage af op je innovatie

Data is essentieel voor iedere organisatie: het biedt inzichten die innovatie en concurrentievermogen stimuleren. Nu de waarde en de hoeveelheid data toeneemt, slaan organisaties meer informatie op om de loyaliteit van klanten te verbeteren en nieuwe diensten op de markt te brengen. Maar het is een uitdaging om deze groeiende hoeveelheid data op te slaan. Om deze waardevolle data te behouden, is het essentieel dat technologie die grotere belasting aankan. Het is ook belangrijk dat het gewenste resultaat van datagestuurde inzichten voor innovatie vanaf het begin af aan onderdeel is van je strategie.

5. Wees voorbereid op uitdagingen op het gebied van privacy en beveiliging

Datalekken en zorgen over privacy komen vaker voor dan ooit. Uit de Dell Technologies Global Data Protection Index blijkt dat 42% van de organisaties investeert in AI-technologie om zich beter te verdedigen tegen aanvallen. En dit is nodig, want 55% van alle respondenten heeft in de afgelopen twaalf maanden te maken gehad met een cyberaanval of cybergerelateerd incident. Dit kostte organisaties gemiddeld $1,92 miljoen. Daarom is het slim om een incident response-plan te ontwikkelen dat beschrijft welke stappen genomen moeten worden als er een datalek of beveiligingsincident is. Een goed gedefinieerd plan kan de impact van een inbreuk minimaliseren en zorgt voor een snelle en effectieve reactie.

Zorg er ook voor dat jouw storageplatform niet alleen prestaties levert, maar ook uitblinkt in het beveiligen van data. Werk samen met beveiligingsexperts, blijf op de hoogte van veranderende dreigingen en investeer proactief in beveiligingsoplossingen die zich kunnen aanpassen aan het veranderende cyberbeveiligingslandschap. Privacy en beveiliging van data zijn essentieel voor de reputatie en het succes van een organisatie.

AI zal niet meer verdwijnen. Organisaties moeten er dus voor zorgen dat ze voorbereid zijn en dat hun hardware hen de best mogelijke basis biedt voor succes. Door jouw specifieke uitdagingen aan te pakken, datastorage af te stemmen op innovatie en je voor te bereiden op uitdagingen wat betreft dataprivacy en -beveiliging, zorg je voor een soepelere overgang en is jouw organisatie klaar voor het AI-tijdperk. Organisaties die snel reageren en slim investeren in hun IT-infrastructuur, zullen niet alleen een concurrentievoordeel behalen, maar ook het volledige potentieel van AI- en ML-technologieën benutten.

Door: Ruben Boesenkool, Advisory Pre-sales Engineer | Primary Storage bij Dell Technologies

Telindus Proximus banner 1 22-10 t/m 27-10 Specops Software 22/10 t/m 5/11 BW
Specops Software 22/10 t/m 5/11 BN+BW