Witold Kepinski - 13 januari 2025

Het versterken van cyberverdediging in 2025

Zeki Turedi, Field CTO bij CrowdStrike Europe, doet in deze blog een aantal voorspellingen die relevant zijn voor het versterken van cyberverdediging in 2025.

Het versterken van cyberverdediging in 2025 image

Inzicht in identiteitsinfrastructuur

Identiteit is het nieuwe strijdtoneel binnen cybersecurity – en goed overzicht is cruciaal om een sterke verdediging op te bouwen. Inmiddels is 75% van de eerste toegangspogingen zonder malware. Aanvallers maken gebruik van gestolen inloggegevens om identiteitsystemen, cloudomgevingen en endpoints binnen te dringen. Omdat ze simpelweg inloggen met legitieme gegevens, laten deze aanvallen vaak weinig sporen na en lijken ze op zichzelf staande incidenten. Dit maakt het des te lastiger om ze tijdig op te sporen.

Goed inzicht is essentieel om onzichtbare, identiteitsgerichte dreigingen op te sporen, maar dit is moeilijk te realiseren wanneer security- en IT-teams in silo’s werken en verschillende tools gebruiken. Om deze aanvallen effectief te kunnen detecteren en stoppen, hebben teams een AI-gedreven cybersecurityplatform nodig dat inzicht biedt in cloud endpoints en identiteiten. Deze geïntegreerde aanpak zorgt niet alleen voor beter overzicht, maar maakt detectie en reactie ook sneller en efficiënter. Dankzij AI kunnen enorme hoeveelheden data snel worden geanalyseerd, waardoor afwijkingen sneller en nauwkeuriger worden herkend en teams direct kunnen ingrijpen.

Als organisaties hun identiteitsystemen in 2025 niet goed beveiligen, blijven ze kwetsbaar voor aanvallers die steeds slimmere en eenvoudigere manieren zoeken om hun doelwit te treffen. Het beschermen van deze systemen moet daarom een essentieel onderdeel zijn van iedere beveiligingsstrategie om identiteitsgerichte aanvallen voor te blijven.

Moderniseren van het security operations center

Securityteams hebben moeite om de snel toenemende dreigingen bij te houden, waarbij een eCrime-uitbraak gemiddeld al binnen 62 minuten plaatsvindt. Verouderde SIEM-platformen (Security Information en Event Management) verergeren het probleem door SOC's te overspoelen met onnodige, irrelevante of dubbele data. Dit maakt het moeilijker om dreigingen goed te herkennen en snel te reageren. Het huidige dreigingslandschap vraagt om een moderne aanpak waarmee securityteams snel genoeg kunnen handelen om aanvallers voor te blijven. Dit betekent een transformatie van SOC's, aangedreven door de nieuwste generatie SIEM-technologie.

Organisaties hebben schaalbare, cloud-native platforms nodig die grote hoeveelheden data aankunnen, overbodige tools consolideren en goed integreren met bestaande oplossingen. Een next-generation SIEM-oplossing speelt hierop in door cruciale databronnen – zoals endpoints, cloudomgevingen en identiteiten – te combineren. Dit verlaagt de databeheerkosten en voorkomt vertragingen. Duidelijke securitydoelen en gestroomlijnde data verbeteren de efficiëntie van een SOC verder, doordat platforms met behulp van AI en machine learning real-time reacties kunnen coördineren. SOC-teams hebben realtime-informatie, betrouwbare detecties en slimme automatisering nodig die direct bruikbare inzichten biedt om moderne aanvallers een stap voor te blijven.

Organisaties moeten nu in actie komen om kwaadwillenden voor te blijven, maar deze transformatie kost tijd. Wachten met het moderniseren van het SOC maakt bedrijven kwetsbaar in een dreigingslandschap dat steeds geavanceerder wordt.

Integreer security expertise door het hele bedrijf heen

Naarmate cyberdreigingen zich verder ontwikkelen, wordt de rol van cybersecurity professionals belangrijker dan ooit. Uit onderzoek van Ernst & Young blijkt dat 72% van de publieke Fortune 100-bedrijven cybersecurity als belangrijke expertise voor hun bestuur ziet. Bijna evenveel bedrijven (71%) noemen cybersecurity in ten minste één directeurbiografie, een forse stijging ten opzichte van 34% in 2018. Hoewel dit een positieve ontwikkeling is, is het cruciaal om beveiligingsexpertise niet alleen in de bestuurskamer te houden, maar deze door de hele organisatie heen te integreren.

Door cybersecurity-adviseurs op meerdere niveaus binnen de organisatie in te zetten, wordt ervoor gezorgd dat beveiligingsstrategieën aansluiten bij bedrijfsdoelen en effectief worden uitgevoerd. Deze experts zorgen bovendien voor een cultuur waarin iedereen zich bewust is van cybersecurity, waarbij alle teams begrijpen welke rol zij spelen in het beschermen van de organisatie tegen dreigingen. Van het begeleiden bij de inzet van geavanceerde tools tot het waarborgen van best practices: de expertise van professionals is essentieel om tekortkomingen in beveiliging aan te pakken.

Verdeelde expertise is essentieel om nieuwe technologieën, zoals AI, te beheren en risico's van onderling verbonden systemen te beperken. Bedrijven die cybersecurity niet in hun hele organisatie integreren, lopen het risico achterop te raken nu aanvallers steeds geavanceerder worden. Het actief inzetten van cybersecuritytalent op alle niveaus is cruciaal voor de weerbaarheid van de organisatie op de lange termijn.

Sophos Cybersecurity on Tour 11-02-2025 BW
Commvault BN + BW  06/01/2025 t/m 20/01/2025