Redactie - 23 januari 2025

Datamanagement: Een must-have voor gemeenten in 2025

De uitdagingen voor Nederlandse gemeenten stapelen zich op. 2025 wordt door velen al een ‘ravijnjaar’ genoemd vanwege de dreigende bezuinigingen door de centrale overheid, een groeiend tekort aan personeel en een explosie aan verantwoordelijkheden. De komst van meer vluchtelingen, het hardnekkige woningtekort, stijgende zorgkosten voor kwetsbare groepen en de decentralisatie van taken zoals jeugdzorg, maken het gemeentelijke speelveld complexer dan ooit. Tegelijkertijd worstelen gemeenten met gefragmenteerde data, verspreid over tientallen applicaties, terwijl er ook nog eens een deel via API’s bij de centrale overheid opgehaald moet worden. Het gevolg? Een gebrek aan overzicht en inzicht dat effectief beleid in de weg staat.

Datamanagement: Een must-have voor gemeenten in 2025 image

Juist in deze turbulente tijden is een robuuste datamanagementstrategie onmisbaar. Het biedt niet alleen oplossingen voor huidige uitdagingen, maar bereidt gemeenten ook voor op een toekomst waarin data steeds meer het fundament wordt van beleid en dienstverlening.

Waarom datamanagement essentieel is voor gemeenten

Een goed doordachte datamanagementstrategie helpt gemeenten om grip te krijgen op hun gegevens en deze om te zetten in waardevolle inzichten. Dit is van cruciaal belang in een tijd waarin budgetten onder druk staan en verantwoordelijkheden blijven groeien. Niet voor niets worden 2025 en 2026 al “ravijnjaren” genoemd vanwege de vele financiële uitdagingen waar de verschillende overheden mee te maken hebben en krijgen. Manieren waarop datamanagement kan bijdragen aan betere besluitvorming en effectievere dienstverlening zijn onder andere:

Financieel beleid

Gemeenten kampen met tekorten en moeten iedere euro zorgvuldig uitgeven. Datamanagement biedt een krachtig hulpmiddel om:

  • Gedetailleerde inzichten te verkrijgen in inkomsten en uitgaven.
  • Budgetoverschrijdingen vroegtijdig te signaleren.
  • Besparingen te identificeren zonder dat dit ten koste gaat van de dienstverlening.

Door data uit verschillende bronnen samen te brengen in gebruiksvriendelijke dashboards, kunnen financiële beslissingen beter worden onderbouwd en uitgevoerd. Natuurlijk moeten dan wel de gegevens uit de vele interne- en externe bronnen op een logische manier gerubriceerd, en beschikbaar zijn.

Aanpak van personeelstekorten

Met een structureel tekort aan gekwalificeerd personeel, vooral op ICT-gebied, hebben gemeenten behoefte aan slimme oplossingen. Door data beter te benutten:

  • Krijgt u inzicht in werkdruk en inzetbaarheid van medewerkers.
  • Kunnen processen worden geautomatiseerd en geoptimaliseerd.
  • Wordt het eenvoudiger om schaarse middelen effectief in te zetten.

Vooral dit laatste is één van de belangrijkste redenen voor overheden om, dankzij beter datamanagement en bijvoorbeeld het afnemen van complexe IT diensten als digitale connecties, nieuwe initiatieven te initiëren omdat dit mogelijk gemaakt wordt zonder dat er extra staf nodig is.

Efficiënter omgaan met verantwoordelijkheden

Of het nu gaat om vluchtelingenopvang, jeugdzorg of het aanpakken van woningnood, datamanagement helpt gemeenten bij:

  • Het koppelen van relevante datasets voor een integraal beeld van problemen en oplossingen.
  • Het monitoren van beleidseffecten, zoals het aantal gerealiseerde woningen of de doorlooptijd van zorgaanvragen.
  • Het ontwikkelen van voorspellende modellen om toekomstige trends en knelpunten te identificeren.

Bij dit laatste zal AI een belangrijke rol (gaan) spelen. Inmiddels is wel duidelijk dat de effectiviteit van AI sterk afhankelijk is van de “leerstof” die gebruikt wordt om de modellen te trainen. De data die daar voor nodig is zal in sommige gevallen al beschikbaar zijn, maar deze ligt in veel gevallen “opgesloten” in SaaS applicaties en externe gegevensbronnen. Door nu al te kiezen voor de juiste datamanagement oplossing gecombineerd met de integratie technologie om deze gegevens, uit welke bron dan ook, op te halen en te gebruiken zal de implementatie van AI een stuk eenvoudiger worden.

Aanpak datasilo’s

Data die nodig zijn voor gemeentelijke dashboards ligt vaak verspreid over interne systemen en externe bronnen. Zonder een solide datamanagementstrategie blijven deze gegevens vaak onbenut. Een goed geïntegreerde aanpak maakt het mogelijk om:

  • Gegevens uit verschillende applicaties samen te brengen met slimme digitale integraties
  • Data via API’s van centrale overheidsbronnen efficiënt te ontsluiten
  • Consistente en actuele informatie beschikbaar te maken voor beleidsmakers

De rol van digitale integraties en externe expertise

Veel gemeenten beschikken niet over de interne capaciteit om zelf een datamanagement oplossing te ontwikkelen, beheren en onderhouden. Dit vraagt om specialistische kennis en continue monitoring. Het inschakelen van externe experts biedt hier uitkomst.

De voordelen van uitbesteden:

  1. Snellere implementatie: Ervaren specialisten kunnen systemen sneller opzetten en integreren. Dit bespaart wat tijd en geld
  2. Beheer en onderhoud: Het up-to-date houden van gegevensmodellen en digitale integraties wordt professioneel geregeld.
  3. Naleving van wet- en regelgeving: Externe experts zorgen dat data voldoet aan privacywetgeving zoals de AVG.
  4. Gebruiksvriendelijke dashboards: Dashboards worden ontwikkeld en beheerd door professionals, waardoor beleidsmakers altijd toegang hebben tot actuele en betrouwbare informatie.
  5. Focus op kerntaken: Gemeentemedewerkers kunnen zich concentreren op hun expertise, zoals het definiëren van informatiebehoeften en het interpreteren van inzichten.

Meer inzichten dankzij zorgeloos datamanagement

Bij Enable U combineren we datamanagement met digitale integraties tot een innovatieve totaaloplossing. Voor gemeenten betekent dit:

  • Een vliegende start dankzij het Gemeentelijk Gegevensmodel (GGM), een bewezen oplossing voor het structureren en beheren van gemeentelijke data.
  • Toegang tot kant-en-klare dashboards, zoals voorspellingsmodellen voor de WMO en dashboards die inzicht bieden in jeugdzorg of schuldhulpverlening of andere (sub)beleidsdomeinen
  • Naadloze integratie van data uit interne systemen en externe bronnen.
  • Volledige ontzorging, van analyse tot onderhoud, zodat gemeenten zich kunnen richten op beleid en uitvoering.

Met deze aanpak helpt Enable U gemeenten om de uitdagingen van vandaag aan te pakken en zich voor te bereiden op de toekomst. Want alleen met een solide datamanagement-strategie kunnen gemeenten 2025 met vertrouwen tegemoetzien. Kies voor innovatie, overzicht en daadkracht. Kies voor een datagedreven toekomst.

Door: Enable U

Open Line Platinum awards 23/01/2025 t/m 06/02/2025 BN + BW Visma Connect Gold awards 17/01/2025 t/m 24/01/2025 BN + BW
Open Line Platinum awards 23/01/2025 t/m 06/02/2025 BN + BW