'Terugbellen naar het officiële nummer voorkomt schade door telefonische AI-oplichting'
Telefonische oplichting neemt toe. Oplichters gebruiken steeds vaker kunstmatige intelligentie (AI) om slachtoffers te misleiden. De techniek stelt hen in staat geloofwaardige gesprekken te voeren, waarbij het verschil tussen een echt mens en AI nauwelijks te horen is. Mensen die onverwacht worden gebeld, moeten bij twijfel over de afzender zelf contact opnemen via het officiële nummer van de betreffende organisatie.

De stem aan de andere kant van de lijn klinkt soms behulpzaam, vriendelijk en overtuigend, maar is slechts de output van een slim getraind AI-systeem. Die geloofwaardigheid maakt het voor mensen lastig een valse oproep van een legitiem telefoontje te onderscheiden. Cybercriminelen gebruiken hiervoor vrij beschikbare, aangepaste software en kunnen zo hun frauduleuze praktijken deels opschalen.
Kennis en bewustzijn
Herkenning van dit type fraude begint bij kennis en bewustzijn. Oplichters doen zich bijvoorbeeld voor als bankmedewerkers, helpdeskmedewerkers of vertegenwoordigers van bekende diensten zoals Netflix. Hoewel het gesprek echt kan lijken, moeten alle alarmbellen gaan rinkelen als gevraagd wordt om meteen een bepaalde actie uit te voeren. Denk aan het prijsgeven van persoonlijke gegevens of het overboeken van een bepaald bedrag.
Mensen moeten in dat geval ophangen. Instellingen zoals banken nemen meestal geen direct telefonisch contact op met klanten. Klinkt een voorstel toch geloofwaardig en zou het kunnen kloppen, dan blijft het verstandig zelf contact op te nemen via het officiële nummer van de betreffende organisatie.
Oplichtingstechnieken ontwikkelen zich razendsnel, en AI versnelt dat proces. De bescherming tegen deze vorm van fraude ligt deels bij technologische maatregelen, maar vooral bij de gebruiker zelf. Wie weet waarop te letten, herkent eerder de signalen van misleiding en verkleint zo de kans slachtoffer te worden.
Door: Martin Krämer, KnowBe4