Redactie - 17 mei 2011

De Journey to the Cloud in praktijk: Wildwater raften


Afgelopen week was ik bij EMC World, ditmaal in Las Vegas. Deze jaarlijkse technische conferentie is ongeveer tien jaar geleden ontstaan uit de Technology Summit, een bijeenkomst van EMC-engineers en technische experts van onze klanten en partners. Indertijd een overzichtelijke conferentie met 1000 tot 1500 klanten die voor 90 procent was gericht op de ontwikkeling van dataopslag. Door de acquisities de afgelopen jaren, is het aandachtsgebied van EMC en dus ook van EMC World enorm uitgebreid. Het bestrijkt nu het geheel van informatie infrastructuur management in een organisatie.

Drie ontwikkelingen
EMC World 2011 kenmerkte zich door een uitgebreid informatieaanbod. Er zijn in de IT wereldwijd enkele grote veranderingen gaande, die elkaar ook nog beïnvloeden. Het zijn op zich bekende trends die een golf van disrupties laten zien:

  • Constante datagroei: De afgelopen jaren is datagroei gemiddeld 60 procent gebleven en er is geen indicatie dat die groei de komende 10 jaar zal verminderen. Daarnaast wordt deze data op geheel nieuwe manieren geproduceerd en geconsumeerd, en het ontwerp en beheer van deze omgevingen blijft achter.
  • Nieuwe IT-architecturen: Cloud Computing en hybride clouds zijn gebaseerd op geheel andere productie- en consumptiemodellen. De eindgebruiker krijgt steeds meer invloed over hoe hij zijn diensten afneemt. Daarnaast vindt er een transformatie plaats waarbij eindgebruikers hun informatie in toenemende mate mobiel willen kunnen ‘consumeren’.

Tenslotte kondigen zich nieuwe mogelijkheden aan om applicaties te ontwikkelen. Nieuwe programmeerplatformen als Spring en Ruby maken het mogelijk snel en simpel nieuwe toepassingen te ontwikkelen in de vorm van app’s. Door deze als services te bundelen, kunnen ze vervolgens razendsnel in servicecatalogi of app-stores worden aangeboden. Deze drie gelijktijdige ontwikkelingen vormen samen de gigantische golf van disruptie in IT-architecturen. Het is enerzijds verwoestend maar anderzijds biedt het mogelijkheden die niemand enkele jaren geleden voor mogelijk had gehouden.

  • Daarnaast is er ‘Big Data’, een nieuw fenomeen. De afgelopen jaren is – redelijk ongemerkt – de processorcapaciteit enorm toegenomen. Nieuwe ontwerp-filosofieën en productietechnieken hebben de processor de afgelopen vijf jaar effectief een factor 2000 sneller gemaakt. Deze groei zet zich de komende jaren voort, waardoor in steeds kortere tijd meer data kan worden verwerkt. De processor wordt steeds minder de bottleneck om grote hoeveelheden data te verwerken; het knelpunt wordt de aanlevering: het netwerk en de opslag. We spreken hier over ‘Big Data’: enorme hoeveelheden data die real-time kunnen worden verwerkt op data-intensieve gebieden zoals life-sciences, meteorologische en geologische modellen en op het gebied van sociale media en cloud data.

Bovenstaande 3 ontwikkelingen – constante datagroei, nieuwe IT-architecturen en Big Data – versterken elkaar op ongekende wijze. We zijn in sneltreinvaart terechtgekomen in een ‘connected, mobile, information-centric world’. Een geheel andere IT-wereld met gewijzigde technische mogelijkheden en business-modellen. Hierbij komen nieuwe specialismen, waarheden en zekerheden, maar ook nieuwe uitdagingen, bedreigingen en veranderende rollen om de hoek kijken.

‘Wildwater raften’
Een CEO vraagt aan de CIO en zijn organisatie slechts twee eenvoudige zaken: ‘help mee mijn business competitiever te maken en houd mijn naam uit de krant’. In stabiele tijden is dat redelijk te doen; dat is ook terug te zien aan de afgelopen vijftig jaar IT. Gebruikers die het aanbod van experts aangrijpen: robuuste applicaties, eenduidige werkplekken, vaste netwerken en voorspelbare behoeften.

In het huidige post-PC tijdperk woedt echter een ‘perfecte storm’ door de IT-wereld en wordt de vroeger zo voorspelbare reis steeds meer een vorm van ‘Wildwater raften’. Voorwaarden om behouden de reis te kunnen uitvoeren, hebben minder te doen met planning en controle, maar meer met de kwaliteit van de uitrusting, goede timing en samenwerking van de betrokkenen, constante alertheid op onverwachte situaties en goed risicomanagement.

Wildwater raften is een sport die andere vaardigheden vergt dan het plannen en uitvoeren van een langdurige zeiltocht over zee. Beiden vergen specifieke, maar totaal andere kennis en vaardigheden. Voor een lange reis zijn efficiëntie en geduld essentieel, tijdens een korte heftige reis is dat nauwelijks relevant. Flexibiliteit, adaptie en continue alertheid zijn nodig om heelhuids beneden te komen. Evenals het accepteren van het onverwachte en het vertrouwen op eigen gevoel en instinctief snelle besluitvorming.

Over vijf tot tien jaar zal de “Cloudstorm” langzaam zijn uitgeraasd en zal de IT-wereld wel weer in rustiger vaarwater komen. Tot die tijd zullen IT-organisaties een periode van Wildwater raften moeten accepteren. Dit betekent ook dat op lange termijn gebaseerde kost- en verdienmodellen weinig nut hebben bij de huidige inhoudelijke keuzes voor deze nieuwe IT-wereld.

Het gaat nu om visie, vertrouwen en lef – kortom om ondernemerschap. Het besluit om met je rubberboot de afdaling te aanvaarden, je over te geven aan de schuimende golven op reis naar nieuw, rustiger vaarwater.
 
Hans Timmerman (CTO EMC Nederland)
 
Sophos Cybersecurity on Tour 11-02-2025 BW
Commvault BN + BW  06/01/2025 t/m 20/01/2025