Redactie - 17 april 2015

Hoe de Game of Thrones te ‘winnen’ met Master Data Management

Iedere keer als ik naar een aflevering van de fantasy-serie Game of Thrones kijk, valt het mij op hoeveel parallellen er zijn tussen het fictieve land Westeros en de wereld van real-life business. Ik kan het niet helpen, maar na een aantal seizoenen begin ik me eraan te ergeren hoe weinig de personages hun beslissingen en samenwerkingen op kennis baseren.

Hoe kon het dat niemand de ‘Night’s Watch’ op de Muur kwam helpen toen hij met een grote aanval werd geconfronteerd? Zou het kunnen dat niemand wist wat er op het spel stond?

En waarom komen de overige Stark familieleden (+ één Snow) nooit langs? Geen van hen wist of de anderen nog in leven waren. Een duidelijke communicatie mismatch.

Echter, dit alles is natuurlijk onderdeel van de plot en nodig in een verhaal als GOT om spanning te creëren. Dat ik me hier druk om maak, is niet zozeer omdat de dingen niet goed gaan in Westeros, maar meer omdat een en ander vergelijkbaar is met de manier waarop veel bedrijven tegenwoordig opereren.

Kijk maar eens naar de overeenkomsten tussen Westeros en hedendaagse bedrijven:

Geïsoleerde strategieën en activiteiten

GOT

In Westeros creëert ieder mens zijn eigen rijkdom. Als gevolg hiervan is het ieder voor zich. Elk van de zeven koninkrijken - ieder Huis, elke samenwerking, in principe elke persoon - neemt negen van de tien keer besluiten zonder overleg met anderen. Zelden delen de personages informatie en zelden werken ze samen. In GOT betekent dit dat machtsstructuren zo veranderlijk zijn als de wind en dat goede (en slechte) mensen op de meest brute wijze worden gedood.

Business

Veel bedrijven werken ook in hokjes, waarbij elke afdeling - soms iedere werknemer –via eigen inzicht en met eigen systemen werkt. Waardevolle informatie wordt vaak niet gedeeld binnen organisaties. Wanneer het wel gedeeld wordt, is dit meestal handmatig, kost het veel tijd en sluipen er fouten in. Slechte informatie-uitwisseling betekent dat ieder voor zich opnieuw het wiel uitvindt, waardoor er dubbel werk gecreëerd wordt. In bedrijven heeft dit meestal geen manipulatieve oorzaak, zoals in GOT, maar de meeste bedrijven beschikken niet over één centraal data management systeem. Dit resulteert in zwakke workflows en slechte kwaliteit.

Slecht Overzicht

GOT

Met de behoorlijk slechte informatie uitwisseling, lijkt niemand een volledige overzicht of stand van zaken van het continent te hebben. Weinig mensen wisten van Mance Rayders leger en zijn plannen om de muur over te steken, en nog minder weten dat de vrijwel onoverwinnelijke White Walkers zich hebben teruggetrokken. Bijna niemand weet dat de economische situatie in King's Landing onhoudbaar is. En wie weet wat Lord Petyr Baelish, ook bekend als Littlefinger, van plan is? Deze gigantische beperkingen in informatie maken dat niemand vanuit een totaalplaatje kan werken.

Bedrijven

Als niemand een compleet overzicht van informatie in een organisatie heeft, is het logisch dat er fouten worden gemaakt. Slechte communicatie - zowel intern als extern - leidt tot omzetverlies en slechte besluitvorming.

Inefficiënt Informatiesysteem

GOT

De informatie die wordt verzameld en gedeeld binnen en buiten Westeros, wordt gemanaged via een inefficiënt en onbetrouwbaar systeem, bestaande uit boodschapdragende raven, eenzame kwetsbare boodschappers te paard en een onzichtbaar netwerk van spionnen. Dit is uiteraard geenerg betrouwbaar systeem, met een gebrek aan overzicht en gemiste kansen als gevolg.

Bedrijven

De meeste bedrijven hebben een soort informatiesysteem, maar vergelijkbaar met de situatie in Westeros, zijn ze vaak niet effectief. Soms wordt informatie over producten, klanten en leveranciers beheerd in enkel-domein oplossingen, wat resulteert in een trage en onbetrouwbare informatiestroom. Of de organisatie wordt niet goed geïnformeerd over het belang van data strategieën en kentgeen prioriteit toe aan data als strategisch bedrijfsmiddel. Zoals de draken van Daenerys Targaryen groter en groter groeien, neemt ook de slechte datakwaliteit in deze bedrijven een steeds grotere omvang aan.

“You know nothing, Jan Snow”

Ygritte

Stay tuned voor deel 2 van deze blog, waar we meer parallellen tussen GOT en business herkennen, en ontdekken hoe degene met de Master Data Management oplossing de Game of Thrones had kunnen ´winnen´.

Erasmus Holm, Stibo Systems

Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN+BW