Martijn Kregting - 08 juli 2020

Tom Casaer, AllThingsTalk: Niets doen met IoT is geen optie meer

Tom Casaer, AllThingsTalk: Niets doen met IoT is geen optie meer image

‘Een goede IoT-oplossing wordt steeds belangrijker voor organisaties als onderdeel van hun digitale transformatie. Het gaat om uiteenlopende zaken: het verbeteren van bedrijfsprocessen, het beantwoorden van nieuwe klantbehoeften of het aanboren van nieuwe businessmogelijkheden. ALSO wil hier als cloud marktplaats in faciliteren’, stelt Tom Casaer (MD AllThingsTalk en SVP IoT ALSO). “Niets doen met IoT is geen optie meer.”

Omdat er al zoveel gebeurt rondom zakelijke IoT-toepassingen, lijkt het al een volwassen markt te worden. Maar schijnt bedriegt volgens Tom Casaer. “Het is al wel een erg grote markt. Er gebeurt al heel veel, maar de meeste zaken zijn nog onvolgroeid. Er zijn nog weinig verpakte en gebundelde oplossing. Het is veel maatwerk, puntoplossingen.”

De uitdaging is: hoe krijg je IoT werkend in een ecosysteem met uiteenlopende workflows? Casaer: “Als vier leveranciers van systemen voor gebouwen – zoals klimaatbeheersing, elektriciteitsvoorziening, interieurinrichting – allemaal hun eigen puntoplossingen leveren voor IoT-aansturing, dan heb je op het einde een veelheid aan losse apps en besturingsplatforms.”

van Lego naar Ikea

Interoperabele IoT-oplossingen - fase 2 volgens Casaer - bevinden zich nog in een vroeg stadium. Geleidelijk aan is er een evolutie te zien naar flexibele, aanpasbare bundels van IoT-componenten en aansturing voor bepaalde toepassingen. Casaer noemt dat ‘het Lego-principe’. Een volgende stap is het bundelen van meer complete oplossingen: het Ikea-principe.

“Je ziet nu de eerste system integrators die meer generieke bundels zoeken om daarbinnen toepassingen op te bouwen”, stelt de oprichter van AllThingsTalk. Pas in een latere fase zal de bredere markt van value added resellers zoeken naar bundels van oplossingen. Daar kunnen distributeurs zoals ALSO volgens Casaer een duidelijke rol in spelen.

“Wij gaan ervan uit dat een IoT-oplossing een ecosysteem is van hardware, connectiviteit, besturingssysteem, beheer en ondersteuning, beveiliging. Al die elementen dienen duidelijk aanwezig te zijn in een oplossing. Ontbreekt er een puzzelstukje, dan is de oplossing als geheel niet veel waard, noch toekomstvast. Als technology provider met een uitstekend netwerk in zowel hardware als software en met expertise op het gebied van streaming zien wij voor ALSO een rol om die technologiebundel te bouwen rondom bepaalde generieke use cases.”

Rol ALSO: generieke bundels

Deze generieke bundels bieden het kanaal de kans om  snelde meest voorkomende use cases te kunnen beantwoorden. De technische basis is er, meent Casaer. “Je hebt hier niet alleen de hard- en software nodig, maar ook de fysieke keten. Wanneer je bijvoorbeeld een RFID-platform op basis van IoT-componenten bouwt, heb je voortdurend ook fysieke componenten nodig die snel geleverd kunnen worden. Dat vergt een technologieleverancier die niet alleen componenten levert, maar ook uitwisselt, die helpt met specifieke diensten en de financiering regelt.”

Gustavo Möller-Hergt, CEO van ALSO, voegt hieraan toe: "Dit speelt in op de kracht van het ALSO-ecosysteem met een uitstekend vendor portfolio en brede resellers basis en ons serviceportfolio variërend van financiering tot op gebruik gebaseerde oplossingen.”

ALSO kan deze oplossingen op een efficiënte en dus kosteneffectieve manier inzetten bij klanten, zowel op bedrijfsniveau als daarbuiten, dankzij de schaalvoordelen die het bedrijf kan realiseren. Casaer: "IoT  is een ideale gelegenheid om onze drie bedrijfsmodellen te combineren: hardware (Supply) levert de fysieke IT-componenten die nodig zijn. Solutions kunnen de resellers ondersteunen bij het creëren van hun nieuwe bedrijfsmodellen en aanbod. En As-a-Service is de plaats waar de applicatie als geheel wordt geconfigureerd en uitgerold".

Met de toevoeging van het AllThingsTalk IoT platform biedt ALSO haar huidige en toekomstige partners toegang tot haar uitgebreide ecosysteem - van distributeurs met toegevoegde waarde tot sensorfabrikanten, telecommunicatie, software en cybersecurityproviders tot service resellers. Het is volgens Casaer een veelbelovende optie om hun producten en diensten te integreren in een individuele IoT platform en deze uitgebreider op de markt te brengen.

Complete IoT-oplossing voor MKB

IoT moet niet alleen op enterprise- maar juist ook op mkb-niveau beschikbaar komen als complete oplossing. Hiervoor is volgens Casaer kennisvergroting nodig in de markt: over hardware, embedded software en IoT-connectiviteit.

“Dat doen we door die kennis generiek in het platform in te bouwen. We werken met vendoren samen om hun hardware-templates op te nemen in een generieke oplossing. We werken met telecomoperators samen om hun IoT-netwerken te integreren in het platform. Zo kan het partnerkanaal, dat vooral gespecialiseerd is in de applicatiekant, zich op haar sterke punten en toegevoegde waarden focussen. Zij hebben dan geen omkijken naar het integratiedeel, maar kunnen direct beginnen met het testen van standaardhardware die ze voor bepaalde toepassingen kunnen gebruiken.”

Dat laatste is waar het partnerkanaal heel sterk in is: de toepassing van software, de datakant. Daar zit vooral hun toegevoegde waarde. Als zij kennis moeten opbouwen over alle hardware, alle soorten IoT-netwerken, connectiviteitsproblematiek, daar zijn gewoon te weinig mensen voor, meent Casaer.

Ontzorgen kanaal

Hij ziet een andere rol voor ALSO naast het ontzorgen van kanaalpartners en eindklanten,  security. “We werken samen met partners die op dit gebied onze IoT-bundels aanvullen. Zo hebben we op infrastructuurniveau SLA’s met partijen zoals Microsoft, we hebben SLA’s op het niveau van de middleware – een partij zoals Allthingstalk – met gerenommeerde bedrijven die security-audits bieden, zoals het Israëlische CYE-platform. Dat zijn partijen die ons als middleware-leverancier naar een hoger niveau brengen. Zij hebben  een aantal security- as-a-platform diensten om onze partners te helpen met end-to-end beveiliging.”

Casaer: “Zo kunnen wij bundels aanbieden met hard- en firmware die getest is, op voorhand geïntegreerde IoT-netwerken. De partner hoeft zo van de fysieke en netwerklaag veel minder kennis in huis te hebben.”

Eerste bundels beschikbaar

De eerste bundels, voornamelijk op het vlak van rapid development kits en product kits om partners te helpen de eerste stappen te zetten met nieuwe IoT-technologieën – zijn inmiddels beschikbaar via de ALSO-distributiekanalen. “Ondertussen werken we aan de eerste solution accelerators voor IoT: technologiebundels voor specifieke use cases. Met geselecteerde partners gaan we hier applicaties op bouwen.”

Momenteel werkt het bedrijf aan een aantal projecten in onder meer België en Servië en binnenkort pan-Europees. Het doel is het ondersteunen  van smart citizen-organisaties of scholen – ‘distributed autonomous organizations’ –  om hun eigen luchtkwaliteit-communities op te zetten.

“Daarvoor kunnen we goedkope meetstations aanbieden, of de tools om data te delen, zoals data brokerage platforms. Onze partners kunnen hier ook een rol in spelen, door bijvoorbeeld een platform op te zetten waarbij een school of als ouder een abonnement kan afnemen om op de hoogte te blijven van luchtkwaliteit in de omgeving.”

Gewoon beginnen met IoT

Het allerbelangrijkste voor een ALSO-kanaalpartner is in ieder geval om gewoon te beginnen met IoT, stelt Casaer tot slot. “We hebben nu al allerlei versies van IoT-oplossingen waarmee we op de markt komen, ook gratis proefversies. Zij kunnen op elk niveau instappen. IoT toepassen is voor iedereen in het ecosysteem een leercurve. Leren doe je het beste door gewoon aan de slag te gaan. Door zo bezig te gaan, kom je op nieuwe ideeën. Niets doen is geen optie meer.”

Door: Martijn Kregting

Outpost24 17/12/2024 t/m 31/12/2024 BN + BW