Redactie - 26 februari 2021

Roeland Dillen, Panduit: netwerkkabel moet digitalisering faciliteren, niet beperken

Roeland Dillen, Panduit: netwerkkabel moet digitalisering faciliteren, niet beperken image

De netwerkkabel wordt de komende jaren de basis voor elke kabelinfrastructuur. Compacter, met veel hogere snelheden, als leverancier van data, AV-signalen én stroom. Voor datacentra én office-omgevingen. Panduit levert dergelijke bekabeling, ontwikkeld in eigen R&D-centra. Met die kabelinfrastructuur én met advies over een toekomstvaste infrastructuur wil de leverancier IT-aanbieders ondersteunen, stelt Roeland Dillen van Panduit. “Zo maken we van de netwerkkabel de basis voor digitale innovatie, in plaats van de bottleneck.”

Het Amerikaanse Panduit begon ruim 60 jaar geleden als aanbieder van kabelmanagementsystemen. Inmiddels telt de multinational vijf business units, waaronder twee die bekabelingsinfrastructuur voor datacentra en offices leveren. Beide BU’s vallen, samen met die van Industrial Networks, in de Benelux en DACH onder regiodirecteur Roeland Dillen.

Panduit levert volgens Dillen alles voor de ‘white space’: 19’’ racks, bekabelingsinfrastructuur, patchpanelen, kabelmanagement (zoals kabelgoten), slimme oplossingen (zoals racks die functies als temperatuur en stroom monitoren), backbone-bekabeling. De organisatie telt 11 R&D labs in Chicago. Zo is met Cisco high density bekabeling ontwikkeld met een maximum-doorvoersnelheid van 400 Gbps en zeer lage latency. Onder meer Defensie in de VS maakt hier al gebruik van.

“De ontwikkelingen op het gebied van datadoorvoer gaan zo snel, dat we voortdurend moeten doorontwikkelen”, vertelt Dillen. “Innovatie vormt een flink deel van ons bestaansrecht. Dat wordt gedreven door hyperscalers, maar die innovaties komen snel beschikbaar voor bijvoorbeeld co-locatie datacenters.”

Een voorbeeld van zo’n innovatie is een single-pair ethernetkabel voor IoT-sensoren in onder meer fabriekshallen en datacentra. “Al die bekabeling vormt een groeiende kostenpost. Door data en stroom te bundelen, beperk je kosten en heb je minder aanlegwerkzaamheden. Ook gebruiken we pulsstroom. Als er iets mis gaat, valt de stroom uit en krijgen monteurs geen schok.”

Low latency is ook heel belangrijk om in de ontwikkeling van vaste bekabeling voor mobiele doelen mee te nemen, zeker bij edge computing en 5G, meent Dillen. “Mensen willen hoge snelheid zonder onderbreking. Denk aan sensors in lantaarnpalen die bij een voetgangersoversteek zonder vertraging doorgeven of iemand oversteekt, zodat de lichten voor autoverkeer op rood springen.”

Versimpelen complexiteit
‘Simplify’ is een belangrijk onderdeel van de strategie van panduit. Zo biedt de onderneming één patchkabel (PanMPO) voor datacentra die aangepast kan worden (male/female, polariteit), zodat er niet acht verschillende patchkabels nodig zijn afhankelijk van de functie (zoals server versus storage).

Verder levert Panduit small diameter koperkabel om kabelbomen zo klein mogelijk te houden. Dillen: “Ruimte in een datacentrum is vaak beperkt, terwijl de vraag blijft groeien. Hoe kleiner de kabel en hoe meer high density, des te makkelijker kan aan groeiende capaciteitsvraag voldaan worden met dezelfde kabelinfrastructuur. De datapiek door het toenemende thuiswerken en videovergaderen sinds de coronapandemie onderstreept de noodzaak hiervan.”

Panduit levert in dit kader ook plug & play oplossingen, zoals vooraf afgebouwde racks. De krapte op de arbeidsmarkt was mede aanleiding. Corona en de noodzaak om minder op locatie te doen, zorgden voor een versnelling. Dillen hierover: “We zijn begonnen vanuit kwaliteitsoogpunt, zodat de patching vooraf getest was. Nu geldt ook: hoe meer je in de fabriek al afbouwt, des te minder kennis heb je op locatie nodig en des te sneller is je kabelinfrastructuur ‘up & running’.”

Ontwikkeling op kantoor
Voor kantoren voorspelt Dillen dat 95 procent van de bekabeling gaat verdwijnen. “Alles wordt geconnecteerd en gaat – vaak draadloos - het netwerk op. Maar je houdt de stroomkabel over. Per netwerkkabel kan er tot 100 watt geleverd worden, dus waarom stroom en data niet bundelen? Camera’s, WiFi-access points, beeldschermen en sensors, alles kan zo stroom krijgen.”

Oorspronkelijk was de verwachting dat dit vooral zou aanslaan in fabrieken. Vanwege covid-19 was er een stroomversnelling op office-gebied. Men wil aanwezige kantoormedewerkers kunnen tellen en hun positie bepalen, automatisch temperatuur meten. “Dergelijk kantoorbeheer zal ook na corona blijven. Er zal meer en vaker gevideobeld worden. Dat vraagt om extra data- en stroomcapaciteit, dus reden genoeg om de infrastructuur daarvoor te beperken.”

Minder en simpeler kabelinfrastructuur waren voor Panduit ook redenen om Atlona over te nemen, onder meer aanbieder van Pro-AV. “Met de encoders en decoders uit het Atlona-portfolio gaat alles via het netwerk en worden veel langere afstanden overbrugd dan met een HDMI-kabel (voor de laatste meter is nog wel een HDMI- of andere AV-kabel nodig). Ook is het veel eenvoudiger om locaties zonder AV-infrastructuur te bedienen en op afstand AV-toepassingen te beheren.”

Innovatie in Nederland
Ook in Nederland laat Panduit zich op R&D-gebied gelden. Zo heeft de onderneming op basis van de Pro-AV technologie samen met Signify (voorheen Philips Lighting) in het Eindhovense Philips-stadion een meetingroom van de toekomst ingericht. Hier wordt onder andere gewerkt met LiFi, WiFi via licht.

Dillen: “Dat biedt 100 maal meer snelheid dan WiFi, maar staat nog in de kinderschoenen. Het is ook veiliger, want sta je niet in de lichtbundel, dan krijg je geen verbinding. Dat maakt het inbreken op de verbinding veel lastiger. Omdat er ook verbinding via infrarood mogelijk is, hoeft een lamp niet eens aan te staan voor een dataverbinding.”

Ondersteunen IT-kanaal
Panduit ziet een groeiende noodzaak om IT-aanbieders te ondersteunen. “Vanouds was kabelaanleg iets voor de installatiebranche. Daar wordt minder meegedacht over de benodigde bekabeling om bijvoorbeeld de nieuwste WiFi-technologie te faciliteren, terwijl een cat5e- of cat6-kabel de benodigde snelheden niet aan kan. Dan wordt dat een bottleneck. IT-aanbieders zullen deze vraag eerder stellen. Wij kunnen helpen bij de beantwoording.

Een goed antwoord is nodig, want er wordt steeds meer van netwerkkabels gevraagd. Was het vroeger alleen telefonie, nu loopt ook data, stroom, audio en video over kabels. En als je een fundering aanlegt voor een huis van één verdieping, dan kan je daar straks geen vier verdiepingen meer bovenop bouwen. Je moet dus als IT-aanbieder nu al nadenken over het juiste fundament voor een klant”, zo schetst Dillen.

“Wij kunnen daarin vanuit onze kennis meepraten. Partners helpen de juiste vragen te stellen aan hun klant over de benodigde capaciteit die netwerkbekabeling moet bieden. Ik denk dat heel veel organisaties er het afgelopen jaar achter kwamen dat die fysieke netwerkinfrastructuur op orde moet zijn – de kabels, de inrichting van de netwerkkast - om de sterk toegenomen vraag naar bijvoorbeeld videocapaciteit op te vangen.”

Werelden samenbrengen
Hoe wil Panduit IT-partners helpen? Bijvoorbeeld door zijn Partner One-programma voor de installatiebranche toe te snijden op de IT-sector. “Verder willen we werelden bij elkaar brengen, mensen en organisaties koppelen. Bijvoorbeeld via de alliantie met Signify. Zij bedienen vooral elektromonteurs, die weinig van IT afweten. Wij kunnen IT-partners koppelen aan partners van Signify, zodat zij samen kunnen praten over de combinatie van licht en data.”

Hetzelfde ecosysteem voorziet Panduit voor de installatiebranche en de IT-sector. Dillen: “Er zijn veel IT-aanbieders die geen kabels willen aanleggen of afmonteren, maar wel een totaaloplossing willen bieden aan datacentra of kantoren. Wij kunnen helpen met de juiste toekomstvaste kabelinfrastructuur – die er vaak minimaal 10-15 jaar ligt. Vervolgens kunnen we een IT-aanbieder koppelen aan een door ons gecertificeerde installateur, of als ze dat willen hun mensen trainen in het aanleggen van bekabeling.”

Sociaal verantwoord ondernemen
Panduit heeft sociaal verantwoord ondernemen en duurzaamheid hoog in het vaandel staan – Environmental, social, governance (ESG). Inzake duurzaamheid werkt Panduit bijvoorbeeld mee aan het beperken van energieverbruik en klimaatneutraal opereren in het kader van de Europese Green Deal.

“In Nederland kijken we in dat kader naar wat we voor mensen kunnen doen. Eén van de activiteiten is samenwerking met de Dutch Data Center Association om mensen te herscholen. Zo klopten Defensie en het UWV aan bij de DDA om te kijken of mensen herschoold konden worden voor werkzaamheden als aanleg en onderhoud voor datacentra. De coronacrisis heeft immers in sommige sectoren voor werkloosheid gezorgd.”

Via screening wordt gekeken of de skills en vaardigheden van deze mensen geschikt zijn om hen tot datacenter-professional op te leiden. Panduit pakt daarin het stukje ‘netwerk’ op. “Verder werken we aan een cursus van een half jaar voor MBO-‘ers, zodat zij een keuzevak als datacenterprofessional kunnen volgen. Komen ze van school af, dan zijn ze onder meer Panduit-gecertificeerd. Zo helpen we met een aantal partijen mensen richting werk en pakken we de krapte op de arbeidsmarkt aan als het gaat om hands on professionals op netwerkgebied.”

Auteur: Martijn Kregting en Witold Kepinski

Sophos Cybersecurity on Tour 11-02-2025 BW
Sophos Cybersecurity on Tour 11-02-2025 BW + BN