NorthC Datacenters pakt na voortvarende start door, samen met partners
“Ja, in anderhalf jaar tijd is er veel gebeurd”, beaamt NorthC CEO Alexandra Schless met een lach. Sinds begin 2020 bestaat de naam NorthC Datacenters, als gevolg van de fusie van The Datacenter Group en NLDC. Schless vertelt waar het bedrijf nu staat en gaat in op de partnerstrategie. Ook geeft ze haar visie op het hot topic duurzaamheid.
NorthC heeft tien datacenters in vijf verschillende Nederlandse provincies. Daarmee mag het zich het grootste regionale datacenterbedrijf van Nederland noemen. Het bedient grote organisaties en overheidsinstellingen, maar ook tal van kleinere bedrijven en cloud- en IT-dienstverleners. “We kozen begin 2020 heel bewust voor een nieuwe naam met een eigen identiteit en strategie”, blikt Schless terug. “Sinds dat moment hebben we heel wat stappen gemaakt. Het samenvoegen van de organisaties uiteraard, het bepalen van onze strategie voor de lange termijn, maar ook het verder uitbouwen van ons connectiviteits-ecosysteem. Onze regionale positie is een onderscheidende factor ten opzichte van internationale partijen. Ik geloof sterk in het belang van regionale datacenters. We horen van klanten dat ze dat contact met een datacenterpartner in de buurt belangrijk vinden. Zeker bij hybride oplossingen.”
NorthC heeft de laatste tijd fors ingezet op connectiviteit tussen haar tien datacenters. “Middels onze Region Connect Ring kunnen klanten zaken doen met iedere partij die aanwezig is in één van onze datacenters. Deze dienst wordt volledig door ons beheerd waardoor wij klanten snel kunnen aansluiten en daarnaast snel kunnen inspelen op veranderde capaciteitsbehoeften.
Verder uitbreiden
“We zijn heel nadrukkelijk bezig geweest met het vergroten van ons connectiviteits-ecosysteem”, vervolgt ze. “Zo sloten we bijvoorbeeld een samenwerkingsovereenkomst met Megaport, een wereldwijde Netwerk-as-a-Service-provider. Daarmee bieden we onze klanten nog eenvoudiger toegang tot de grote cloudproviders.”
NorthC is altijd bezig met wat er in de markt speelt. Om de laatste ontwikkelingen in kaart te brengen, voerde het een onderzoek uit in samenwerking met de Dutch Data Center Association: het Data Gravity Report. “Daaruit komen allerlei interessante inzichten naar voren. We denken graag over die inzichten na en ontwikkelen daar een visie op. Daar is zo’n rapport zeer geschikt voor”, vertelt Schless. “Ja, het is een druk anderhalf jaar geweest en we zijn voortvarend begonnen. Dat past goed bij onze bedrijfscultuur.”
Als het aan Schless ligt blijft het niet bij uitbreiding en verbetering van het ecosysteem. NorthC wil verder groeien. Misschien met nieuwe datacenters, naast de huidige tien. “Als er witte vlekken op de kaart staan, dan staan we zeker open voor mogelijkheden als dat een interessante businesscase oplevert. We kijken bovendien met een schuin oog naar aanwezigheid in omringende landen.” Maar ook in regio’s waar NorthC al aanwezig is, ziet het bedrijf groeikansen. De regio Rotterdam, bijvoorbeeld. Daar wordt het bestaande datacenter in Zestienhoven uitgebreid. “Zuid-Holland is een enorme groeimarkt en de regio heeft een sterke focus op het verder ontwikkelen van de IT-industrie. Ook in het noorden gaan we verder uitbreiden.”
Succesvol partnerprogramma
Dat groeien wil NorthC in samenwerking met partners doen. “De voorgangers van NorthC hadden geen partnerprogramma, maar wij nu wel. We hebben vorig jaar al vrij snel besloten om daar voortvarend mee aan de gang te gaan. Bedrijven stoeien met de vraag hoe ze de digitalisering optimaal kunnen inzetten. Door de coronapandemie is dat versterkt. Bij de totaaloplossingen die bedrijven daarvoor nodig hebben, is het datacenter een belangrijke component. Voor de meeste oplossingen zijn IT-partners nodig die een adviesrol hebben, bedrijfsapplicaties beheren en ook migratietrajecten voor hun rekening nemen. We weten hoe belangrijk zij zijn voor klanten en dus ook voor ons.” De regionale visie van NorthC versterkt dat. “Je ziet vaak dat bedrijven al jarenlang samenwerken met partners uit dezelfde regio, omdat ze die vertrouwen.”
NorthC richt zicht onder meer op MSP’s, system integrators, cloud- en IT-consultants, netwerkspecialisten en resellers. “We hebben een focus op de marktsegmenten ICT, overheid en zorg en kijken vervolgens welke partners daar goed bij aansluiten. Dat kunnen zowel grote als kleine spelers zijn, als ze maar passen bij ons DNA. Het aantal partners groeit sneller dan onze doelstelling was, maar we blijven op zoek naar versterking. Ik denk dat NorthC voor partners een interessante partij is omdat wij ze helpen om een belangrijke deeloplossing voor die digitale transformatie aan te bieden. Daarnaast zitten we niet in het vaarwater van partners, wat een succesvolle samenwerking ten goede komt.”
Aandachtspunt duurzaamheid
Als datacenterpartij ontkom je er niet aan om over duurzaamheid te praten. Schless gaat dat onderwerp zeker niet uit de weg. “Ik begrijp dat we als datacenterbranche in de spotlights staan als het om duurzaamheid gaat. Daarom wil ik graag naar voren brengen dat veel bestaande datacenters zich al jarenlang inzetten om efficiënter te kunnen draaien. De cijfers tonen aan dat dat ook lukt. Er zijn veel ontwikkelingen gaande, onder andere op het gebied van koeling en de uitwisseling van restwarmte.”
Op beide punten is NorthC zelf ook erg actief. “In ons datacenter in Aalsmeer leveren we de warmte die wordt geproduceerd aan een plaatselijk zwembad, een kinderdagverblijf en een plantenkwekerij. In ons datacenter in Eindhoven leveren we warmte aan de High Tech Campus waar wij zitten. In het datacenter dat we in Rotterdam aan het uitbreiden zijn, kijken we naar mogelijke nieuwe technologieën. We moeten onze klanten ten alle tijden zekerheid bieden en uptime garanderen en zijn daarom natuurlijk geen testlab. Toch zoeken we altijd naar nieuwe technieken waarmee we onder meer het stroomverbruik en de CO2-uitstoot flink kunnen verminderen. In Rotterdam zitten we bovendien om tafel met de gemeente om ook daar met warmte-uitwisseling aan de slag te gaan.”
Opleiden met scholen
NorthC kijkt naar de toekomst, ook in een ander opzicht. Het zoekt de verbinding met scholen. “We willen leerlingen tijdens hun opleiding al vroeg kennis laten maken met onze industrie, om ze ervoor te interesseren en ze mooie ervaringen mee te geven. We werken samen met verschillende scholen, zoals het Alfa College, een MBO-instelling in Groningen. We houden gastcolleges en geven rondleidingen. Dat bevalt heel goed, we krijgen van docenten en leerlingen enthousiaste reacties. Hoe mooi is het als een aantal van deze studenten later een baan vindt binnen de datacenter industrie? We zijn trots op wat we doen en vinden het leuk om onze kennis te delen met de nieuwe generatie.”
Auteur: Johan van Leeuwen