Redactie - 22 september 2021

Huawei maakt storage voor (middel)grote organisaties

Oceanstor Dorado, het all flash opslagapparaat van Huawei, is volledig in eigen beheer ontwikkeld en gebouwd. En juist daarom troeft het andere opslagmedia af als het om snelheid gaat. Zo vindt Robert Lispet, Executive Product Manager Storage bij Huawei Benelux. “Wij kunnen alle onderdelen optimaal op elkaar afstemmen.”

Lispet staat niet alleen met deze opvatting. In juli 2020 heeft de Data Center Intelligence Group (DCIG) haar 2020-21 Enterprise All-Flash Array Buyer's Guide uitgebracht, een jaarlijks overzicht van de nieuwste producten in de wereldwijde all-flash markt. Huawei high-end all-flash opslag OceanStor Dorado V6 wordt ten zeerste aanbevolen. Ook de Enterprise Strategy Group (ESG) heeft de OceanStor Dorado 18000 high-end all-flash storage getest op een Oracle database om het core transactie scenario te simuleren. De test laat zien dat de machine in staat is om een latency van 0,081 ms en 100% workload balancing te leveren, terwijl de TCO met 78% werd verlaagd in vergelijking met een alternatief hybride opslagsysteem.

Ook zijn collega’s geven aan dat die uitstekende resultaten te maken hebben met het feit dat Huawei alles in eigen huis doet. “We hebben geen onderdelen in bezit gekregen door een ander bedrijf over te nemen en later te integreren met bestaande componenten, zoals andere aanbieders van all flash storage. Onze machines zijn zo snel omdat we alles van begin af aan integraal hebben ontwikkeld en op elkaar afgestemd”, beamen Business Development Executive Bas Broekarts en Distribution Manager Jan Aarts.

Niet veel veranderd
Er is niet veel veranderd op de storage-markt, vindt Lispet. “De behoeften bij het bedrijfsleven zijn nog steeds hetzelfde; het wordt alleen anders ingevuld. Er is natuurlijk sprake van een enorme datagroei en er zijn aspecten als cloud computing en kunstmatige intelligentie bij gekomen. En we doen andere dingen met data dan pakweg vijf jaar geleden.”

Wel zijn dimensies als (kosten)efficiëntie, beschikbaarheid en snelheid aangescherpt. Evenals de eis dat de storage naadloos moet passen binnen een bestaand IT-landschap. “Via onze Open API koppelen we overal”, stelt Lispet.

Huawei is al jaren een bekende bij de grote (telecom)ondernemingen. Nu wil het bedrijf zich manifesteren op de markt voor middelgrote organisaties. “Het belang van data neemt enorm toe. Dan moet je een systeem hebben dat kostenefficiënt die gegevens opslaat en snel vrijgeeft als ze nodig zijn”, vertelt Aarts. “Huawei levert trouwens complete datacenters als daar behoefte aan bestaat. En met de Oceanstor Dorado hebben we het snelste platform.”

Mede door de effectieve datareductie (middels compressie en deduplicatie) binnen het platform en de energiezuinige componenten zoals controllers, flash-disken, etc. zorgt Huawei er niet alleen voor om een beperkte CO2-uitstoot te realiseren, maar komt het ook uit op hetzelfde prijsniveau als de traditionele opslagsystemen met spinning drives. Daarnaast is het systeem dusdanig redudant opgebouwd dat bij het eventueel uitvallen van componenten dit geen invloed heeft op de beschikbaarheid van het systeem (tot 99,9999%).

Speciale chip
Huawei past onder meer RDMA (Remote Direct Memory Access) toe om data weg te schrijven zonder het besturingssysteem (lees: de CPU) te belasten. Dit zorgt voor een hoge doorvoer en lage latency. “Vroeger was het netwerk het probleem, nu de CPU. Dus proberen wij de overhead zo klein mogelijk te maken”, licht Lispet toe.

De machine is bovendien uitgerust met een speciale AI-chip voor intelligente behandeling van data; traditioneel loopt dat via de controller. Ook deze aanpassing ontlast de CPU.

Een moderne eis is dat data altijd en overal beschikbaar moet zijn. Ook hier heeft Huawei voorzieningen voor getroffen bij zijn Oceanstor Dorado-lijn. Failover is standaard; als een component uitvalt, dan wordt die taak meteen overgenomen. “Bij ons geen performance verlies; alles is onderling met elkaar verbonden, zodat we een hoge throughput bereiken. Applicaties hebben er overigens geen last van als een component wegvalt en de taken moeten worden overgenomen; dat gebeurt binnen één seconde, terwijl applicaties vijf seconden ruimte hebben voor dergelijke situaties”, zegt Lispet.

Opbouw
De opslagapparatuur van Huawei is interessant voor bedrijfsleven, ziekenhuizen, overheid, maar ook voor managed service providers. “Wij zoeken partners die bij ons DNA passen: innovatief, en de nadruk op klantbeleving”, vertelt Aarts. “Het belangrijkst is vertrouwen in elkaar. Wij willen laagdrempelig zijn en hebben geen zwaar certificeringprogramma alvorens je zaken met ons kunt doen. We willen daar niemand mee afschrikken. We willen samen met onze partners bouwen, bespreken wat zij nodig hebben om klanten goed te bedienen. Voor verticale markten helpen we partners zich daarop te bewegen.”

Op dit moment heeft Huawei contracten met de distributeurs Arrow ECS (dit is een wereldwijde overeenkomst), Exertis Enterprise en Exclusive Networks.

Broekarts voegt eraan toe dat de partnerprogramma’s zo zijn opgesteld dat er geen interne conflicten kunnen ontstaan. “Wij beschermen de contacten die een partner heeft met prospects en klanten.”

Storage nestor
Voor het ontwikkelen van de markt voor de storageproducten heeft Huawei de storage nestor William (Bill) Raftery aangetrokken. Hij is al meer dan dertig jaar actief op de storage-markt. Stond aan de wieg van EMC. Werkte er tot oktober 2015 (toen Dell EMC overnam) als Senior Vice President Global Solution Sales.

“Huawei heeft een uitgebreid portfolio aan producten. In 2015 zagen wij bij EMC deze Chinese fabrikant als grootste concurrent. Ik heb niet lang na hoeven denken toen Huawei mij vroeg om een go-to-market strategie te bedenken en uit te voeren voor de West-Europese markt. Ze hebben de beste producten. Mag ook wel als je bedenkt dat ze vierduizend ingenieurs hebben werken in de dertien onderzoekscentra die ze wereldwijd hebben. Huawei ontwikkelt alles zelf in tegenstelling tot de andere bedrijven, inclusief EMC, op de storagemarkt. Daarom zijn de apparaten ook zo snel, alles is optimaal op elkaar afgestemd.”

Voor partners is het interessant om met Huawei in zee te gaan, meent Raftery, omdat de Oceanstor Dorado de beste price-performance heeft. “Dat voordeel geldt natuurlijk ook voor de CIO’s. Wij besparen organisaties veel geld.”

Raftery noemt het vinden van goede partners belangrijk, omdat zij de services en support aan klanten kunnen leveren. “Dat is cruciaal; klanttevredenheid staat bij ons voorop.”

Auteur: Witold Kepinski en Teus Molenaar