Startup IT Rebels wil bedrijven helpen de kracht van het Microsoft Power Platform te benutten
De naam IT Rebels is niet zomaar gekozen. De startup wil voor een revolutie zorgen als het om Robotic Process Automation (RPA) gaat. Bastiaan van Schijndel en Arthur Beverloo, medeoprichters en tevens consultants, vertellen enthousiast over de ambities van IT Rebels, de bijzondere cases die ze al deden, de keuze voor het Microsoft Power Platform en samenwerkingskansen in het kanaal.
Het is nog maar een paar maanden geleden dat IT Rebels het levenslicht zag. Van Schijndel en Beverloo werkten samen bij consultancybedrijf Bauhaus ArtITech. Beverloo: “Bij de klanten waar we opdrachten deden zagen we vaak Excel-lijsten en processen met ERP-systemen die niet lekker liepen. We kwamen in aanraking met het Microsoft Power Platform en bouwden daarmee af en toe oplossingen.” Tot volle tevredenheid van die klanten, maar de consultancy-structuur van het bedrijf was daarbij niet ideaal. “Het project wordt afgesloten, maar de klant wil misschien dat de oplossing zich door blijft ontwikkelen en operationeel blijft. Daarnaast laat je iets achter wat je vervolgens niet beheert.”
Daarom schreven ze, samen met medeoprichter Koen Huijbens, het businessplan voor IT Rebels, dat in 2021 officieel van start ging. Die start kun je gerust een vliegende noemen, met veel mooie projecten. “We groeien als kool. We begonnen met zijn drieën, maar op 1 januari waren we al met zijn achten”, zegt Beverloo. Het bedrijf is een zusje van Bauhaus ArtITech, met hetzelfde moederbedrijf: 90NORTH, het voormalige Bauhaus Group. IT Rebels profiteert daarbij graag van specifieke kennis of slagkracht van de andere dochters van dat moederbedrijf.
Leuker werk
De slogan van IT Rebels luidt: ‘Unbore your business.’ Van Schijndel legt uit wat het bedrijf daarmee bedoelt. “Vacatures hebben vaak ongeveer tien tot twaalf functie-eisen. Daar zitten altijd een paar werkzaamheden bij die niet direct iets aan de business toevoegen, maar die wel gedaan moeten worden. Denk aan het ‘overkloppen’ van gegevens van het ene naar het andere systeem, of het bijhouden van Excel-lijsten. Als je dat met RPA en low-code kunt ondervangen heb je minder mensen nodig en heeft iedereen tegelijkertijd ook leuker werk. Je maakt het organisaties makkelijker om flexibel te zijn en door te innoveren.” Beverloo: “Iedereen zoekt nu personeel, vooral IT-personeel. Wij helpen bedrijven om daar op een andere manier mee om te gaan. Door onze oplossingen kunnen klanten personeel aan de businesskant ook applicaties laten bouwen.”
IT Rebels koos bewust volledig voor het Microsoft Power Platform, terwijl er ook andere goede low-code ontwikkelplatformen zijn. Beverloo: “De ontwikkelingen binnen al die platformen gaan zo snel dat we vonden dat we een keuze moesten maken. Je kunt niet alles bijhouden. We kozen voor het Microsoft Power Platform omdat we dat al langer kennen en het ook goed aansluit op de andere units van het moederbedrijf. Maar misschien nog wel belangrijker: we geloven in Microsoft. Ze waren niet de eerste met een low-code-platform, maar het verleden heeft geleerd dat als ze ergens een kans zien, ze er dan ook vol voor gaan en vaak die wedstrijd winnen. Het Microsoft Power Platform verbindt daarnaast heel goed met andere systemen, zonder vendor lock-in. Bovendien werken veel klanten al met Office 365 waardoor ze de beschikking hebben over onderdelen van het Microsoft Power Platform, zoals Power BI, Power Apps en Power Automate.”
Minder kwetsbaar
IT Rebels help bedrijven uit allerlei branches en van uiteenlopende grootte. Ook multinationals, zoals bijvoorbeeld ASML. Beverloo legt uit: “Interne budgetaanvragen voor IT-infrastructuur kwamen bij ASML altijd bij een individu in de mailbox terecht. Die persoon moest beoordelen of het geschikt was om door te sturen naar het IT Budget Panel, dat het uiteindelijke oordeel gaf. Dat ging om heel veel aanvragen die door één persoon met de hand werden bijgehouden in Excel. In de nieuwe oplossing worden de aanvragen niet meer per mail gedaan, maar via een digitaal formulier in Sharepoint. Iemand krijgt nu samenvattingen, die via RPA automatisch worden gemaakt, in zijn mailbox en krijgt vervolgens de simpele keuze: goedkeuren of afkeuren. In dat laatste geval gaat de aanvraag terug naar de aanvrager, die eventueel nog aanpassingen kan doen. Bij groen licht komt de aanvraag in de Sharepoint-lijst van het IT Budget Panel, dat daardoor een overzicht heeft van de te beoordelen aanvragen. ASML is daar heel enthousiast over en gebruikt het nu wereldwijd. Door de automatisering bespaart ASML nu tijd bij het beoordelen van budget-aanvragen. Ook is het proces niet meer afhankelijk van een individu, waardoor het minder foutgevoelig en kwetsbaar is.”
IT Rebels deed ook meerdere projecten die met Testen voor Toegang te maken hebben. Van Schijndel pikt er een uit. “De klant belde op donderdagmiddag, want ze hadden een uitdaging. Ze moesten heel veel mensen onboarden om op maandag te kunnen beginnen als medewerker op een van de corona-testlocaties. We bouwden een e-learningmodule. Daarin leer je wat je moet weten over bijvoorbeeld hygiënisch werken en privacy op de testlocaties. Medewerkers doen vervolgens een toets die automatisch wordt beoordeeld. Als je die hebt gehaald krijg je, wederom automatisch, een geheimhoudingsverklaring die je mag tekenen. Op die bewuste maandagochtend had de opdrachtgever een lijst met iedereen die aan de slag kon, omdat ze de toets hadden gehaald en de verklaring hadden getekend. Op die manier zijn inmiddels zeker 4000 mensen geonboard.”
Samenwerken
Behalve de samenwerking met Microsoft, werkt IT Rebels ook graag samen met anderen in het IT-kanaal. Van Schijndel legt uit hoe hij dat voor zich ziet. “Leveranciers van Microsoft-licenties krijgen steeds vaker vragen over het Power Platform. Daar hebben ze niet altijd tijd voor of kennis van. Een samenwerking met ons zou dan ideaal zijn, want wij kunnen andersom weer naar hen doorverwijzen wanneer een klant niet alle licenties heeft. Ook bij partijen die trainingen geven over Office, Sharepoint of Teams sluiten we graag aan, zodat we kunnen laten zien wat bedrijven daar nog meer uit kunnen halen.”
Wat is de kracht van IT Rebels? De mannen kunnen er uren over praten, maar Van Schijndel pikt er één belangrijk kenmerk uit. “We houden alles heel dichtbij. We doen de consultancy, managen het project, zoeken met de klant naar de requirements en bouwen de oplossing. Alles door dezelfde mensen. Klanten vinden dat bijzonder. Maar het werkt ideaal: er ontstaat daardoor nooit ruis op de lijn.”
Auteur: Johan van Leeuwen