Witold Kepinski - 08 april 2022

eG Innovations zorgt dat infrastructuren en applicaties goed presteren

eG Innovations zorgt dat infrastructuren en applicaties goed presteren image

De structuur van applicaties verandert razendsnel als gevolg van virtualisatie, cloud en micro services. “Dat betekent dat wij onze oplossing om applicaties en de onderliggende infrastructuur te monitoren ook voortdurend en snel aanpassen. Wij bieden waar onze klanten behoefte aan hebben”, zegt Barry Schiffer, Pre-Sales Consultant bij eG Innovations.

eG Innovations, bekend van het pakket eG Enterprise, zoekt al sinds de oprichting twintig jaar geleden een antwoord op de primaire vraag: ‘Waarom is mijn applicatie traag?’ Dat kan aan de code zelf liggen, maar ook aan de machines waarop de toepassing draait of aan componenten in het communicatienetwerk. “Wat dat betreft, is het er allemaal niet eenvoudiger op geworden. Want de monolithische structuur van één applicatie op één server is aan het verdwijnen”, legt Schiffer uit.

Cloud
Bedrijven gaan volgens Schiffer steeds meer diensten uit de cloud afnemen. “Daarbij vragen zij zich af of het wel verstandig is om zich te binden aan één cloud dienstverlener. De afgelopen jaren hebben de cloud providers groeistuipen gekend met soms uitval van een dienst. Dat wil je niet meemaken, dus kiezen ze vaak voor een multicloud of hybride oplossing. Tegelijkertijd zijn er organisaties die bepaalde gegevens in huis willen of moeten houden. EG Enterprise bijvoorbeeld slaat een aantal persoonlijke gegevens op om zijn speurwerk goed te kunnen verrichten. Niet veel, maar toch. Voor banken in bijvoorbeeld Luxemburg of Zwitserland die wij als klant hebben, is dat aanleiding om bepaalde applicaties on-premises te houden. Het gevolg is dat je hybride landschappen krijgt; applicaties die elementen gebruiken op verschillende plekken zoals in on-premises, Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure omgevingen. En dan vaak ook nog data halen uit een externe bron. Daarmee is het steeds lastiger om na te gaan waar eventueel een kink in de kabel is gekomen. Voor ons maakt het trouwens helemaal niks uit waar de applicaties draaien; de toepassingen van eG Innovations kunnen alles in de gaten houden en, in geval van een afnemende user experience, snel een root cause analyse doen en de beheerder oplossingen aan de hand doen.”

Containers
Niet alleen de plaats waar applicaties draaien, is veranderd, de vorm van de toepassingen zelf is ook aan verandering onderhevig, vervolgt Schiffer. “Het begon met virtualisatie, toen kwam de cloud, vervolgens Software-as-a-Service (SaaS) en de laatste tijd gebruiken bedrijven steeds meer containers om snel micro services te kunnen ontwikkelen. Je moet dan heel wat in huis hebben om het geheel te kunnen monitoren. Daarom passen wij eG Enterprise steeds aan de nieuwste ontwikkeling aan.”

Zo’n ontwikkeling is auto scaling. “Als er een bepaalde actie loopt, kan het verkeer naar een website enorm toenemen. Die software schaalt dan vanzelf mee. Onze monitoring oplossing zal in dit geval middels auto discovery automatisch bijvoorbeeld additionele servers, meenemen in de monitoring zodat altijd een volledig beeld blijft behouden. IT-beheerders gebruiken API’s om onderdelen aan elkaar te koppelen. Het mooie van ons product is dat je het via de API geheel naar wens kunt configureren en kan integreren in de bestaande geautomatiseerde processen. Daarmee bieden we de snelheid die benodigd is”, aldus Schiffer.

Developers
Snelheid is vaak bepalend. Ook voor developers die vaak minder tijd krijgen om de applicaties te bouwen en om ze te testen, aldus Schiffer: “Developers hebben korte sprints, korte testtijden. Dan is het echt noodzakelijk om monitoring achter de hand te hebben. Mocht een applicatie trager gaan verlopen, dan kunnen wij zien waar dat gebeurt; bijvoorbeeld in de code of in de database. Mocht er een probleem ontstaan, dan kunnen we ervoor zorgen om een stap terug te zetten om de prestaties op peil te houden en het probleem op te lossen.”

De container-markt, met onder meer Kubernetes en Docker, is relatief jong, analyseert Schiffer: “Toen cloud ontstond, dachten veel bedrijven: nu zijn al mijn problemen opgelost. De cloud provider zorgt overall voor. Maar dat bleek toch niet het geval. Je blijft monitoring nodig hebben; ook in de cloud. Met containers is dat niet anders.”

Integratie met ITSM
De cloud leeft vandaag de dag in datacenters van onder andere Microsoft, Amazon en Google zo ervaart Schiffer. “Deze aanbieders hebben eigen monitoring tools, zoals Amazon CloudWatch en Azure Monitoring. Onze klanten gebruiken die wel, maar lopen tegen de beperkingen aan. Die tools houden immers alleen de prestaties binnen de eigen cloud infrastructuur in de gaten en zijn te generiek, maar applicaties strekken zich uit over meerdere clouds. Daarom moet je een oplossing hebben die het gehele landschap in de gaten houdt en ieder component tot op detail kan monitoren.”

Hij vervolgt: “eG Enterprise integreert met de monitoring tools van de cloud providers. Zoals onze oplossing ook integreert met elke toepassing voor IT Service Management (ITSM), denk aan ServiceNow, TOPdesk of Remedy. Wij sluiten naadloos aan op het gereedschap dat wordt gebruikt voor IT Service management. Het mooie is dat wij applicaties monitoren én de infrastructuur zowel in de cloud als on-premises. Die gegevens voegen we samen en analyseren we om na te gaan waar knelpunten zijn ontstaan.”

Laagdrempelig
Schiffer noemt nog een voordeel van eG Enterprise: “Het is een laagdrempelige toepassing. Vaak zonder agents. Mocht er toch een agent nodig zijn, dan zijn aanpassingen te maken zonder dat een herstart nodig is. Gebruikers merken er niks van.” Software leveranciers bieden in toenemende mate hun programmatuur alleen als dienst aan. “Wij hebben eG Enterprise ook als SaaS-oplossing, maar wij laten de keus aan onze klanten. Want niet iedereen wil dat en soms is het wettelijk zelfs onmogelijk om de oplossing als dienst af te nemen, omdat bepaalde data niet in een zeker land mogen worden opgeslagen”, vertelt Schiffer. “Veel van onze klanten zijn multinational. Die hebben te maken met landen waar cloud verbindingen traag of erg kostbaar zijn, als ze er al zijn. Voor hen een reden om geen SaaS-oplossingen te gebruiken.”

Nieuwe release
Binnenkort verschijnt EG Enterprise 7.2. “Natuurlijk passen wij onze oplossing voortdurend aan. Op zekere tijden brengen we een verbeterde versie uit. Het is alweer een jaar geleden dat wij zo’n grote release hebben uitgebracht. De release die nu op stapel staat, biedt veel nieuwe functionaliteit en verbeteringen. Hij draait al bij een aantal klanten om te zien hoe hij zich in de praktijk houdt. Omdat het een grote release is, zijn we voorzichtig. Maar hij komt eraan!”

Auteur: Witold Kepinski

Outpost24 17/12/2024 t/m 31/12/2024 BN + BW