Redactie - 08 juli 2022

True: Wij halen complexiteit van Kubernetes weg, zodat de voordelen overblijven

Het applicatie- en datalandschap van bedrijven wordt steeds complexer naarmate hun digitale transformatie vordert. Tel daarbij de overgang op van on-premises naar public en/of private cloud en een toenemend gebrek aan IT-specialisten, en je mag spreken over een forse uitdaging. Deels kan die opgepakt worden met cloud native toepassingen zoals containerorkestratie-platform Kubernetes. Voordelen hiervan zijn onder meer flexibiliteit ín en snelle schaalbaarheid ván IT-omgevingen. Maar het gebruik van cloud native brengt zijn eigen complexiteit mee. “Waarom zou je je die complexiteit op de hals halen, wanneer je een ervaren aanbieder van cloud native technologie zoals True kunt inschakelen?” stelt True’s Chief Commercial Officer Daniël de Groot.

True is in de woorden van De Groot met meer dan 100 mensen een platte organisatie, maar wel onderdeel van de Nederlandse bedrijvengroep Broad Horizon, met totaal zo'n 800 werknemers (deels in Denemarken). Onder meer Pink Elephant en Projectum zijn zusterbedrijven van True. Alle bedrijven varen een zelfstandige koers, maar bieden samen een one-stop-shop voor klanten.
De focus ligt bij Broad Horizon op Microsoft-technologie. Bij True betekent dat het hosten van cloud native technologie op Azure-cloudinfrastructuur. Sinds oktober 2021 is het bedrijf Microsoft Azure Specialist for ISVs (Independent Software Vendors), als 1 van 35 wereldwijd. Voor dit programma selecteert Microsoft partners met diepgaande en bewezen technische expertise en ervaring met migreren en beheren van ISV’s in de Azure Cloud.

Hype voorbij
Het net genoemde fenomeen cloud native is volgens de CCO van True de hype wel voorbij. Het eenvoudig kunnen schalen van applicaties met behulp van cloudgebaseerde technologie vindt inmiddels steeds meer tractie bij organisaties.
Kubernetes is één van die Software as a Service (SaaS) of Platform as a Service (PaaS) gebaseerde cloud native technologieën, waarmee je bijvoorbeeld de overgang van een monolitische naar een microservices georiënteerde applicatie-architectuur kunt faciliteren. De Groot: “Het is mooi wanneer je als een innovatief bedrijf met ambities je developers de tools kunt bieden om innovatief te zijn. Daarvoor heb je dan wel een schaalbare en wendbare applicatie-architectuur nodig. Cloud native kan je die tools bieden.”

Middel tot doel
Belangrijk is volgens De Groot wel het besef dat Kubernetes slechts een middel is om tot een flexibele, schaalbare applicatie-architectuur te komen, niet een doel op zich. “Het vereenvoudigt snelle veranderingen en vernieuwingen die op een traditionele Virtual Machine (VM) gebaseerde architectuur minder goed of eenvoudig schalen. Maar Kubernetes is zeker niet de enige optie, al is het wel bewezen en betrouwbare technologie.”
Wat zijn dan voordelen van containertechnologie versus meer traditionele Virtual Machine (VM) technologie? De Groot schetst dit met een voorbeeld. “Als je als digital agency een nieuwe release krijgt van een veelgebruikte programmeertaal zoals PHP, moet je met traditionele VM weer een nieuwe server neerzetten. Die kan alleen die ene versie van PHP draaien. Op een gegeven moment heb je misschien wel 20 servers draaien, met elk andere versies. Dat is niet efficiënt en het schaalt niet. Met containertechnologie kun je die processen isoleren en meerdere versies naast elkaar draaien op één server. Zo ga je veel efficiënter met je resources om.”
Tegelijkertijd is het toepassen van Kubernetes niet iets dat je er even bij doet, benadrukt De Groot. “Het is een vrij complex proces om toe te passen, dus je moet van tevoren goed bepalen of je wel een goede business case hebt. Daarnaast moet je je als organisatie afvragen of je dit zelf wil doen, of dat je daarvoor van een specialist gebruik wil maken. True heeft inmiddels 500+ klanten. De ervaring die we met Kubernetes bij de ene klant hebben opgedaan, zetten we in om andere klanten beter en sneller te helpen.”

Meerwaarde Kubernetes
De Groot benadrukt nogmaals dat Kubernetes niet voor elke organisatie en elk applicatielandschap geschikt is. Wanneer kan het nuttig zijn om in ieder geval over het gebruik ervan na te denken? Volgens De Groot heeft dat onder meer te maken met de schaal van de organisatie en van de applicatiearchitectuur.
“Als je een applicatie hebt draaien op twee VM’s en je hoeft niet regelmatig een nieuwe versie in te voeren, is het de vraag of je op een cloud native technologie als Kubernetes moet overstappen. Maar als je een uiteenlopend applicatielandschap hebt, met veel diverse behoeften van developers en webdesigners, veel versies en veel functionaliteiten, dan kan Kubernetes duidelijke voordelen bieden. Bijvoorbeeld op het gebied van security, omdat je met Kubernetes processen en applicaties eenvoudig kunt isoleren.”
Bedrijven laten zich volgens De Groot soms afschrikken in het gebruik van Kubernetes omdat er vooral geschermd wordt met succesverhalen van grote partijen. “Ik vind het jammer dat bijvoorbeeld Zalando vaak als case genoemd wordt. Er zijn weinig Nederlandse bedrijven van deze omvang. Wij weten dat er juist veel mkb'ers zijn die via ons Kubernetes succesvol inzetten voor hun applicatielandschap. Maar ook: waarvoor ze dat niet doen, want dat bepalen is net zo belangrijk.”

Nederlandse best practices
Testen voor Toegang is, volgens De Groot ondanks de minder fijne aanleiding, een beter voorbeeld van waar Kubernetes onderscheid biedt in snelheid, schaalbaarheid en security. “In 1,5 maand tijd hebben we een platform gebouwd dat 400.000 afspraken per dag kan verzorgen waarbij security integraal meegenomen is als topprioriteit. Dat was zonder Kubernetes echt niet mogelijk geweest. ”
Nog een goede businesscase is die van Prijsvrij Vakanties. Bij dit platform is het vooral de mogelijkheid tot snel op- en afschalen waar Kubernetes het verschil maakt. “De vakantieseizoenen worden langer, maar je ziet nog altijd scherpe pieken en dalen. Daarvoor permanent piekcapaciteit in huis hebben, is kostbaar en brengt risico’s mee. Met Kubernetes gaat dat allemaal volledig automatisch. Bijvoorbeeld wanneer je merkt dat het laden van een boekingspagina langer gaat duren omdat het platform te druk is. Dan kan automatisch capaciteit bijgeschaald worden tot de gewenste snelheid bereikt is. Zo kun je enorm scoren op gebruikservaring bij klanten.”

Best of both worlds
True werkt vooral met makers van SaaS-applicaties, softwarepartijen met recurring modellen of transactieplatforms, veelal digital natives waarbij digitaal geen moetje is maar hun passie, de kern van hun business. Verder werkt True vaak samen met marketingbureaus en digital agencies die zelf ook weer klant zijn. De Groot: “We bieden hun onze diensten over drie assen: de private cloud die in Amsterdam draait, de hybrid cloud voor organisaties die de best of both worlds willen en de public cloud, waarvoor we Azure van Microsoft gebruiken.”
Maar waarom die diversiteit aan mogelijkheden? “Een dienst ga je neerzetten waar je data staat”, reageert De Groot. “Je database en je klantdata is het allerbelangrijkste. Sommige klanten willen dat heel graag in een private cloud hebben of houden en die wil je daarin faciliteren. Andere partijen willen juist graag in een public cloud draaien vanwege de beschikbaarheid van allerlei native diensten en de eenvoud om wereldwijd dezelfde dienst te bieden. En tot slot heb je klanten die het weinig boeit waar een (Kubernetes-gebaseerde) dienst draait.”
In alle drie de gevallen wil True klanten de juiste business case kunnen bieden op basis van wat voor hen van belang is. Schaalbaarheid, snel afwisselende pieken of dalen, een mondiaal bereik met een dienst. “Laat je in een public cloud de hele tijd dezelfde resources draaien, dan is dat vaak duurder dan in een private cloud. Wil je veel op en af kunnen schalen, dan heb je weer meer aan een public cloud. We kijken dus eerst naar wat er het beste bij de klant past.

Delen van kennis
True gelooft ook heel erg in het delen van kennis, stelt De Groot tot slot, mede onder het motto ‘wie goed doet, goed ontmoet’. Zo draagt de organisatie veel bij aan de open source community en organiseert het regelmatig gratis workshops waarin het kennis en ervaringen met cloud native technologieën zoals Kubernetes deelt.

“Bijvoorbeeld een introductie waarin we in een uur de basis van Kubernetes uitleggen. Of een groep van 30 developers die live met Kubernetes-omgevingen konden oefenen. Dat doet True niet om meteen klanten te werven, maar met het idee dat investeren in het verspreiden van kennis over native cloud technologie zich op langere termijn zal uitbetalen. Niet alleen voor ons, maar voor het hele bedrijfsleven.”

Auteur: Marco van der Hoeven

Sophos Cybersecurity on Tour 11-02-2025 BW
Sophos Cybersecurity on Tour 11-02-2025 BW + BN