Guido Trampe belicht kracht van HPE Ezmeral Software
Veel organisaties hebben schipladingen vol data. Ze weten dat ze er iets mee moeten en dat ze er waarde uit kunnen halen, maar hebben geen concreet plan of weten niet waar te beginnen. Voor grootgebruikers van informatie op steeds meer verschillende plekken heeft HPE het portfolio Ezmeral. “Een verzameling oplossingen om eenvoudig en beheersbaar datasilo's te koppelen en meer rendement te halen uit bedrijfsdata”, legt Guido Trampe uit.
Guido Trampe, Sales Manager bij HPE, ziet een enorme groei van data. “In centrale datacenters, in public clouds en de laatste tijd ook op edge locaties, zoals IoT-apparaten. Dat zijn tegenwoordig een soort kleine datacenters op zich, waar evengoed analytics plaatsvindt en waar volgens IDC al in 2025 de helft van alle data zal worden gegenereerd. Maar met die enorme groei komt ook een uitdaging: klanten 'zitten' op informatie in verschillende databronnen waarvan ze niet weten hoe ze die moeten benaderen en koppelen. Hoe voeg je informatie samen zodat je bijvoorbeeld een trend ontdekt of (klant)gedrag kunt voorspellen?”
Het samenvoegen van informatie uit verschillende bronnen en het onderbrengen daarvan in één analytics platform, is waar veel bedrijven om vragen. En dat is precies wat HPE Ezmeral Software doet. Trampe werkt sinds 2017 bij HPE en is erg gecharmeerd van Ezmeral, dat in 2020 internationaal werd gelanceerd. Sinds juni vorig jaar is Trampe verantwoordelijk voor de verkoop ervan in Nederland en Scandinavië.
Data Fabric
HPE Ezmeral heeft volgens Trampe alles om organisaties te helpen langzaam te groeien naar een bedrijfsvoering die meer doet met data. “Het portfolio bestaat uit verschillende oplossingen, waarmee een klant eenvoudig en beheersbaar verschillende data-silo's aan elkaar koppelt. Het platform ondersteunt diverse protocollen en is inzetbaar zowel op edge-locaties als in grote datacenters en public cloudomgevingen. De kern van Ezmeral is HPE Data Fabric, de data management tool die datasilo's samenvoegt en één autorisatiemethodiek toepast. Data Fabric is een (software defined) data-opslag en -verwerkingsplatform waar organisaties hun medewerkers of applicaties toegang geven tot data, en dat data beveiligt tegen gevaren van buitenaf. Het is een coherent platform over verschillende silo's heen, met als resultaat één gezamenlijke 'data lake' met alle informatie die een enterprise nodig heeft. Daarnaast kan data met het platform opgeslagen en geïntegreerd verwerkt worden daar waar de data gegenereerd wordt (aan de edge, in het eigen data center en in de public cloud).”
Bovenop Data Fabric kan een gebruiker een containerplatform plaatsen waarmee een ongelimiteerde mobiliteit van applicaties kan worden gerealiseerd. En omdat de verwerking van data dichtbij de bron kan plaatsvinden, hoeft data niet onnodig heen en weer gesleept te worden, met alle vertraging en oplopende kosten van dien. “Bovendien heeft Ezmeral open source tooling om het proces van data-analyse zo eenvoudig mogelijk te maken, en tools om compliant te zijn met (privacy)reglementen”, vult Trampe aan. “Met Ezmeral halen klanten (indien gewenst as-a-service) waarde uit data door verschillende soorten analytics modellen te bouwen en beheren.”
Eén centraal platform
Data Fabric heeft een enorme kracht, maar zeker ook het analytics platform in HPE Ezmeral is écht sterk, meent Trampe. “Ezmeral bundelt dat allemaal in één centraal en makkelijk beheersbaar platform, met daaroverheen enterprise security gebaseerd op zero trust: niets is veilig totdat is vastgesteld dat het wél veilig is. Ezmeral geeft bovendien de mogelijkheid om open source tooling te gebruiken, bijvoorbeeld om eigen, meer specifieke analytics modellen te draaien. Het platform heeft rijke API's, die goed samenwerken met tal van applicaties binnen en ook buiten onze eigen marketplace.”
Begin met één use case
Clemens Esser, CTO bij HPE, vult aan: “Als ik één advies moet geven aan al die bedrijven die niet weten wat ze aan moeten met steeds meer data op verschillende plekken, dan zeg ik: bouw het langzaam op. Wil je aanhaken in de wereld van data en net als je concurrenten daar (meer) rendement uit halen, begin dan voorzichtig met één use case. Data staat overal en nergens, dus verzamel eerst de data die voor deze eerste use case nodig is en maak die toegankelijk voor (alleen) de juiste mensen.”
Catharina Ziekenhuis
Een van de gebruikers van HPE Ezmeral is het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. “Een AI-specialist aldaar zei iets heel bijzonders tegen mij”, herinnert Trampe zich. “Hij versterkte mijn toch al warme gevoel voor HPE Ezmeral door te zeggen: 'dankzij dit HPE-portfolio kan het ziekenhuis ondanks druk op budgetten de zorg op niveau houden en zelfs verbeteren.' Zo'n constatering maakt het allemaal minder klinisch; we verkopen niet zomaar een product, maar een oplossing die bijdraagt aan het welzijn van mensen.”
Zoals meer (grote) organisaties begreep het Catharina Ziekenhuis dat om data te benutten, deze eerst moet worden gebundeld en uit (verschillende) productiesystemen gehaald. “Precies wat Data Fabric doet”, stelt Trampe vast. “Noem het een data lake of een data lakehouse, het gaat erom: pas als je data uit je productie haalt, kun je bepalen welke dingen wel en niet belangrijk zijn en hoe je de access regelt zonder de productie te verstoren. Data Fabric maakt data beschikbaar voor analysedoeleinden, maar alleen voor de juiste mensen, zodat er geen privacy issues ontstaan of data ongecontroleerd gebruikt wordt. Bovendien gaat het beschikbaar stellen van data via Data Fabric niet ten koste van productiesystemen, omdat daar alleen eenmalig een kopie wordt gemaakt en de analyse vervolgens wordt gedaan via DataFabric, dus buiten de productiesystemen om. Dankzij het standaard kopieermechanisme Kafka worden analyses gedaan in (near) realtime, in plaats van op basis van gekopieerde sets die soms weken oud zijn.
Duidelijke use case
De business case bij het Catharina Ziekenhuis is treffend, omdat die klein is begonnen op de afdeling Hartfalen. Trampe: “Vanuit daar maken ze het systeem gaandeweg groter. Nogmaals, neem een specifieke, overzichtelijke use case waar je geld of ander voordeel uit kunt halen, en ga van daaruit verder. Welke architectuur is allereerst nodig en welke data moeten we bewaren? Teveel bewaren is duur en bewaar je te weinig, dan haal je niet het optimale rendement. Met één use case houd je een project veilig en HPE Ezmeral heeft de schaalbaarheid om later uit te breiden. Is duidelijk welke data belangrijk is, dan zie je in Ezmeral snel hoe en met welke (open source) tools het platform verder moet worden ingericht. En zoals bij het hele portfolio van HPE, is het HPE Ezemeral portfolio binnenkort ook als dienst af te nemen, dus als 'analytics-as-a-service'.”
Geen doel op zich
Datagedreven werken moet geen doel op zich zijn, besluit Trampe. “Het gaat erom: wat wil je doen? Wat is je use case, wat wil je verbeteren? Welke waarde wil je uit welke data(stromen) halen en met welk doel? HPE Ezmeral, overigens in combinatie met HPE's storage portfolio, kan precies de hulp bieden die nodig is om tot een concreet resultaat te komen.”
Tekst: Jeroen Bordewijk
Interview: Witold Kepinski