Floris Hulshoff Pol - 15 mei 2023

SAP: “Leer oude gewoontes af voordat je naar de cloud overstapt”

Bedrijven moeten zich goed voorbereiden als ze naar de cloud migreren. Bijvoorbeeld door zoveel mogelijk maatwerk-code ‘op te ruimen’. Dit is de boodschap die SAP dit voorjaar 280 klanten en partners voorhield tijdens de SAP Discovery Day in Amsterdam. De redactie van Dutch IT Channel en Dutch IT Leaders sprak hierover met onder meer met Anja Schneider (foto), vice-president en COO Board Area Technology & Innovation bij SAP. CTO Middle Europe Mark Raben gaf daarnaast een kijkje in de generatieve AI-ontwikkelingen van de cloud- en ERP-gigant.

SAP: “Leer oude gewoontes af voordat je naar de cloud overstapt” image

Tijdens de onlangs gehouden SAP Discovery Day in Amsterdam ging de cloud- en ERP-specialist nader in op de digitale transitie die bedrijven doormaken. De nadruk hierbij lag op de migratie naar de cloud en wat dit anno 2023 voor bedrijven betekent.

“Veel bedrijven willen klaar zijn voor de toekomst en naar de cloud overstappen. Vooral, zoals we de afgelopen jaren hebben kunnen zien, het weerbaarder maken van hun supply chains en interacties met partners en klanten zijn daarvoor goede startpunten”, zegt COO Technology & Innovation (T&I) Anja Schneider van SAP.

“Het gaat daarbij om flexibiliteit, agility en de bedrijfscontinuïteit of resilience, maar natuurlijk ook om de kosten. Dit laatste aspect moet wel niet de belangrijkste motivatie voor digitale transformatie zijn. Het is dus een bredere ‘transitie-agenda’ die onze klanten hebben.”

Ballast overboord zetten

SAP wil zijn klanten graag hierbij helpen en bedrijven met voorbeelden en best practices ondersteunen. Eén van deze best practices is dan ook de kernboodschap die de cloud- en ERP-leverancier de verzamelde klanten tijdens het evenement in Amsterdam meegaf.

Een transitieproces naar de cloud kan worden bemoeilijkt door de grote hoeveelheid data uit verschillende bronnen, applicaties, integraties met third party software en vooral ook maatwerkcode die in de loop der jaren is opgebouwd.

Vaak zijn dit zeer specifieke oplossingen en toepassingen die niet zomaar naar een public, private of hybride cloudomgeving kunnen worden verplaatst. Dit kan niet alleen de technologische uitdagingen opleveren, maar deze ’ballast’ kan ook van invloed zijn op de doelstellingen waarvoor bedrijven juist naar de cloud overstappen.

SAP vergelijkt de overstap naar de cloud daarom met een opstijgende luchtballon. Om de ballon hoger te laten vliegen – voor bedrijven dus van de cloud te profiteren- moet ballast overboord worden gegooid. Pas dan stijgt de ballon verder omhoog.

Voor bedrijven geldt ook dat zij zoveel mogelijk maatwerkcode ‘overboord’ zetten, voordat ze definitief overstappen. In andere woorden noemt de cloud- en ERP-gigant dit ook een ‘clean core’ of ook wel een ‘opgeruimde keuken.’ Pas dan profiteren zij van alle cloudvoordelen.

Gebruik SAP Business Technology Platform

De cloud- en ERP gigant beseft dat klanten niet al hun maatwerkcode (en -oplossingen en -toepassingen en integraties) zomaar willen wegdoen om alleen maar naar de cloud over te stappen. Het biedt daarom klanten een kans om deze in eerste instantie overboord gezette ‘ballast’ weer aan boord te krijgen. Dit op een manier die toekomstige updates niet in de weg staat en dus ‘upgrade safe’ is.

“Hiervoor werken we met onze klanten samen aan zogenoemde ‘actionable use cases’ of scenario’s”, vervolgt Anja Schneider van SAP. “De basis is hiervoor altijd ons SAP Business Technology Platform (BTP). Het SAP BTP helpt klanten onder meer met soepele integraties door het analyseren van de ‘ballast’ maatwerkcode of door belangrijke extensies via het platform te bouwen.”

Naast het leveren van deze genoemde integraties en extensies, zorgt het SAP BTP ook voor het creëren van waarde uit de data waarover klanten beschikken. Meer concreet richt het SAP BTP zich op het binnen een centrale locatie integreren van data uit verschillende bronnen, eigenlijk een enkele code base, het toevoegen van waarde aan deze gegevens en deze via extensies uit te breiden naar andere SAP-oplossingen en toepassingen of die van derden.

Met behulp van dit ‘motorblok’ en het open ecosysteem dat het SAP BTP vormt, zijn klanten in staat de uiteindelijke zo gewenste ‘intelligent enterprise’ te bereiken, zo stelt de cloud- en ERP-gigant.

Veel aandacht voor SAP Build

Tijdens de SAP Discovery Day werden verschillende onderdelen van/voor SAP BTP in het zonnetje gezet. Vooral het ‘eigen’ recente low-code/no-codeplatform SAP Build kreeg hierbij veel aandacht. Met dit platform kunnen bedrijven relatief eenvoudig en snel eigen applicaties bouwen. Om deze vervolgens met extensies en integraties weer via het SAP BTP naar hun (cloud)omgevingen uit te rollen. Naast het eigen low-code/no-codeplatform blijft het ook mogelijk om het platform van SAP-partner Mendix op SAP BTP te draaien.

“Low-code/no-code helpen de toegang tot data, maar ook tot informatie te ‘democratiseren’ zoals dat wordt genoemd. Er zijn veel mogelijkheden op dit terrein en we zien daarom veel interesse van klanten én partners op dit gebied”, zegt Anja Schneider. “We leveren hiervoor een compleet platform, authenticatie, identiteitsbeheer, maar bijvoorbeeld ook integraties met backend-systemen. Niet alleen van SAP zelf, maar ook voor die van derden.”

SAP Datasphere

Een ander aan het SAP BTP gerelateerd product dat de revue passeerde, is het recent gelanceerde SAP Datasphere. Dit is een ‘data fabric’ waarin data uit SAP-omgevingen en omgevingen van derden op één locatie bij elkaar worden gebracht. Klanten kunnen vanuit deze centrale omgeving de data gebruiken, terwijl die zich nog steeds op de originele locatie bevindt.

“SAP Datasphere is ook een open ecosysteem. We kunnen alle mogelijkheden zelf bouwen, maar ook het partners laten doen. Inmiddels hebben we hiervoor al integraties met bijvoorbeeld Confluent, Collibra, Databricks en Datarobot. Ook staan verdere analytische mogelijkheden en nieuwe scenario’s in de planning.”

Ontwikkelingen rondom ChatGPT

SAP wil nog meer technologie via het BTP-Platform integreren. Generatieve AI als ChatGPT is daar één van. SAP kijkt hier op dit moment serieus naar, geeft Mark Raben, CTO Middle Europe van de cloud- en ERP-gigant aan. “ChatGPT biedt extreem veel mogelijkheden, vooral als je niet alleen op het internet, maar ook op interne data gaat trainen. We kijken natuurlijk naar wat je ermee kan doen, ook met zogenoemde Large Language Modellen (LLM’s) in het algemeen.”

“Voor SAP zijn er inmiddels een groot aantal use cases geïdentificeerd waarvoor we de technologie kunnen inzetten. We hebben een ‘speelveldje’ waar ontwikkelaars en consultants ermee aan de slag kunnen. Ook organiseren we hackathons waar we integraties met SAP-oplossingen maken, bijvoorbeeld via ons BTP, zegt Raben.

“SAP is echter niet de leverancier die het laatste algoritme gaat ontwikkelen. We kijken echt hoe we het voor onze bedrijfsoplossingen en -toepassingen kunnen toepassen. Niet alleen bij SAP zijn we daarmee bezig. Ook onze partners werken aan integraties met onze oplossingen. Denk daarbij vooral aan value added partners.

“Wel gaan we voor onze partners bepaalde guidelines opstellen voor het ontwikkelen van integraties voor generatieve AI. Ook komen we zelf met verschillende scenario’s, denk aan de eerder genoemde use cases. Iedere specifieke SAP-business gaat uiteindelijk voor zichzelf bepalen wat de waarde van dit soort AI-modellen is.”

Raben vervolgt: ” Omdat wij een open platform zijn, staan ook verdere integraties op het programma, bijvoorbeeld via API’s. We blijven heel veel zaken doen en zijn daarvoor open om integraties mogelijk maken, Vooral in de grootzakelijke context.”

Afleren oude gewoontes essentieel

Ondanks al deze ontwikkelingen bij SAP, blijft voor de cloud- en ERP-gigant voorop staan dat klanten voor een goede digitale transitie niet meer blijven vasthouden aan het willen voortzetten van hun oude processen in de cloud. Zij moeten openstaan voor alternatieven die intelligenter en efficiënter zijn.

“Bedrijven moeten goed in kaart brengen wat voor hen in de toekomst belangrijk is en wat zij, bijvoorbeeld via SAP, ‘out of the box’ kunnen doen. Kijk daarbij naar wat specifiek is en maak een beslissing waar je dit gaat doen. Wil je dit ‘side by side’ doen of op een andere manier dan vroeger? Dit is waarom wij pleiten voor het afleren van oude gewoontes”, zo vat Anja Schneider nog eens de kernboodschap van SAP samen.

Door: Floris Hulshoff Pol

Outpost24 17/12/2024 t/m 31/12/2024 BN + BW