Marco van der Hoeven - 19 oktober 2023

SLTN: 'Datagestuurde onderneming werkt efficiënt en innovatief '

Datagestuurde bedrijven werken efficiënter en innovatiever. De theorie is bekend, maar in praktijk moet er veel gebeuren om hier optimaal van te kunnen profiteren. “Als specialist met diepgaande kennis van zowel de techniek als van data en applicaties gaat SLTN hierover de dialoog aan met haar opdrachtgevers, meestal de CIO maar ook steeds vaker de CEO.”

SLTN: 'Datagestuurde onderneming werkt efficiënt en innovatief ' image

Het thema van Gartner ITSymposium dit jaar is ‘Unleashing possibilities', een voortzetting van het verhaal in eerdere edities over het groeiende belang van de CIO als leider, die de acceptatie en implementatie van technologie binnen de business moet orkestreren. “Het is een proces; eerst moet de technologie worden geaccepteerd, dan geadopteerd en uiteindelijk geïmplementeerd”, zegt Eugene Tuijnman, CEO van SLTN, daarover.

Als hij met de beslissers aan tafel zit staan er veelal diverse thema’s op de agenda. “De algemene trend die we zien bij elke onderneming is dat ze efficiënter en innovatiever willen worden. En dat kan alleen bereikt worden met datagestuurd ondernemen en natuurlijk komt Artifcial Intelligence daarbij om de hoek kijken. In het algemeen moet je dan toegang hebben tot alle data van een onderneming die gegevens moet omzetten naar informatie, en dat is niet zomaar mogelijk.”

Cloud
Hij vervolgt: “Informatie zit in allerlei applicaties, van ERP-systemen tot legacy applicaties en in-house data, en het is een forse klus om dit allemaal te verzamelen èn te verwerken. Daarnaast moet je rekening houden met data governance; wie mag toegang hebben tot welke data en hoe zit het met de privacy?”

“Als je streeft naar een datagestuurde onderneming, zodat je innovatiever en efficiënter kan werken, is er enorm veel werk te verzetten. Je moet bijvoorbeeld navigeren door het mijnenveld van wet- en regelgeving. En aan de technische kant heb je te maken met discussies over de vraag hoe je omgaat met bestaande maar ook toekomstige (SaaS) applicaties, en waar je deze zeer gevoelige data gaat opslaan.”

“Veel bedrijven kiezen voor de cloud, maar dan is de vraag welke vorm van cloudadoptie je dan kiest. Daarin zijn veel opties waaronder Public Cloud de meest gekozen is. Bij SLTN hebben wij voor een hybride model gekozen, dus Public in combinatie met onze private cloudomgeving. Deze laatste kunnen wij aan bieden met voorspelbare prijzen in plaats van de onprettige en onvoorspelbare prijsverhogingen van Public Cloud aanbieders. Dat de Data op Nederlandse bodem staat en onder Nederlandse wetgeving valt is een prettige bijkomstigheid voor veel klanten.”

Kosten en Personeel
Een andere uitdaging waar organisaties nog steeds mee te maken hebben is het tekort aan gekwalificeerd en gecertificeerd personeel. En, meer recent, kostenstijgingen. “Alles is een stuk duurder geworden. In de afgelopen twaalf tot achttien maanden zijn de prijzen voor de IT met twintig tot vijfentwintig procent gestegen. De overheid kan budgetten misschien nog oprekken, maar het bedrijfsleven zit in een andere situatie.”

“Als specialist met diepgaande kennis van zowel de techniek als van data en applicaties gaan we hierover de dialoog aan met onze opdrachtgever, meestal de CIO maar ook steeds vaker de CEO. Daar is de business vaak bij betrokken, met name op het gebied van data en applicaties. Want het is de verantwoordelijkheid van de bestuurders om de volledige organisatie mee te nemen en voor te bereiden op wat komen gaat.”

Overheid
Naarmate de rol van data groter wordt groeit de impact daarvan op de maatschappij. Dit betekent dat het thema ook vanuit de overheid meer aandacht krijgt. Onder meer vanuit de Rijksoverheid en de Europese autoriteiten. “Soms loopt dit parallel, maar soms kruisen de lijnen elkaar, waardoor het proces traag wordt. Soms mis ik wel de consistentie. Het helpt ook niet dat de Verenigde Staten nog steeds hun eigen ideeën hebben over wat wel en niet mag en dat de EU dit veeal niet overneemt. Dit maakt het moeilijk om als land consistent en toekomstgericht te investeren in data governance.”

Hij pleit op het gebied van die data governance voor een genuanceerde aanpak. “We zijn er allemaal mee bezig, en soms slaat het gebruik van de noemer ‘privacy’ teveel door. Uiteraard is het heel belangrijk dat je weet wie er met je data omgaat en dat je daar zelf invloed op mag hebben. De overheid vervult daarin een regierol, maar moet niet zelf de uitvoerder worden. In sommige gevallen zie je dat de overheid zich fysiek met zaken bemoeit, maar naar mijn mening moet de overheid een regielandschap vormen met goede kaders van wet- en regelgeving.”

Rechterlijke macht
”Daar moet dan de rechterlijke macht op aansluiten. Want daarin bestaat wel een aanzienlijke kloof. De gemiddelde rechter blinkt niet uit in kennis inzake de IT. Je kunt dus wel wet- en regelgeving opstellen, maar de interpretatie daarvan en het gebrek aan jurisprudentie maken het complex en dan hebben we het nog niet eens over de snelheid van veranderingen en de opkomst van nieuwe technologie.”

Hij vindt het daarom belangrijk om als branche verbinding met de politiek te houden. “Daarin valt veel te winnen door samenwerking met specialisten die hen kunnen bijpraten. Een belangrijk punt bijvoorbeeld is ethiek rondom zaken als AI en datagebruik. We kunnen als sector veel meningen hebben, maar die moeten we dan wel gesteund krijgen vanuit de politiek. Dat kan de Nederlandse politiek zijn, of de regionale politiek, of de EU. Het kost veel tijd en effort om politici mee te nemen in de route die wij als sector zien.”

Leveranciers
Deze trends hebben ook hun invloed op de leveranciers waar SLTN nauw mee samenwerkt. “Een bedrijf als IBM wordt steeds meer een softwarebedrijf. Natuurlijk hebben ze nog hun infrastructuur, maar ze zijn gespecialiseerd in het aanbieden van een sterk en divers softwareplatform. De CEO zei twee jaar geleden al dat de focus niet alleen op data ligt, maar ook op data governance en met de opkomst van AI veranderd de wereld nog sneller maar kijk uit waar je als onderneming je data aan beschikbaar stelt. IBM Watson is een mooi voorbeeld van Enterprise AI waarbij je Data niet publiekelijk beschikbaar komt zoals wel bij ChatGPT. Ook op reletief eenvoudige gebieden komen er steeds meer AI-toepassingen, zoals al in de reguliere Office365 e-mails.In de nieuwste versie ‘leest’ Microsoft mee en geeft bij elke beantwoording die je wil geven al een ‘antwoord’ suggestie. Oh, nog niet bij stilgestaan?”

Dell investeert bijvoorbeeld in het optimaliseren van data en data warehousing technologie, waar bedrijven als Nvidia weer excellente oplossingen voor leveren. “Ik sprak onlangs met Michael Dell, die heel trots een nieuwe server liet zien waar tot wel zeven van de meest krachtige Nvidia GPU’s in kunnen, elk van een half miljoen per stuk.” Dat illustreert een interessante ontwikkeling waarbij fabrikanten enerzijds de ‘reguliere wereld’ blijven bedienen met technologie, maar ook werken aan zeer gespecialiseerde systemen. En dat binnen een paar jaar overlappen met quantum computing. But that’s a whole other story.”

Rekenkracht
Dat raakt weer de groeiende populariteit van AI. “Organisaties zijn altijd op zoek naar verbetering in de efficiëntie van processen. De behoefte om zaken op een meer innovatieve en efficiënte manier te doen, zowel qua kosten als qua doorlooptijd, is overal aanwezig. Er wordt dus natuurlijk gekeken of AI hier een rol in kan spelen. En de computerkracht om dit allemaal te doen neemt alleen maar toe.”

“Er is een enorme acceleratie in de beschikbaarheid van technologie om de AI te voeden zodat deze zijn/haar werk kan doen, maar ook kan groeien. Die digitale voedingstoffen worden geleverd door de CPU’s en GPU’s. Want je kunt zoveel programmeren als je wilt en heel slim zijn, maar als je de rekenkracht niet hebt, kom je helaas niet echt ver. En ik ga in dit artikel maar niet in op beschikbaarheid van stroom. ”

Fundaments BW 31-10-2024 tm 15-11-2024 Telindus Proximus banner 3 1-11 tm 6-11