Irene Vestjens, Lenovo: ‘We zijn steeds vaker een strategische partner voor overheden’
Lenovo zit al lang niet meer alleen bij de Rijksoverheid aan tafel om te praten over hoeveelheden laptops of servers voor datacentra. Steeds vaker gaan gesprekken over de uitdagingen waar ook overheden mee worstelen, zoals op het gebied van cybersecurity, duurzaamheid en AI, merkt Irene Vestjens, accountmanager central government bij Lenovo. “We worden meer en meer een strategische kennis- en gesprekspartner. Een voordeel is dat we daarin ook onze wereldwijde ervaring kunnen meenemen.”
Irene Vestjens, accountmanager central government bij Lenovo.
Gingen gesprekken een aantal jaar geleden vooral over de hardware – zoals het soort laptop – tegenwoordig zijn ze veel vaker strategisch van aard, zo begint Irene Vestjens. Daarbij vormt technologie natuurlijk nog altijd de basis, maar voorop staan uitdagingen zoals duurzaamheid, de impact van AI en het belang van cybersecurity en privacy. Overheden hebben op deze gebieden toch een voorbeeldfunctie.
“We willen daarin dan ook een echte gespreks- en kennispartner zijn voor centrale overheden. Zo krijgen we regelmatig de vraag of we kunnen meedenken over hoe we laptops een langere levensduur kunnen geven, kunnen hergebruiken, hoe we de CO2-footprint kunnen inperken. De eisen op de drie gebieden die ik net noemde, worden steeds strenger, zeker ook door EU-regels.”
Cybersecurity: voldoen aan regels
Een goed voorbeeld is het moeten voldoen aan de NIS2-regels, in Nederland te vertalen naar de Wbni (Wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen). De overheid heeft hierin een tweeledige taak. De deadline van het invoeren van NIS2 (oktober 2024) wordt helaas niet gehaald, maar er wordt wel al van overheidsorganisaties verwacht dat zij aan nieuwe eisen van de meld- en zorgplicht voldoen.
“Dat is best lastig wanneer nog niet helemaal duidelijk is waar zij precies aan moeten voldoen. Wij helpen organisaties bij de centrale overheid om ervoor te zorgen dat hun hardware hoe dan ook zal voldoen aan de security-vereisten van het moment. Daarnaast voeren we op dit gebied strategische gesprekken, want dit is ook een kans voor overheidsorganisaties. Het betekent bijvoorbeeld dat overheden straks voorop lopen met toekomstbestendige cybersecurity en cyberweerbaarheid.”
Het voordeel van Lenovo is dat de onderneming wereldwijd actief is voor overheden en ook deze kennis kan inzetten. “Veel overheden moeten al voldoen aan bovengemiddeld strenge veiligheidseisen. Wij kunnen lessons learned van elders inzetten om ook de Nederlandse centrale overheid te helpen bij hun security-aanpak.”
Duurzaamheid: grote uitdagingen
Hetzelfde voordeel geldt natuurlijk op het gebied van duurzaamheid. Ook hier wil en kan Lenovo een gesprekspartner zijn op zowel praktisch hardware- als strategisch niveau. En de uitdagingen hier zijn net zo groot, want behalve de overheid zelf moeten ook alle ketenpartners straks klimaatneutraal zijn (de Scope-3 doelstellingen).
“Denk aan het Klimaatakkoord van Parijs. De Rijksoverheid heeft zich ertoe verplicht in 2050 klimaatneutraal te zijn. Maar er zijn ook andere wetten en regels die de overheid niet alleen door- en uitvoert, maar waar het zelf een voorbeeldfunctie heeft. Wij helpen overheden hierbij op meerdere gebieden.”
Een goed voorbeeld zijn datacentra, stelt Vestjens, die bekend staan als grote energieverbruikers. Lenovo kijkt samen met klanten bij de Rijksoverheid naar opties zoals refurbished apparatuur. Verder zijn er waterkoelingstechnieken in plaats van luchtkoeling, die 40 procent minder energie verbruiken. Het gebruikte water kan in de rest van het gebouw weer gebruikt worden voor de verwarming.
Vestjens: “Dit levert een dubbel voordeel op. Het helpt de overheid om zelf duurzamer te worden, maar ook ketenpartners zoals datacenter-aanbieders. En daarnaast werkt deze drieledige aanpak kostenbesparend. Met budgetten die vaak onder druk staan, is dat ook steeds belangrijker. En het toont dat duurzame oplossingen CO2-besparen én heel erg kostenbesparend zijn.”
Voorbeeldrol Lenovo
En net zoals overheden het goede voorbeeld moeten geven, moet Lenovo dat als IT-leverancier. “We hebben ook op dit gebied strategische gesprekken met klanten bij overheden die helemaal niet over producten gaan, maar over de doelstellingen die overheden moeten halen én waar wij zelf mee bezig zijn.”
Want duurzaamheid begint bij grondstoffen –winning en logistiek - en productie, stelt Vestjens. Lenovo wil niet alleen zelf klimaatneutraal zijn tegen 20250, dat geldt voor de hele keten. “De onafhankelijke partij Science Based Targets Initiative heeft bevestigd dat onze strategie hiervoor realistisch is, gevalideerd door hun Net Zero-standaard. We laten verder elk jaar controleren of we nog op de juiste weg zijn Want je kunt wel iets roepen, maar daarmee ben je er niet.”
AI: toepassing en impact
Een derde uitdaging voor overheden is de toepassing en impact van AI. Zowel voor eigen gebruik als in het Nederlandse bedrijfsleven en samenleving. AI kan namelijk heel veel voordelen bieden, maar tegelijk moet de overheid bezig zijn met vraagstukken zoals de veiligheid van AI.
Ook hier geldt dat de gesprekken met overheidsklanten van Lenovo zowel praktisch als strategisch zijn. En net als bij duurzaamheid en cybersecurity heeft Lenovo wereldwijd ervaringen met en bij klanten die het kan inzetten bij de Rijksoverheid. Zowel praktische kennis als op het gebied van strategische visie, en natuurlijk toegespitst op wat voor de Nederlandse overheid van belang is.
“Zo hebben veel overheidsorganisaties nog grote hoeveelheden papieren documenten. Er is nu een digitaliseringsslag waarbij die documenten digitaal beschikbaar komen, maar ook goed doorzoekbaar moeten zijn – bijvoorbeeld in het kader van de Wet open overheid (Woo, voorheen Wob). Dit kun je met behulp van AI eenvoudiger, sneller en beter doen. Maar het moet ook veilig en privacy-technisch verantwoord gebeuren. Een AI-toepassing moet ook daaraan voldoen.”
Bredere gesprekspartner
De gesprekken over bovengenoemde drie uitdagingen worden al lang niet meer alleen met de IT-beslissers of inkopers van overheden gevoerd, juist vanwege het groeiende strategische belang van zaken zoals cybersecurity, duurzaamheid en AI, benadrukt Vestjens. “Bij steeds meer overheidsaankopen wordt bijvoorbeeld ook het duurzaamheidsteam betrokken. Het is voor ons belangrijk om ook hun behoeftes mee te nemen en te vertalen naar een uiteindelijke oplossing.”
Het is, weet Vestjens, een uitdaging én een kans om hierin mee te groeien. “Het is mijn rol om ervoor te zorgen dat de juiste personen van Lenovo aan tafel zitten bij een bestaande of nieuwe klant. Zaken zoals duurzaamheid, AI en cybersecurity hebben ook raakvlakken. En ook bij ons is niet iedereen expert op elk gebied. Bovendien moeten we kijken of het gaat om meer praktische of juist meer strategische gesprekken.”
Uitdagend dus, maar ook heel erg leuk, merkt Vestjens. “Belangrijk is in ieder geval dat je niet alleen moet zenden, maar ook luisteren, anders kom je nooit tot de invulling van de echte behoefte. Zo leer je ook van elkaar. De overheid van ons en wij van de overheid.”
Behoefte aan een gesprek met Irene Vestjens over de strategische en praktische uitdagingen bij de overheid op IT-gebied? Neem contact op: ivestjens@lenovo.com.