Marco van der Hoeven - 01 september 2024

Britt Hoppenbrouwers - Netcompany: “Goede informatiehuishouding door dialoog met de markt”

De overheid staat voor aanzienlijke uitdagingen op het gebied van informatiehuishouding. Dit vereist oplossingen die verder reiken dan de overheid zelf. Om deze oplossingen te realiseren, is nauwe samenwerking met deskundige marktpartijen essentieel, betoogt Britt Hoppenbrouwers van Netcompany.

Britt Hoppenbrouwers - Netcompany: “Goede informatiehuishouding door dialoog met de markt” image

Netcompany werkt veel samen met de overheid. Britt Hoppenbrouwers, Country Managing Partner Netcompany Nederland, is zelf als CIO bij uitvoeringsorganisaties actief geweest. “Onlangs heeft de voormalig regeringscommissaris informatiehuishouding een brandbrief gestuurd aan de nieuwe staatssecretaris van Digitalisering waarin het belang van fatsoenlijk informatiebeheer wordt benadrukt”, zegt ze. “Deze brief is de zoveelste bevestiging dat we er nog niet zijn. Een goede informatiehuishouding is van groot maatschappelijk belang en moet verantwoord worden ingericht.”

Samenwerken

“Vanuit mijn eerdere ervaring bij de overheid weet ik dat verschillende overheidsorganisaties te maken hebben met vergelijkbare uitdagingen waar afzonderlijk aan gewerkt wordt. Een dialoog tussen verschillende organisaties binnen de overheid en tussen de overheid en de markt is nodig om dit te doorbreken.”

“Dit geluid is inmiddels bij veel CIO’s bekend. Dit jaar was ik met de Staat van de Uitvoering mee op studiereis samen met CIO’s en bestuurders. De algehele conclusie was ‘we moeten meer samenwerken, we moeten niet allemaal zelf het wiel opnieuw uitvinden’. Er is een oprechte intentie en veel energie om het anders te gaan doen. Nu is het moment om er opvolging aan te geven en van de visie concrete plannen te maken.

Dialoog

Om dat mogelijk te maken gaat ze graag het gesprek aan met CIO’s. “Met de expertise die we hebben opgedaan bij soortgelijke uitdagingen in Nederland en in Europa kunnen wij een waardevolle sparringpartner zijn. Onze mensen hebben ervaring bij de overheid, dus ze begrijpen hoe het politiek-bestuurlijke veld in elkaar zit en hoe je hierin moet opereren.”

“Zonder deze ervaring, zou je misschien denken van ‘maar dat beslis jij toch gewoon als CIO? Regel het dan.’ Maar dat werkt niet zo. Je moet draagvlak creëren. Dat doe je aan de ene kant over de as van de inhoud en aan de andere kant is het storytelling: mensen op de juiste manier meenemen. Ik denk dat wij dit kunnen bieden. Daarom heb ik na twintig jaar Rijksoverheid de overstap gemaakt naar Netcompany. Ik weet dat we meerwaarde kunnen bieden met onze visie en propositie.”

Uitdaging

Een grote uitdaging voor CIO’s en verantwoordelijken voor de informatievoorziening is om mensen op alle lagen van de organisatie mee te krijgen in de overtuiging dat de functionele vraag leidend moet zijn. “Je wilt een oplossing voor je probleem, dus de focus moet liggen op het beschrijven van het probleem, niet op het beschrijven van de oplossing.”

“Laat mensen met expertise en ervaring helpen bij het vinden van een effectieve en efficiënte oplossing van je probleem. Daarmee besteed je belastinggeld op de meest optimale manier. Daarmee zijn we volgens mij als Nederlandse maatschappij veel beter geholpen.”

“Verantwoorde digitalisering brengt naast maatschappelijke verantwoordelijkheid en innovatie ook een goede besteding van belastinggeld met zich mee. Als je een groot legacy systeem eigenlijk moet vervangen en uitfaseren en dat omwille van de ‘continuïteit’ maar blijft uitstellen, dan breng je een duurzame oplossing eerder verder weg dan dichterbij. Daarnaast kan het ook het democratisch proces in de weg staan, wanneer uitvoering geven aan nieuwe wetgeving niet kan worden gerealiseerd vanwege de verouderde systemen.”

“Als je minder terughoudend bent om een samenwerking aan te gaan met leveranciers of een consortium van leveranciers, dan kom je sneller tot een echte oplossing. Die partijen brengen elk hun eigen kracht en ervaring mee. Ik denk dat je als overheid weg moet blijven van het in controle willen blijven van het ‘hoe’, maar moet focussen op het ‘wat’. En daar kan Netcompany heel goed bij helpen.”

AI

Britt merkt ook dat AI bij klanten hoog op de agenda staat. “Men wil er graag iets mee doen.

“AI is breder en meer omvattend dan snel opkomende technologieën uit het verleden, zoals blockchain. Het gaat een grote rol spelen in het meer datagedreven of datagestuurd te werk gaan. Natuurlijk zijn er risico’s verbonden aan het gebruik van AI, maar dit is geen reden er weg van te blijven. Waar het om gaat, is hoe we deze nieuwe technologie en de mogelijkheden die deze technologie biedt, kunnen omarmen op een manier die ethisch en veilig is.”

Netcompany

Ze besluit: “Wij leveren digitale oplossingen om uitvoering te kunnen geven aan dat waar je als overheidsdienst voor in het leven geroepen bent. We nemen maatschappelijke verantwoordelijkheid en zijn bereid om zelf te investeren en om risico’s te nemen. Als Netcompany Nederland kunnen en willen we graag een grotere rol spelen in de digitale transformatie van de Nederlandse samenleving. Denemarken kan hierbij als voorbeeld dienen, waar Netcompany marktleider is in het leveren van digitale oplossingen aan de overheid.”

“Netcompany is een snelgroeiend, internationaal bedrijf, dat werkt in 10 landen, met een team van 8.000 professionals, die verantwoorde digitalisering stimuleren en consequent de resultaten voor zijn klanten en burgers verbeteren. Het is onze ambitie om samen met overheidsinstellingen op een verantwoorde manier uitdagingen aan te gaan en digitalisering te versnellen.”

Registreer met 525 euro korting!

Dit artikel is gepubliceerd in de Gartner special in het kader van Gartner IT Symposium | Xpo 2024. De volledige agenda van het Gartner IT Symposium | Xpo is hier beschikbaar. Via deze webpagina kunt u zich ook registreren voor het symposium. Bespaar 525 euro door gebruik te maken van de code 'DutchIT'.

Gartner BW tm 02-11-2024 Specops Software 22/10 t/m 5/11 BW
Specops Software 22/10 t/m 5/11 BN+BW