Marco van der Hoeven - 05 september 2024

Luc Bleylevens, SAP LeanIX: Van complexiteit naar competentie: IT-transformatie

Twee uitdagingen waar organisaties veel mee te maken hebben zijn het rationaliseren en het moderniseren van hun IT-ecosysteem. SAP Leanix helpt bedrijven, gesteund door de ontwikkelcapaciteit van moederbedrijf SAP, om volledig inzicht te krijgen, compliant te blijven met hun IT-ecosysteem en tevens IT-transformaties succesvol uit te voeren.

Luc Bleylevens, SAP LeanIX: Van complexiteit naar competentie: IT-transformatie image

SAP Leanix is een aanbieder die zich met name richt op de discipline Enterprise Architectuur. Luc Bleylevens, Hoofd Product Marketing bij SAP LeanIX: “Deze technologie is van belang om inzicht te krijgen in de bestaande situatie van het IT-ecosysteem: welke applicaties worden toegepast, in welke mate worden die gebruikt, en hoe zijn deze met elkaar verbonden?”

Als er modernisering plaatsvindt, zoals een overgang naar een nieuwe versie van een ERP-systeem, of als men een transformatie wil doorvoeren op basis van keuzes die aan de businesskant van de organisatie zijn gemaakt, is een enterprise architect essentieel. Die brengt de situatie in kaart, maakt de repercussies inzichtelijk, en houdt ook rekening met zaken als kostenbesparing, modernisatie, risicobeperking, en technologische standaarden.

Inzichtelijk

Wat SAP Leanix doet in deze context is het inzichtelijk maken van de situatie en, in zekere mate, begeleiding bieden. “Veel bedrijven gebruiken nog steeds basistools zoals Excel, wat hen beperkt in hun mogelijkheden en efficiëntie. Wij bieden geavanceerdere oplossingen die beter aansluiten bij wat zij moeten en kunnen verwezenlijken in hun rol.”

Een van de belangrijke uitdagingen waarmee klanten naar SAP Leanix komt is application rationalisatie. “Grote bedrijven evalueren hun ecosysteem en maken rationele keuzes om kosten te besparen, bepaalde applicaties beter te benutten of zelfs te verwijderen als ze onvoldoende gebruikt worden. Dit leidt tot efficiëntere inzet van hun capaciteit en biedt meer ruimte om tijd en resources te alloceren aan innovaties.”

Compliance

Een andere veelvoorkomende uitdaging is application modernisation. “Om te voldoen aan de laatste technologische eisen en regelgeving, is het belangrijk om altijd de laatste versies van applicaties te gebruiken. Dit lijkt simpel, zoals het updaten van een app op je telefoon, maar in complexe ecosystemen moet je ook de gevolgen voor andere integraties testen.”

‘Soms is het de moeite waard om een update uit te stellen als de voordelen niet opwegen tegen de inspanning en middelen die nodig zijn. In extremere gevallen, als updates niet op tijd worden uitgevoerd, kunnen bepaalde functies uitvallen omdat ze niet meer ondersteund worden of niet aan de laatste regelgeving voldoen.”

AI

Artificial Intelligence is thema dat hierbij vaak ter sprake komt. “Veel organisaties passen AI toe of zijn ermee bezig en wij zijn hierin niet anders. Wij kijken ook hoe we AI kunnen gebruiken om onze oplossingen effectiever te laten werken door mogelijkheden toe te voegen waarmee onze klanten hun doelstellingen op een slimmere en efficientere manier kunnen bereiken. Voor enterprise architecten, en daarmee ook voor ons, is het belangrijk om zich bewust te zijn van de mogelijkheden maar ook de verantwoordelijkheden die erbij komen kijken bij het toepassen van AI in het toepassen van hun producten en processen. Een enterprise architect moet weten hoe hij AI het best in kaart kan brengen en managen. AI Governance is hierbij een belangrijk aspect dat steeds meer aandacht krijgt. Wij zijn zelf ook bezig met ontwikkelingen om hierin te voorzien.”

Bijvoorbeeld bij een fabrikant met vestigingen verspreid over heel Europa kan elk van die vestigingen AI toepassen, hetzij in de productontwikkeling of om processen efficiënter te maken. De vraag is dan in hoeverre men AI gebruikt, wie er toegang toe heeft en welke gevolgen dit heeft. Met de opkomende regelgeving binnen de EU en de VS, wordt duidelijk wat wel en niet mogelijk is en waaraan je moet voldoen. Dit kan vergaande gevolgen hebben, vooral als AI een integraal onderdeel wordt van je product.”

Security

“Veel bedrijven ontwikkelen hun eigen AI niet en maken gebruik van externe, vrij toegankelijke AI-oplossingen. Het is dus cruciaal om vanuit een securityperspectief te zorgen dat informatie niet toegankelijk is voor anderen. Als je een afgebakende omgeving hebt voor AI-informatie, moet duidelijk zijn wie er wel en geen toegang toe heeft. Het gaat om het beperken van risico's en het beheren van wie AI gebruikt en hoe het gebruikt wordt. En dit kan alleen door volledige inzage te hebben in al jouw applicaties en diens interconnectiviteit binnen jouw IT inventory.”

Future ready

Een belangrijke vraag van organisaties is hoe ze future-ready kunnen zijn. “Ze willen niet alleen voldoen aan de eisen van de EU-regelgeving, maar ook de risico's minimaliseren die verbonden zijn aan het gebruik van AI. Ze willen meer inzicht en controle over wie AI gebruikt en hoe het wordt ingezet, om zo negatieve gevolgen te voorkomen en bedrijfsrisico's te minimaliseren.”

“Omdat we nu officieel onderdeel zijn van SAP kunnen wij naast zelf dingen ontwikkelen, tevens gebruikmaken van externe mogelijkheden van het hoogste niveau. De mogelijkheden die dit ons biedt, is dat wij samen met andere SAP-entiteiten kunnen nadenken over hoe wij onze diensten het beste kunnen optimaliseren ten gunste van onze klanten. SAP heeft natuurlijk veel ervaring en mogelijkheden voortkomend uit de verschillende IT-producten die onderdeel zijn van hun portfolio en natuurlijk de meer dan 400.000 klanten wereldwijd. Het grote voordeel voor SAP LeanIX is dat wij nu toegang hebben tot deze kennis en innovaties en deze dus relatief snel kunnen implementeren en delen met onze klanten.”

“Momenteel is het voor onze klanten voornamelijk gericht op hoe je bepaalde processen makkelijker kunt maken en diens efficacy kunt optimaliseren. We zijn voortdurend met onze klanten en partners bezig met het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten om deze nog beter van dienst te zijn. Tijdens evenementen zoals Gartner IT symposium bespreken we waar de markt heen gaat en welke trends en ontwikkelingen we zien.”

“Over onze eigen roadmap kan ik zeggen dat we blijven innoveren en nieuwe technologieën integreren om onze tools te verbeteren en gebruikerservaringen te optimaliseren. Onze roadmap staat online en wij nodigen klanten en geïnteresseerden uit ideeen en feedback te geven in onze online community. Het doel is om onze klanten de meest geavanceerde en gebruiksvriendelijke oplossingen te bieden die hen helpen hun processen te optimaliseren en strategische doelen te bereiken.”

Registreer met 525 euro korting!

Dit artikel is gepubliceerd in de Gartner special in het kader van Gartner IT Symposium | Xpo 2024. De volledige agenda van het Gartner IT Symposium | Xpo is hier beschikbaar. Via deze webpagina kunt u zich ook registreren voor het symposium. Bespaar 525 euro door gebruik te maken van de code 'DutchIT'.