Hoe Vooruit Elst andere IT-partners helpt met ITAD-diensten
De Vooruit-vestiging in Elst, het voormalige D-two, is een uniek bedrijf. Het houdt zich bezig met afgeschreven IT-hardware, die hergebruikt of veilig en verantwoord afgevoerd wordt. Het heeft daarbij als doel om zo veel mogelijk langdurige werkplekken te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vestigingsdirecteur Ruben den Hertog vertelt wat Vooruit Elst allemaal te bieden heeft voor andere IT-partners en klanten en wat er is veranderd sinds de overname in 2021 en de naamswijziging eerder dit jaar.
Vooruit Elst is gespecialiseerd in ITAD (IT Asset Disposition), oftewel het omgaan met afgeschreven IT-hardware. Dat doet het voor klanten uit het land. Het werkt ook veel en graag samen met andere IT-partners die deze dienstverlening aan hun klanten willen bieden. “Bij veel bedrijven waarmee we samenwerken zetten we palletbakken of containers neer, waar ze hun afgeschreven hardware in kunnen doen”, legt vestigingsdirecteur Ruben den Hertog uit. “Als die vol zitten, dan halen we ze met eigen vervoer op. We zorgen voor zo min mogelijk overlast bij de klant en gaan voor zo veel mogelijk efficiëntie.”
Het streven is altijd om producten die binnenkomen gereed te maken voor hergebruik. “Maar wel alleen als het langdurig kan, want anders zijn de nadelen groter dan de voordelen. Apparatuur die we kunnen opknappen voor hergebruik, verkopen we via een webshop aan particulieren of kleine bedrijven. Ik merk dat daar steeds meer vraag naar is. Aan het woord ‘refurbished’ zit geen negatieve lading meer. Daarnaast hebben we in samenwerking met het UWV een programma, waarbij we apparatuur doneren aan organisaties die het goed kunnen gebruiken. We werken bovendien samen met een stichting die ervoor zorgt dat meisjes in Kenia een eerlijke kans op een studie krijgen. Wij leveren hen laptops en telefoons.”
ESG-doelstellingen
Apparatuur die niet meer hergebruikt kan worden, wordt gerecycled en de grondstoffen worden teruggewonnen. Het bedrijf is daarvoor Weeelabex-gecertificeerd. “Er is een groeiende stroom aan e-waste, waarvan we niet weten waar het terecht komt en wat ermee gebeurt. In sommige IT-apparatuur zitten stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Je wilt die niet ergens op een afvalhoop verzamelen. Tegelijkertijd zijn die grondstoffen schaars. Het is dus belangrijk om die goed te recyclen.”
Steeds meer organisaties hebben een duurzaamheidsstrategie en hanteren bijvoorbeeld ESG-doelstellingen, zo merkt hij. “Wij helpen andere IT-partners en eindklanten om dat goed in te vullen. Dat doen we door het leveren van rapportages, waar bijvoorbeeld in staat hoeveel CO2 klanten hebben bespaard door apparatuur via ons af te voeren, waardoor het hergebruikt kan worden en je de aanschaf van nieuwe producten voorkomt. Zo kunnen bedrijven duurzaamheid heel concreet maken.”
Afstand tot de arbeidsmarkt
Den Hertog is trots op het personeel van de vestiging. “Er werken hier vooral mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die wat extra begeleiding nodig hebben, maar die wel heel erg goed zijn in het werk dat ze hier doen. Zij worden begeleid door interne jobcoaches.”
De medewerkers zijn allemaal jonge mannen, vaak met een vorm van autisme. “Maar ze verschillen erg van elkaar”, zegt Den Hertog. “Sommigen hebben behoefte aan repetitieve werkzaamheden, anderen willen juist projectmatig bezig zijn met verschillende taken. We passen hun werk daar op aan, zodat we voor iedereen een mooie werkplek creëren. Het zijn bijna allemaal jongens die erg fanatiek gamen, maar die buiten die wereld geen groot sociaal netwerk hadden. Hier hebben ze contact met anderen. Het is heel mooi om vriendschappen te zien ontstaan.”
De samenstelling van het personeel van Vooruit Elst kan heel goed aansluiten op de ESG-doelen van bedrijven. Den Hertog: “De hoeveelheid gecreëerd werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt wordt ook verwerkt in de rapportages die we net bespraken.”
Data verwijderen
De belangrijkste reden waarom IT-partners en eindklanten kiezen voor een samenwerking met Vooruit Elst, is security. “Er kunnen grote security-issues ontstaan op het moment dat je het wipen niet goed aanpakt. Onze klanten willen er absoluut zeker van zijn dat hun data goed verwijderd is. Het feit dat die apparatuur nog opnieuw ingezet wordt en dat ze er vaak nog een mooie waarde voor krijgen is dan een heel mooie bijkomstigheid.”
De eventuele waarde van devices is uiteraard afhankelijk van onder andere de leeftijd, het producttype en de staat. “Veel organisaties doen elke drie of vier jaar een vervangingsslag. Dan heeft een laptop of desktop absoluut nog waarde voor anderen, zeker omdat wij niet alleen de data wipen, maar het product ook goed controleren en eventueel onderdelen vervangen.”
Profiteren van elkaar
In 2021 werd het toenmalige D-two overgenomen door IT-ondernemer Maaike Dekkers-Duits. Op 29 februari dit jaar kreeg het de naam Vooruit, net als vier andere bedrijven. Het samenwerken en de nieuwe naam bieden veel voordelen, zegt Den Hertog. “Allereerst omdat we nu ook voor meerdere klanten van Vooruit producten afvoeren. Daarnaast profiteren we ook van de specialismes van de andere vestigingen en leveren we daardoor nieuwe diensten. Zo hebben we een speciale ruimte ingericht van waaruit we voor een klant alle warehousing van de IT-hardware doen. Als die klant bijvoorbeeld een nieuwe medewerker heeft, leveren we hem of haar bijvoorbeeld thuis een nieuwe laptop. Als iemand uit dienst gaat, halen we de laptop weer op. Voor een paar andere klanten doen we het image-proces, dus het inspoelen van nieuwe hardware.” De verschillende vestigingen van Vooruit hebben allemaal hun eigen kracht en vullen elkaar daarmee perfect aan, zegt hij. “Wij in Elst kunnen zeker niet alles. We zijn goed in een bepaald deel. Maar samen met onze collega’s van de andere vestigingen kunnen we heel erg veel. Daarmee kunnen we niet alleen eindklanten helpen, maar ook allerlei soorten IT-resellers en dienstverleners.”
Aan zijn enthousiaste manier van praten is duidelijk merkbaar dat Den Hertog geniet van zijn werk. “Ik werk nooit thuis, maar kom bijna elke dag naar Elst omdat ik het gewoon leuk vind om hier te zijn en een praatje te maken met de mannen. Het is gewoon altijd gezellig.”