Wouter Hoeffnagel - 25 januari 2016

Amsterdam blijkt populair onder ICT- en techbedrijven

Een recordaantal nieuwe bedrijven heeft zich afgelopen jaar in de regio Amsterdam gevestigd. Het gaat om 140 bedrijven. Het grootste deel is actief in de ICT- en techsector. In totaal vestigden 36 ICT- en techbedrijven zich in de regio Amsterdam.

Dit meldt de gemeente Amsterdam. De 140 bedrijven die zich in 2015 in Amsterdam hebben gevestigd zorgen in de komende drie jaar in totaal voor 2.953 arbeidsplaatsen. Kajsa Ollongren, wethouder Economie: “Ik ben trots op deze cijfers, Amsterdam en de regio zitten duidelijk in de lift. Internationaal talent voelt zich hier thuis en dat is goed nieuws. Dat zorgt ervoor dat bedrijven van over de hele wereld zich hier vestigen en onze economie volop laten draaien.”

Financieel-zakelijke dienstverlening
Naast de ICT- en techsector is ook de financieel-zakelijke dienstverlening een sector waaruit veel bedrijven zich in Amsterdam vestigde. Uit deze sector zijn in 2015 23 nieuwe buitenlandse vestigingen in Amsterdam geland, gezamenlijk verantwoordelijk voor 420 arbeidsplaatsen na drie jaar. Vanuit de creatieve industrie vestigden 15 nieuwe bedrijven zich in 2015. Die nieuwe vestigingen zorgen voor 367 arbeidsplaatsen na drie jaar.

De meeste bedrijven die zich afgelopen jaar in Amsterdam hebben gevestigd komen uit de Verenigde Staten (47). Onder de bedrijven die zich vorig jaar vestigden, zijn bijvoorbeeld Shutterstock en WeWork. Vanuit het Verenigd Koninkrijk vestigden zich 15 nieuwe bedrijven. Het aantal bedrijven uit Aziatische landen is ten opzichte van 2014 iets gegroeid: er vestigden zich 36 nieuwe bedrijven in 2015 ten opzichte van 30 bedrijven in 2014. De meeste bedrijven zijn afkomstig uit China en Japan, zoals de China Construction Bank en Mitsubishi Corporation Life Sciences Europe.

Gunstige ligging en goede bereikbaarheid
Vooral de gunstige ligging en de goede fysieke en digitale bereikbaarheid van de regio maken Amsterdam een aantrekkelijk locatie voor Europese hoofdkantoren. In 2015 trok de regio 42 nieuwe buitenlandse hoofdkantoren, zoals het Europese hoofdkantoor van het Amerikaanse Advise Technologies. Ook blijven marketing- en saleskantoren onverminderd sterk vertegenwoordigd in de regio. 77 buitenlandse bedrijven vestigden vorig jaar een marketing- en saleskantoor. In totaal leveren deze kantoren 2.569 nieuwe banen op na drie jaar.

De activiteiten van StartupAmsterdam en StartupDelta dragen volgens de gemeente Amsterdam direct bij aan de groei van banen. Zo vestigden zich meerdere start-ups en scale-ups in de regio Amsterdam in 2015, waaronder Flexport, StartMonday en Leaddesk. Daarnaast hebben technologiebedrijven zoals Booking.com, Uber, Palo Alto Networks en Salesforce hebben hun activiteiten in Amsterdam in 2015 uitgebreid met honderden nieuwe medewerkers.

 

DIC Awards BW tm 21-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Dutch IT Security Day BN tm 15-10-2024