MKB ziet technologische vernieuwing versnellen
‘Slimmere computers’ is van de zeven meest veelbelovende technische ontwikkelingen de enige die volgens MKB’ers op dit moment een wezenlijke impact heeft op het bedrijf. Technologieën als robotisering, 3D-printing en Big data zijn voor de meerderheid van de kleinere ondernemers nog een ‘ver-van-mijn-bed-show’. Meer dan de helft van het middenbedrijf vindt dat technologische vernieuwing in de eigen sector sneller gaat dan vijf jaar geleden. Van het kleinbedrijf deelt 44% deze mening.
Dit blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau onder 850 kleine en middelgrote ondernemers. Vooral ondernemers in zakelijke dienstverlening, landbouw en detailhandel onderschrijven de stelling ‘technologische vernieuwing in de sector gaat harder dan vijf jaar geleden’.
Business model aanpassen
Een derde (35%) van de kleinere ondernemers denkt dat de versnelling in technologische veranderingen invloed heeft op zijn of haar business model. Bij middelgrote bedrijven verwacht 54% het business model te moeten aanpassen.
Ook concludeert ING dat de omvang van bedrijven niet langer van doorslaggevend belang is voor de technologie die wordt gebruikt. Dit komt vooral doordat technologie steeds goedkoper is. Kleine ondernemers kunnen hierdoor van vrijwel dezelfde diensten gebruik maken als grote ondernemers, zonder daar grote investeringen voor te doen. Tegelijkertijd weet de klant steeds beter wat hij wil. Juist kleine bedrijven zijn volgens ING in staat om hier flexibel en wendbaar op in te spelen. Voor het gros van de kleinbedrijven valt hier overigens nog wel veel te winnen.
Kleinbedrijf volgt de nieuwe ontwikkelingen
Elke vernieuwing kent een kleine groep koplopers en een grote groep volgers. Dit geldt ook voor het kleinbedrijf. Een op de tien kleine ondernemers stelt dat zijn bedrijf koploper is, terwijl bijna tweederde aangeeft volger te zijn. Bij middelgrote ondernemers geeft één op de vijf aan koploper te zijn. Middelgrote bedrijven zitten ook vaker in innovatieve sectoren zoals de landbouw en de industrie. Ook zijn koplopers veelal internationaal actief en hebben zij doorgaans meer dan 20 werknemers.