Redactie - 06 april 2017

Waarom SOA je bedrijf toekomst-proof maakt

Slimmer, sneller, beter, efficiënter! Blijven innoveren, updaten en inspelen op de nieuwste trends. Daar draait het om de komende jaren. Bedrijven hebben er hun handen vol aan om het hoofd boven water te houden in onze dynamische samenleving. Verouderde ERP-systemen die centraal ingezet worden kunnen in deze tijd voor flink wat uitdagingen zorgen. Middleware in de vorm van Service Oriented Architecture (SOA) kan hiervoor de uitkomst bieden.

Service Oriented Architecture

SOA staat voor Service Oriented Architecture. Het is een IT-architectuur waarbij bestaande en nieuwe software wordt veranderd in services die elkaar ‘oproepen’ op het moment dat ze informatie van elkaar nodig hebben. Deze services worden losgekoppeld van besturingssystemen, programmeertalen en alle technieken die onder een applicatie liggen. Door deze loskoppeling worden de services flexibel inzetbaar, waardoor ze met iedere gewenste applicatie gekoppeld kunnen worden.

Een goed voorbeeld om het SOA principe in de praktijk weer te geven is voorraad. Veel verschillende applicaties hebben namelijk voorraadinformatie nodig. Het idee achter SOA is dat de applicaties de voorraadservice oproepen wanneer ze deze nodig hebben in plaats van dat er bij iedere applicatie apart een mogelijkheid is ingebouwd om voorraadmutaties te beheren.

Om te zorgen dat services met iedere gewenste applicatie of toepassing gekoppeld kunnen worden, moeten ze oproepbaar zijn en berichten kunnen uitwisselen. Dit wordt geregeld door de Enterprise Service Bus (ESB). De ESB ‘vertaalt’ als het ware de berichten tussen de aanbieder en de gebruiker.

Waarom SOA?

Oké nu weten we in de basis wat SOA is. Maar wat betekent dat voor jouw bedrijf? We hebben de belangrijkste voordelen op een rijtje gezet:

  • Flexibiliteit: Services en applicaties kunnen gemakkelijk worden toegevoegd, aangepast of verwijderd, omdat de services los staan van de applicaties
  • Herbruikbaarheid: Bestaande services kunnen gemakkelijker gebruikt worden in nieuwe applicaties. Daarom wordt SOA ook wel eens ‘herbruikbare lijm’ genoemd
  • Lagere kosten op termijn: Een service hoeft maar één keer geïmplementeerd of geüpdatet te worden in plaats van voor iedere applicatie apartSpecialisatie: De verantwoordelijkheden worden gescheiden. Toepassingen of applicaties doen waar ze goed in zijn, omdat ze worden ingezet waarvoor ze oorspronkelijk bedoeld zijn
  • Schaalbaarheid: Services kunnen gemakkelijk uitgebreid worden

Dankzij deze voordelen ontstaat er veel flexibiliteit in je bedrijf en kun je gemakkelijker inspelen op veranderingen die de toekomst brengt.

SOA was in het begin vaak alleen bereikbaar voor grote bedrijven vanwege de hoge kosten die het met zich meebrengt. Echter is het nu ook bereikbaar geworden voor middelgrote bedrijven dankzij de ontwikkeling van SOA op basis van open source technologie zoals Quint bijvoorbeeld.

Wanneer is SOA interessant voor jouw bedrijf?

SOA kan met name interessant zijn voor bedrijven die te maken hebben met veranderlijke bedrijfsprocessen. Wanneer deze op zoek zijn naar flexibiliteit binnen hun eigen organisatie of flexibiliteit in de samenwerking met andere organisaties, kan SOA al dan niet op basis van open source technologie, een goede uitkomst bieden.

Het is belangrijk om een goede change manager in te schakelen die het implementatieproces begeleidt, zodat je uiteindelijk ook echt de voordelen van SOA kunt genieten.

Door: Eva van Esch, marketing en research coördinator bij An(d)dare

Outpost24 17/12/2024 t/m 31/12/2024 BN + BW