Organisaties vragen invoering sleepwet uit te stellen tot na referendum
Een reeks privacyorganisaties en verschillende providers vragen premier Rutte en het kabinet in een open brief de invoering van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) 2017 uit te stellen tot na het eventuele referendum over de sleepwet.
Onlangs werd bekend dat ruim 400.000 handtekeningen zijn verzameld voor een verzoek tot een referendum over de sleepwet. Dit is aanzienlijk meer dan de 300.000 handtekeningen die nodig zijn om een referendum af te dwingen. Het gaat overigens om een raadgevend referendum, waarvan de uitkomst niet bindend is.
‘Neem stem van burger mee in besluitvorming’
De sleepwet is al deels in werking getreden en wordt rond 1 januari 2018 volledig van kracht. Een eventueel referendum wordt pas op 21 maart 2018 georganiseerd, na de invoering van de Wiv. BIT, Bits of Freedom, Free Press Unlimited, ISOC Nederland, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, Platform Bescherming Burgerrechten, Privacy First, Speakup, Voys en Waag Society noemen het van groot belang dat de sleepwet niet in werking treedt voordat de stem van de burger tijdens het referendum is meegenomen in de besluitvorming.
De organisaties wijzen op de maatschappelijke weerstand die is ontstaan tegen de wet. “Van maatschappelijke organisaties, tot het bedrijfsleven en de bezorgde burger: uit alle hoeken van de samenleving klinkt de roep om een breed maatschappelijk debat. Het halen van de drempel voor het referendum geeft dan ook een belangrijk signaal: de politieke besluitvorming heeft de zorgen van de burger onvoldoende meegenomen”, schrijven de organisaties. De betrokken partijen verzoeken premier Rutte en het kabinet daarom de inwerkingstreding van de wet uit te stellen tot na het eventuele referendum.
De volledige brief is hier te vinden.