Redactie - 18 januari 2021

Zorgpersoneel oefent vaccineren via 3D simulatie game CareUp

Zorgpersoneel oefent vaccineren via 3D simulatie game CareUp image

Hoe gebruik je een injectienaald om te vaccineren? Steeds meer verpleegkundigen oefenen deze behandeling nu met de 3D simulatie game CareUp. Dit is een nieuwe app die verpleegtechnische handelingen in de thuiszorg, verpleeghuizen, het ziekenhuis en op scholen nabootst. Ook voor het grootschalig vaccineren tegen het coronavirus biedt CareUp dus de oplossing. Piloten hebben een flightsimulator, verpleegkundigen en andere care-medewerkers gebruiken vanaf nu CareUp.

Het meten van bloedglucosewaarden. Het toedienen van medicijnen via een infuus. Het verwisselen van een stomazakje. En - nu heel actueel - het gebruik van een injectienaald. Het zijn stuk voor stuk verpleegtechnische handelingen die elke verpleegkundige en verzorgende heeft leren doen. Maar het is ook praktijkkennis die je moet bijhouden, die je dus regelmatig moet blijven doen om bekwaam te blijven.

De 3D simulatie game
"Stel dat het al een jaar geleden is dat je een katheter hebt moeten inbrengen. Dan is de kans groot dat je het protocol niet meer helemaal kent en je deze handeling graag weer even wilt oefenen. Dat kan nu met CareUp, de 3D simulatie game waarmee zorgprofessionals de meest voorkomende verpleegtechnische handelingen zelf kunnen nabootsen." Dat zegt Jos van Leeuwen, directeur en innovator van Medical Groep, het bedrijf dat CareUp heeft laten ontwikkelen. Hij hoorde eerder van de problematiek rond het bevoegd en bekwaam houden van zorgprofessionals. Zo werd CareUp als innovatieproject opgezet waarbij de kennis van Van Leeuwen als voormalig verpleegkundige goed van pas kwam.

Handelingen virtueel uitvoeren
De app is als een flightsimulator en bootst de echte praktijk na. Gebruikers kijken dus niet enkel naar een instructiefilmpje, ze gaan zelf virtueel met de handeling aan de slag. "Met je vinger beweeg je je karakter op het scherm en voer je de handelingen in het protocol één voor één uit. Tussendoor zijn er pop-ups met theorie. Die combinatie maakt dat een zorgprofessional na ongeveer 10 tot 15 minuten oefenen weer precies weet hoe de handeling moet worden uitgevoerd", aldus Van Leeuwen. CareUp telt inmiddels 23 veelvoorkomende handelingen in het ziekenhuis, de thuiszorg en de intramurale zorg. Daar komen er snel meer bij. Al deze handelingen zijn gebaseerd op de Vilans KICK-protocollen, de landelijke kennisorganisatie voor langdurende zorg. Ook zijn ze geaccrediteerd door het V&VN. Ze sluiten dus naadloos aan op de alledaagse praktijk van zorgprofessionals.

Virtuele game vervangt skillslab
Honderden verpleegkundigen moeten de komende weken en maanden met een injectienaald aan de slag. Iets wat veel van hen niet dagelijks doen. Door deze handeling eerst na te bootsen in een 3D-simulatie game, spijkeren ze hun kennis snel en eenvoudig bij. "Tot voor kort waren verpleegkundigen en verzorgenden hiervoor aangewezen op fysieke skillslabs, waarbij ze in een klasje moesten oefenen op een pop. CareUp maakt dit veel eenvoudiger door de oefeningen na te bootsen in een serious game", zegt Van Leeuwen.

Accreditatiepunten in het BIG-register
Op deze manier werken zorgprofessionals voortdurend aan hun bekwaamheid. En hebben zij een handeling succesvol afgerond, dan ontvangen ze een certificaat. De accreditatiepunten die ze hiermee verdienen worden elke week bijgeschreven in het BIG-register, zodat een verpleegkundige of verzorgende bevoegd blijft. CareUp is nog maar enkele maanden live en telt nu al ruim 8.000 gebruikers. Veelal zorgprofessionals, maar ook studenten die de app gebruiken als voorbereiding op praktijklessen.