Moet je eigenlijk wel updaten naar Windows 10?
Na 29 juli kan je niet langer gratis overstappen naar Windows 10. Data News speelde een jaar lang met het systeem en maakt de afweging.
We gaan u niet laten wachten tot het einde van dit stuk: ja, in de meeste gevallen loont het om als consument te upgraden naar Windows 10. Is het perfect? Neen. Werkt het naar behoren? Ja. Is het beter dan Windows 7 en Windows 8: absoluut.
Voor gebruikers van Windows 8 is er geen twijfel mogelijk. Windows 10 heeft het weinige goede van Windows 8 behouden, maar voelt aan als de waardige opvolger van Windows 7. Het startmenu is opgefrist, vlot aanpasbaar, zoeken naar apps gaat goed en ook de nieuwe functies wennen snel.
Wie van Windows 7 komt heeft nog een degelijke user experience, maar hier moeten we stellen dat Windows 10 simpelweg veiliger is. Dat voel je helaas niet op het moment dat je verdiept zit in een Excel-tabel, maar het is zo en dat maakt uw (en mijn) computergebruik een pak veiliger.
Ja maar...
Moet je dan sowieso overstappen? Neen. Het voornaamste obstakel lijkt ons de systeemvereisten. Wie op een trage laptop van enkele jaren oud werkt, geeft met een upgrade mogelijk de doodsteek aan een nog nipt werkbare computer. Laat dat bakje voor wat het is.
Onze grootste ergernis is niet Windows 10 zelf. Maar wel vrienden en familie die geïrriteerd bellen met de vaststelling dat ze plots op Windows 10 zitten. Op dat vlak zijn de installatiecijfers van Windows 10 zoals de bedpartners van Bill Cosby. De cijfers kloppen, maar de werkwijze is dubieus. Dear Microsoft, maak een goed product niet kapot door het in iedereens neus te willen duwen.
Een ander obstakel is oude software. Wie nog zeer specifieke software gebruikt die niet functioneert op Windows 10, blijft om die reden misschien beter bij een ouder besturingssysteem. Maar dat speelt vooral in bedrijfsomgevingen en minder voor de doorsnee pc-gebruiker. In ons eerste jaar met Windows 10 hebben we geen noemenswaardige softwareproblemen ondervonden.
Help, ze verzamelen mijn data!
Privacy is het argument dat de meeste gebruikers aanhalen. Windows 10 verzamelt dataover uw computergebruik. Maar ook hier moeten we stevig relativeren. Het bedrijf verzamelt die gegevens onder meer om uw computer (en die van anderen) veilig te houden. Als Microsoft ontdekt dat simultaan honderd gebruikers problemen ondervinden bij het bezoeken van een website of de installatie van een programma, dan kan het snel stappen ondernemen. Maar daar heb je data voor nodig.
Vergelijk het met zelfrijdende wagens. Ze kunnen zichzelf redden met behulp van sensoren en camera's. Maar pas als de meeste wagens met elkaar data uitwisselen (bv over de snelheid of obstakels op de weg) krijg je een veel veiliger wegennet.
Schrikt u dat nog te veel af? Dat is uw goed recht. Maar dan hoop ik dat u geen account heeft bij Google, Facebook, LinkedIn (intussen ook een deel van Microsoft) of met een smartphone rondloopt. Want daar wordt ook data verzameld, maar niet alleen om u veilig te houden of de dienst te verbeteren. Kort samengevat: Neen, Microsoft zit niet uw mails, foto's of surfgeschiedenis te bekijken, maar het verzamelt wel datapunten om daar iets nuttigs mee te doen.
We zijn er (bijna)
Is er dan niets op te merken aan Windows 10? Natuurlijk wel. Er zijn klachten dat sommige apps nog niet helemaal werken. Edge staat nog in zijn kinderschoenen, opstarten duurt bij sommige gebruikers langer, Continuum werkt nog niet zoals het hoort. Cortana is er nog niet in het Nederlands en zo zijn er nog wel enkele items.
Maar merk bij die klaagzang vooral op dat het om nieuwe functies gaat. Het volledige potentieel hebben we nog niet gezien. Maar intussen krijg je gratis een nieuw besturingssysteem met een betere gebruikservaring dan zijn voorganger, dat bovendien beter gewapend is tegen hedendaagse problemen.
Door: Pieterjan Van Leemputten, redacteur bij Data News