Redactie - 20 maart 2020

DDA: Nederland werkt massaal thuis dankzij de digitale mainport

DDA: Nederland werkt massaal thuis dankzij de digitale mainport image

De impact van digitalisering op de Nederlandse economie is immens: met grote delen van het land die momenteel thuiswerken vanwege het Coronavirus, leunen we intensief op onze digitale infrastructuur. Want al die miljoenen thuiswerkplekken worden door datacenters gefaciliteerd. Volgens de DDA, branchevereniging van datacenters, groeide het internetverkeer onder haar deelnemers in de afgelopen weken al met zo’n 15%. Het toont andermaal aan dat ons digitaal fundament van netwerken, internetknooppunten, datacenters, cloud en hosting dienstverleners, een cruciaal onderdeel is van onze samenleving en economie.

Alle hens aan dek bij datacenters
Praktisch elk bedrijf in Nederland maakt dagelijks gebruik van digitale diensten, en dus ook al die miljoenen Nederlanders die momenteel thuiswerken. “Er wordt momenteel achter de schermen keihard gewerkt om alles in goede banen te leiden,” zegt Stijn Grove  (foto), directeur van de Dutch Data Center Association (DDA). “Naar verwachting zullen onze datacenters flink moeten opschalen de komende tijd om aan de steeds meer groeiende vraag te voldoen.” Datacenterbedrijven Interconnect (Brabant) en Dataplace (landelijk) rapporteerde respectievelijk 15% tot 20% groei van het internetverkeer in de afgelopen week, en Datacenter BIT bood haar klanten zelfs al kosteloos dubbele bandbreedte aan, mits technisch mogelijk.

Merk datacenters aan als vitale sector
Het grote belang van datacenters en andere digitale infrastructuur voor de economie werd onlangs ook aangetoond in een recent onderzoek? dat de DDA samen met sectorgenoten en de Rabobank publiceerde. Uit dat onderzoek bleek dat elke 1 euro omzet in 2019 maar liefst 15 euro aan toegevoegde directe en indirecte waarde op voor de Nederlandse economie. De totale digitale voetafdruk van de mainport is goed voor maar liefst 460 euro miljard aan toegevoegde waarde en 3,3 miljoen banen aldus Grove.

Ondanks deze resultaten en het huidige beroep dat op de sector gedaan wordt, behoren datacenters, netwerkbedrijven en cloud providers nog niet tot de bedrijven die een landelijke uitzonderingspositie hebben in tijden van een crisis. Hoewel bewustwording rondom het belang van deze vitale sector groeit, staat deze sector nog niet op de lijst van kritieke sectoren. “Mochten de omstandigheden in Nederland veranderen richting strengere maatregelen, dan hebben we alle datacenters nodig om bedrijven te helpen overleven en de samenleving digitaal te laten doordraaien,” zo waarschuwt Stijn Grove van de DDA. “Juist in zo’n situatie hebben systemen onderhoud en upgrades nodig, om toegang tot de datacenters te kunnen garanderen”. De branchevereniging roept dan ook op om snel een uitzonderingspositie te maken voor de industrie, en datacenters als vitale sector op te nemen in de lijsten, zodat Nederland in ieder geval digitaal door kan blijven draaien, mocht ons land analoog tot stilstand komen.