Witold Kepinski - 22 oktober 2020

Amsterdam UMC en SAS bundelen krachten rond behandeling alvleesklierkanker

Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam en SAS gaan samenwerken om de beoordeling en behandeling van alvleesklierkankerpatiënten met artificial intelligence (AI) en machine learning te verbeteren. Deze nieuwe technologieën maken de analyse van grote en complexe (beeldgebaseerde) datasets mogelijk en hebben de potentie de behandeling van alvleesklierkankerpatiënten te verbeteren. Dat werd al aangetoond in de eerdere samenwerking tussen Amsterdam UMC Cancer Center Amsterdam en SAS bij uitgezaaide darmkanker in de lever. Het succes daarvan leidde tot dit nieuwe project.

De onderzoeksgroep uit Amsterdam UMC wordt gezien als een wereldwijd vooraanstaande groep op het gebied van onderzoek en behandeling van alvleesklierkanker. SAS is door Gartner voor het zevende achtereenvolgende jaar gepositioneerd als leider op het gebied van data science en machine learning platforms. Deze twee partijen bundelen kennis en expertise om de behandeling van alvleesklierkankerpatiënten te verbeteren.

Vanuit Amsterdam UMC leiden professor dr. Marc Besselink (chirurgie) en professor dr. Joanne Verheij (pathologie) dit project. Zij zijn ervaren in het organiseren en begeleiden van academische samenwerkingen tussen verschillende medische disciplines en centra in binnen- en buitenland.

Besselink, hoogleraar bij Amsterdam UMC, voegt toe: “Wij hebben hoge verwachtingen van deze samenwerking. Artificial intelligence wordt binnen de gezondheidszorg gezien als een van de meest veelbelovende ontwikkelingen voor het inzetten van de juiste behandelingen bij de juiste patiënten. De samenwerking met SAS biedt ons de slagkracht om meerdere projecten omtrent alvleesklierkanker binnen Cancer Center Amsterdam, in Nederland en internationaal uit te voeren.”

Vanuit SAS is dr. Joost Huiskens verantwoordelijk voor dit project. Huiskens is hoofd van het Nederlandse health care-team bij SAS en onderzoeker en co-promotor op het gebied van artificial intelligence en oncologie. Daarnaast sluit dit project perfect aan bij het SAS D[N]A lab initiatief, het open innovatieplatform en ecosysteem voor bedrijven, startups en scale-ups die maatschappelijk relevante projecten ondersteunen.

Arthur de Crook, Director D[N]A Lab bij SAS, zegt over de samenwerking: “Wij waarderen het bijzonder dat een wereldwijd gerenommeerd kankeronderzoekscentrum wederom vertrouwen stelt in ons en onze technologie. We dragen vanuit D[N]A Lab graag ons steentje bij om de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren. Dat is waar deze samenwerking om draait." 

Beide partijen begeleiden Boris Janssen, de coördinerend promovendus van dit onderzoek. Hij verricht onderzoek binnen de International Study Group of Pancreatic Pathologists (ISGPP). De ISGPP werd begin dit jaar tijdens een bijeenkomst op initiatief van Amsterdam UMC opgericht en bestaat uit deskundige alvleesklierpathologen van achttien vooraanstaande kankercentra in Europa, Azië en de Verenigde Staten en vormt daarmee de ideale onderzoeksgroep voor dit onderwerp.

Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN+BW