Redactie - 10 november 2020

Opeens is ook het thuiskantoor onderdeel van de bedrijfscontinuïteit

Opeens is ook het thuiskantoor onderdeel van de bedrijfscontinuïteit image

Het Nederlandse energienet wordt over het algemeen als zeer betrouwbaar gezien, maar toch komen onvoorziene uitval en storingen op zowel landelijk als lokaal niveau natuurlijk nog steeds voor. Grote organisaties, datacenters en andere stroomkritische omgevingen worden in zo’n geval vaak goed beschermd door een geïnstalleerde UPS van passend formaat. Inmiddels heeft de UPS ook zijn intrede gedaan in (kleinere) bedrijfsomgevingen, zodat werknemers bij stroomuitval niet meteen met de handen in het haar hoeven te zitten. Maar het garanderen van je bedrijfscontinuïteit stopt nu niet meer bij de deur van het kantoor!

Van oudsher valt de Uninterruptible Power Supply (UPS) onder de verantwoordelijkheid van de IT-afdeling, want die regelt de IT-omgeving binnen het kantoor. Maar met de opmars van thuiswerken verplaatst die verantwoordelijkheid zich ook naar buiten het kantoor. De IT-afdeling voorziet je medewerkers van de juiste thuiswerkapparatuur, van desktop of laptop tot webcam en koptelefoon, maar is niet verantwoordelijk voor wat er bij hen thuis in de meterkast gebeurt. Terwijl het wél belangrijk is medewerkers te wijzen op de gevaren van werken zonder UPS.

Veel van onze digitale apparaten, zoals mobiele telefoons en laptops, werken op een interne accu en zullen bij stroomuitval best nog even functioneren. Op het eerste gezicht lijkt het kortdurend opvangen van het stroomnetwerk bij stroomuitval dus ook geen prioriteit - zodra de elektriciteit wegvalt, zullen de apparaten er niet zomaar mee stoppen. Maar ook de modem en/of router van je medewerkers zijn in het stopcontact ingeplugd, dus de internetverbinding is wel degelijk afhankelijk van het stroomnetwerk. Deze internetverbinding is immers de ‘slagader’ van je bedrijfscommunicatie: medewerkers zijn via het internet verbonden met diensten die het voor hen mogelijk maken om thuis te werken, zoals de bedrijfsserver, de netwerkschijf of de software waarmee ze inbellen in team- en externe vergaderingen.

Deze risico’s voor de bedrijfscontinuïteit gelden natuurlijk niet alleen voor (klein)zakelijke dienstverleners: ook MKB’ers en eenmanszaken in andere branches lopen bij stroomuitval tegen risico’s aan. Daar wordt in de praktijk vaker gebruik gemaakt van desktopsystemen: bijvoorbeeld omdat deze meer rekenkracht leveren voor grafische toepassingen, of omdat daar het kassasysteem en de complete bedrijfsadministratie op wordt uitgevoerd. In dat soort omgevingen is bescherming tegen stroomuitval cruciaal, omdat anders essentiële bedrijfsgegevens verloren kunnen gaan en de continuïteit van het bedrijf direct in het gedrang komt: bijvoorbeeld wanneer klanten niet meer kunnen afrekenen.

Met een UPS voor kleinzakelijk- of thuisgebruik kopen bedrijven net dat beetje extra tijd dat werknemers thuis bij uitval nodig kunnen hebben om hun werk af te ronden. Zeker nu thuiswerken ook een toename van werken in de cloud betekent, is een stabiele internetverbinding een belangrijk onderdeel van de thuiswerk set-up. Wanneer stroomuitval ervoor dreigt te zorgen dat die link naar kantoor wegvalt, kunnen medewerkers wiens internetverbinding beschermd wordt door een UPS netjes hun werk opslaan, hun conference call of verkoopgesprek afmaken en hun apparatuur op de juiste manier afsluiten, zodat er geen werk verloren gaat. Ondernemers met een eigen zaak kunnen ervoor zorgen dat mensen in de winkel hun transactie netjes kunnen afronden, zodat er geen inkomsten verloren gaan, of dat cruciale informatie van die dag nog even wordt verwerkt en opgeslagen.

Zo’n kleine UPS is bovendien ‘plug and play’ - er is geen IT’er voor nodig om deze te installeren. Zie het als een verlengsnoer of extra stekkerdoos - de ene kant gaat direct in het stopcontact, en aan de andere kant kunnen de apparaten die beschermd moeten worden, meteen worden ingeplugd. Zo zorg je er als ondernemer voor dat je bedrijfscontinuïteit bij stroomuitval gegarandeerd blijft!

Door: Ingmar de Winter (foto), Product Market Manager Power Quality and Domotica Benelux bij Eaton

Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN+BW