Wouter Hoeffnagel - 04 januari 2021

WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag niet worden uitgeleverd aan VS

WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag niet worden uitgeleverd aan VS image

WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag niet worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten (VS), oordeelt een Britse rechter. De Amerikanen willen Assange vervolgen voor spionage en het inbraken over overheidssystemen.

De zaak draait om de publicatie van honderdduizenden documenten over onder meer de Amerikaanse overheid door WikiLeaks in 2010 en 2011. De documenten hebben onder meer betrekking op de oorlogen in Afghanistan en Irak, maar bevat ook diplomatieke communicatie. Amerikaanse aanklager stellen dat Assange de Amerikaanse defensie-analist Chelsea Manning heeft geholpen bij het overtreden van de US Espionage Act, medeplichtig is aan cyberinbraken en daarnaast vertrouwelijke informatie heeft gepubliceerd wat de veiligheid van informanten in gevaar heeft gebracht.

Advocaten: 'Proces is politiek gemotiveerd'

Assange ontkent de aantijgingen en stelt niet met Manning te hebben samengewerkt bij het kraken van een versleuteld wachtwoord. Daarnaast stelt Assange dat er geen bewijsmateriaal is dat de veiligheid van derden in gevaar is gebracht. Advocaten van Assange stellen dat het proces tegen de WikiLeaks-oprichter politiek gemotiveerd is en Assange wordt vervolgd wegens het publiceren van documenten die oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen aan het licht brengen.

De WikiLeaks-oprichter zit sinds april 2019 in de Britse cel. Hij werd gearresteerd toen de ambassade van Ecuador in Londen hem op straat zetten. Assange zat zeven jaar lang ondergedoken in de ambassade om uitlevering aan Zweden in een verkrachtingszaak te voorkomen.

DIC Security Day BW tm 1 juli 2025
DIC Security Day BN + BW tm 1 juli