Witold Kepinski - 08 januari 2021

Nikhef en SURF leggen snelle verbinding tussen Amsterdam en CERN

Nikhef en SURF leggen snelle verbinding tussen Amsterdam en CERN image

Nikhef en SURF hebben samen de eerste internationale 400Gbit/s-verbinding gerealiseerd. De verbinding loopt tussen Amsterdam en CERN in Zwitserland en heeft een afstand van 1650 kilometer. Deze verbinding bouwt voort op de geslaagde proef in de Randstad in 2020.

De verbinding tussen Nikhef in Amsterdam en CERN loopt over glasvezel met optische apparatuur van SURF. De eerste testen over deze lijn zijn positief afgesloten. Vorig jaar testten Nikhef en SURF dezelfde techniek al uit in de Randstad. De technieken die in de test gebruikt zijn, worden ook in de nieuwe internationale verbinding toegepast.

Extra aandacht nodig
Een glasvezelverbinding van ruim 1650 kilometer vraagt extra aandacht. Zo is het belangrijk dat de vezels zo schoon mogelijk zijn. Om het verlies van de verbinding te beperken, zijn zo weinig mogelijk fiberconnectors gebruikt. Deze connectoren zorgden voor verlies. SURF heeft daarom in de verbinding zoveel mogelijk fibers aan elkaar gelast. Naast deze randvoorwaarden moest de verbinding ook extra versterkt worden om over 1650 kilometer te kunnen werken. Hiervoor zijn speciale Raman-versterkers gebruikt.

Deeltjesversneller wordt weer opgestart
De afgelopen jaren heeft CERN een aantal upgrades uitgevoerd aan de Large Hadron Collider. In 2021 wordt de CERN-deeltjesversneller weer langzaam opgestart. Bedoeling is dat in 2022 de LHC weer in volle productie is. De data die de LHC dan oplevert, wordt dan via Nikhef wereldwijd verder gedistribueerd. Hiervoor is een snelle en stabiele verbinding essentieel.

Outpost24 17/12/2024 t/m 31/12/2024 BN + BW