Redactie - 25 mei 2021

Aantal overnames binnen IT & Online in coronajaar 2020 gelijk aan 2019

Aantal overnames binnen IT & Online in coronajaar 2020 gelijk aan 2019 image

Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat er in de IT & Online-sector in 2020 nagenoeg evenveel transacties hebben plaatsgevonden als in 2019, ondanks de grote onzekerheid door corona op de fusie- en overnamemarkt in het tweede kwartaal van 2020. Ondanks de aanblijvende coronaproblematiek is er in Q1 2021 een recordaantal van 210 transacties in de IT & Online-sector gerealiseerd. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019 is het aantal deals in Q1 2021 met maar liefst 61% toegenomen. Ook de gemiddelde EBITDA-multiple voor bedrijven in de sector blijft toenemen en bedraagt nu 6,5x.

Het aantal transacties in de IT & Online-sector in 2020 en Q1 2021 is goed te verklaren. Sinds een aantal jaar is er in de sector een grote consolidatieslag gaande. Kleinere partijen worden hierbij overgenomen door private equity investeerders en grote (internationale) IT-bedrijven. Daarnaast heeft de coronacrisis ook kansen geboden aan ondernemers binnen de sector waardoor de markt weinig impact heeft gevoeld van de coronacrisis. Het overgrote deel van MKB-Nederland heeft in 2020 een grote (noodgedwongen) digitaliseringsslag moeten maken. Het recordaantal overnames in Q1 2021 is het resultaat van een afname van de onzekerheid op de markt vanaf Q3 2020. Toen zijn er weer meer overnameprocessen gestart, welke na een gemiddelde looptijd van 6 maanden in Q1 2021 zijn afgerond.

Consolidatie
Binnen de IT & Online-sector zijn onder meer in de software- en hostingbranche de afgelopen jaren veel kleinere spelers overgenomen door grotere partijen. Zo heeft Match Plan de in hosting gespecialiseerde onderneming Webscale begeleidt bij de verkoop aan het Belgische Combell. Ook in de markt van digitale bureaus en internetbureaus is de afgelopen jaren blijvend geconsolideerd. Voorbeeld hiervan is de Belgische strategische partij Intracto welke samenwerkt met private equity investeerder Waterland. Intracto heeft sinds de start van haar samenwerking met Waterland in 2018 al circa 20 bedrijven overgenomen, waaronder ook ezCompany, welke Match Plan heeft begeleid bij de verkoop. Daarnaast is onder andere Dept (van de Amerikaanse Carlyle Group) met een vergelijkbare consolidatiestrategie bezig.

Verwacht wordt dat de consolidatie van de toekomstbestendige IT & Online-branche de komende jaren door zal zetten. Private equity partijen hebben op dit moment veel kapitaal beschikbaar. Om gewenste rendementen te behalen dient dit kapitaal geïnvesteerd te worden. Hierdoor zijn private equity investeerders erg actief in de overnamemarkt met een specifieke focus op de buy-and-build strategie. Dit is een strategie waarbij een investeerder een platformbedrijf koopt, doorgaans een grotere partij, en hier vervolgens bedrijven aan toevoegt (zogenaamde add-ons) om zo een groep te creëren waarbij synergiën kunnen worden benut, zoals kennisdeling, klantdeling en internationalisatie.

Digitaliseringsslag
Waar voor veel bedrijven de coronacrisis een zware tijd is, zijn er voor ondernemers in de IT & Online juist veel kansen ontstaan. Door de sterke toename in thuiswerken is de behoefte aan hardware en cloudoplossingen in een sneltrein beland. Hierdoor heeft MKB-Nederland in 2020 een (gedwongen) digitalisering doorgemaakt. Ook hebben horeca en retail bedrijven diverse online concepten en oplossingen opgezet om hun producten middels websites aan de man te brengen. Dit biedt weer kansen voor websiteontwikkelaars en hostingbedrijven. Daarnaast hebben de bestaande webshops door de sluiting van de winkels recordomzetten gerealiseerd en tevens nieuwe klanten aan zich weten te binden.

Stijgende EBITDA multiples
Als gevolg van de gedwongen digitalisering in 2020 en de sterke overnamedrang van zowel strategische partijen als private equity partijen, zijn ook de gemiddelde koopprijzen van IT & Online ondernemingen in 2020 gestegen. Uit de Overname Barometer H2-2020, een halfjaarlijks onderzoek van overnameplatform Brookz waarin de cijfers en trends over de Nederlandse MKB-overnamemarkt worden gepubliceerd, blijkt dat de gemiddelde betaalde EBITDA multiple voor bedrijven in de IT-sector in H2-2020 6,5 bedroeg. De gemiddelde betaalde multiple bedroeg in dezelfde periode in 2019 nog 6,4 en is dus gestegen. Voor E-Commerce bedrijven is de gemiddelde betaalde multiple gestegen van 5,4 naar 5,6. In de IT-branche worden de hoogste EBITDA multiples betaald in vergelijking tot de andere sectoren. De gemiddelde betaalde EBITDA multiple voor het gehele Nederlandse MKB betreft 4,9. Gezien de marktontwikkelingen, het beschikbare kapitaal en de huidige hoge multiples in de IT & Online markt is het een uitstekend moment om een overdracht te overwegen.

Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN+BW