Witold Kepinski - 10 juni 2021

KPN en APG kondigen start glasvezelbedrijf Glaspoort aan

KPN en APG kondigen start glasvezelbedrijf Glaspoort aan image

KPN en APG hebben de transactie afgerond voor de oprichting van een glasvezel joint venture. Na ondertekening op 23 maart 2021 en de goedkeuring van de Autoriteit Consument & Markt start de joint venture – genaamd Glaspoort en gevestigd in Amsterdam – vanaf vandaag met de uitrol van glasvezel in dorpen, kleine kernen en op bedrijventerreinen.

De reikwijdte van de joint venture is iets vergroot en toegenomen met ~75.000 huishoudens. Als gevolg hiervan is Glaspoort van plan om ~750.000 huishoudens en ~225.000 bedrijven aan te sluiten op glasvezel. Glaspoort investeert de komende vijf jaar ruim € 1 miljard in de uitrol van glasvezel. De benodigde bouwcapaciteit en externe financiering zijn zodanig gewaarborgd dat Glaspoort snel van start kan met de uitrol van glasvezel, naar verwachting komen er dit jaar al meer dan 70.000 glasvezelverbindingen.

Het afgelopen jaar heeft het belang van betrouwbaar, veilig en snel internet voor de Nederlandse samenleving aangetoond. Glaspoort gaat de digitalisering van Nederland verder versnellen door ook glasvezel uit te rollen in de meer afgelegen gebieden. Het bedrijf biedt de komende jaren bijna 1 miljoen klanten de mogelijkheid om te genieten van de voordelen van een glasvezelverbinding. De bouwcapaciteit die nodig is om deze ambitie te realiseren, levert ruim 1.000 banen op en de investering levert een aantrekkelijk rendement op voor de pensioenfondsklanten van APG en hun deelnemers.

Het nieuwe netwerkbedrijf heeft een open netwerkstrategie. KPN treedt weliswaar op als hoofdhuurder op het netwerk, maar Glaspoort biedt toegang aan externe operators, die daarvoor kiezen. Eindgebruikers kunnen daardoor een telecombedrijf naar keuze selecteren, waardoor concurrentie en innovatie in Nederland wordt bevorderd.

Patrick Kanters, Managing Director Global Real Assets van APG: "APG is verheugd met het bereiken van deze eerste zeer belangrijke mijlpaal door Glaspoort formeel te lanceren. APG kijkt ernaar uit om samen met KPN het nieuwe bedrijf op te bouwen en de uitrol van glasvezel naar bijna 1 miljoen klanten mogelijk te maken. Deze joint venture zal een belangrijke bijdrage leveren aan de Nederlandse digitale infrastructuur, zal naar verwachting aantrekkelijke rendementen opleveren voor onze pensioenfondsklanten en zal bijdragen aan energiebesparing omdat glasvezel energiezuiniger is dan koper of kabel."

Joost Farwerck (foto), CEO van KPN: "Deze transactie creëert extra waarde voor alle stakeholders. De verruimde reikwijdte van het project maakt het steeds relevanter, omdat nóg meer dorpen worden aangesloten op state-of-the-art glasvezelinfrastructuur en zorgt samen met de inspanningen van KPN voor een bijna landelijke glasvezeldekking in 2026. Samen met 5G zorgt glasvezel voor het modernste en krachtigste netwerk dat Nederland tot ver in de 21e eeuw zal ondersteunen."

Glaspoort sluit aan bij de 'Accelerate to grow'-strategie van KPN en de ambitie om iedereen in Nederland te verbinden met een duurzame toekomst. In de komende jaren zal de joint venture circa 1 miljoen glasvezelverbindingen realiseren in gebieden, die anders pas later zouden worden aangesloten. In combinatie met KPN’s eigen uitrol van ongeveer een half miljoen huishoudens per jaar, zal dit resulteren in ~80% glasvezeldekking in Nederland in 2026.

Jan Willem Scheerder is de nieuwe CEO en Ferry Niers de CFO van de nieuwe entiteit. Jan Willem is een doorgewinterde telecomprofessional. Hij bekleedde verschillende uitvoerende functies op het gebied van Wholesale Services en International Carrier Business, en heeft leidinggegeven aan verschillende start-ups. Ferry heeft meer dan 14 jaar ervaring in de TMT-sector en bekleedde Corporate Finance en M&A posities bij KPN en daarvoor bij KPMG.

Het nieuwe glasvezelbedrijf Glaspoort vindt dat betrouwbaar, veilig en snel internet in heel Nederland toegankelijk moet zijn en biedt dit aan in gebieden en op bedrijventerreinen waar momenteel geen glasvezelinfrastructuur is. De naam Glaspoort verwijst naar glasvezel (glas) en poort, als toegangspoort tot de digitale toekomst.