Redactie - 01 oktober 2021

Mendix: lowcode wint bekendheid, maar nog veel ontwikkelachterstand

September was een bijzondere maand voor Mendix. De lowcode-specialist organiseerde zijn jaarlijkse event Mendix World en werd ook voor de derde keer op rij uitgeroepen tot leider in het Gartner-kwadrant ‘Enterprise Low-Code Application Platforms’. Helemaal aan het einde van de maand presenteerde het een groot internationaal onderzoek. Met Hans de Visser namen we de belangrijkste uitkomsten door.

Het onderzoek heeft de naam ‘The State of Low-Code 2021: A Look Back, The Light Ahead’ en werd uitgevoerd onder meer dan tweeduizend IT-professionals en leiders in Europa - inclusief Nederland - de Verenigde Staten en China. Het blijkt dat de wereld lowcode in hoog tempo leert kennen, maar dat er, misschien wel meer dan ooit, behoefte blijft aan snellere software-ontwikkeling en digitalisering.

Het onderzoek behandelde een breed aantal onderwerpen. Voor Hans de Visser (Vice President Product Management) springen er een aantal conclusies uit. “Ondanks al onze voortgang zijn er nog veel backlogs (achterstallig werk, red.) bij de geïnterviewde organisaties als het om het ontwikkelen van applicaties gaat. Daarnaast blijkt dat twee derde van de grote IT-projecten vertraagd is. Het blijft onverminderd uitdagend om op tijd en binnen budget te leveren. Door de Covid-pandemie is de digitalisering versneld en dat legt een nog grotere druk op IT-organisaties om sneller te innoveren.”

Zo blijkt uit het onderzoek dat, gedreven door de pandemie, bijna 70 procent van de respondenten in Nederland meer noodzaak voelt om software te ontwikkelen en sneller te digitaliseren. Ook geeft 73 procent van de Nederlandse organisaties aan dat het de komende twee jaar het tempo voor software-ontwikkeling wil opvoeren.

Nederland is solide
Het onderzoek geeft ook de mogelijkheid om verschillende landen te vergelijken. “Daarin bleek dat China echt heel enthousiast is als het om lowcode en nieuwe technologie in het algemeen gaat. In de VS is lowcode al langere tijd ingeburgerd. In Europa loopt Duitsland een beetje achter, omdat die markt traditioneler is als het om digitalisering gaat, vooral bij de overheid en op MKB-niveau.” Nederland is niet zo ver als China en de VS, maar wel verder dan onder andere Duitsland. “Op lowcode-gebied is ons land heel solide”, aldus De Visser.

In lijn met wat Mendix zelf ook merkt bij klanten, kwam uit het onderzoek naar voren dat lowcode voor een steeds breder scala aan usecases wordt ingezet. “Dat vond ik bemoedigend om terug te zien in het onderzoek. Vijf jaar geleden ging het vooral om stand-alone applicaties voor bijvoorbeeld het automatiseren van bepaalde processen. Nu zie je steeds meer bedrijfskritische applicaties die met lowcode worden ontwikkeld. Dat is een onstuitbare opmars die wij natuurlijk erg interessant vinden.”

Bekendheid neemt toe
In het onderzoek gaf 77 procent van alle respondenten aan dat hun organisatie al lowcode toepast. Een hoog percentage. “Maar het past wel bij het beeld dat ik heb”, zegt De Visser. “Een van de verklaringen daarvoor is het aantal platformen, zoals Office 365, waarbij lowcode onder de motorkap wordt meegeleverd.” Het zorgt er mede voor dat de bekendheid van lowcode snel toe neemt, zo merkt De Visser. “In de begintijd van Mendix moesten we nog veel evangeliseren. Nu staat het echt op de agenda van veel IT-leiders en is het niet meer de vraag óf, maar op welke manier bedrijven iets met lowcode gaan doen. In de praktijk zie je dat er vaak meerdere lowcode-platformen worden gebruikt, soms tegen wil en dank, en die moeten zich op een bepaalde manier tot elkaar verhouden. Wij spreken dan over co-existentie. Klanten gaan daar steeds slimmer mee om.”

Die toegenomen concurrentie vindt Mendix geen probleem. “Doordat onder meer Microsoft, Salesforce en ServiceNow het oppakken, ontstaat er alleen maar meer awareness en daar profiteren wij ook van.” Want als pionier in de wereld van lowcode heeft Mendix een voorsprong. Die houdt het vast, getuige het laatste Gartner-kwadrant waarin Mendix het meest rechts stond gepositioneerd en dus het best scoorde in ‘completeness of vision’. “Wij vinden onze weg naar de klant wel, zeker als het om meer geavanceerde applicaties gaat. Eén van onze unieke eigenschappen is dat we één IDE (Integrated Development Environments, red) hebben, waarmee alle applicaties gebouwd kunnen worden. Je hebt niet allerlei verschillende tools nodig die je op elkaar af moet stemmen. Daar houden we uiteraard aan vast.”

Aanpalende domeinen
Om zijn leidende positie vast te houden verbreedt Mendix zich steeds verder. “Behalve applicatie-ontwikkeling proberen we ook aanpalende domeinen productiever te maken met behulp van lowcode. Intelligente automatisering en de wereld van data-integratie, met name. We redeneren daarbij altijd vanuit het perspectief van de ontwikkelaar. Hoe krijgt hij toegang tot enterprise data en kan hij daar zijn voordeel mee doen? Met die koers zijn we ervan overtuigd dat we waarde toe blijven voegen.”

Die verbreding van de mogelijkheden met het Mendix-platform heeft ook een mogelijke keerzijde, beseft De Visser. “Wanneer je als klant niet goed gestuurd wordt, moet je steeds meer zelf ontdekken. Daarom hebben we Industry Clouds gelanceerd, waarbij we relevante content en oplossingen voor klanten in een bepaalde industrie bundelen. We hebben dat nu voor manufacturing en financial services gedaan, maar er volgen er binnenkort meer.”

In het onderzoek werd ook gevraagd welke voordelen IT-professionals van lowcode ervaren. “Ook die liggen in lijn met wat we horen en merken”, zegt De Visser. “Kostenreductie, versnelling en het vergroten van de innovatiekracht werden veel genoemd. Wanneer lowcode wordt gebuikt voor applicaties die te maken hebben met customer engagement, merken bedrijven ook positieve gevolgen voor de tevredenheid en loyaliteit van klanten. Het is voor ons heel fijn om dat bevestigd te zien.”

Door: Johan van Leeuwen

Outpost24 17/12/2024 t/m 31/12/2024 BN + BW