Redactie - 01 oktober 2021

Hoe analytics en AI kunnen bijdragen aan een duurzamere en betere wereld

Hoe analytics en AI kunnen bijdragen aan een duurzamere en betere wereld image

Analytics- en AI-specialist SAS organiseert komende donderdag, 7 oktober, Curiosity2Day. Het online event moet bezoekers inzicht geven in hoe ze met analytics en AI bij kunnen dragen aan een duurzamere en betere wereld. Tijd voor een interview over dat onderwerp met Rein Mertens, Head of Customer Advisory bij SAS.

Mertens is bij SAS Nederland verantwoordelijk voor de afdeling Customer Advisory. Hij houdt zich zelf vooral bezig met data-strategie, data-governance, data-kwaliteit en sinds een paar jaar ook data-privacy. Als gecertificeerd privacy officer houdt hij zich intern en extern bezig met de gevolgen van wetgeving en ethiek richting data science en artificial intelligence (AI). “Met SAS ondersteunen we een heel breed scala aan bedrijven bij het nemen van betere beslissingen”, legt hij uit. “Daar is data voor nodig, maar ook inzicht en actie. Het kan daarbij gaan om het combineren, presenteren en visualiseren van data, maar ook om projecten rondom deep learning, machine learning en artificial intelligence. We doen dat met behulp van ons eigen data science platform, SAS Viya.”

Tijdens Curiosity2Day worden er donderdag praktijkvoorbeelden aangehaald waaruit blijkt wat er met data analytics en AI mogelijk is. In de sportwereld bijvoorbeeld, met onder andere een presentatie van oud-topzwemmer en Olympisch chef de mission Pieter van den Hoogenband. Maar ook het Ministerie van Defensie, het Amsterdam UMC, de ING Bank en het ‘Crop Intelligence’ bedrijf Aurea Imaging vertellen over de slimme dingen die ze doen met analytics en AI en hoe ze innovatie kunnen omzetten in actie. Gratis aanmelden voor het online event is nog steeds mogelijk.

Leven verbeteren
Het onderwerp van Curiosity2Day (‘Innovate for a responsible and safer world’) ligt Mertens na aan het hart. “We leven in een tijdperk van digitale transformatie waarvan het tempo, mede door COVID-19, is versneld. Innovatie is vaak datagedreven en daarom groeit ons vakgebied met meer dan tien procent. Onder meer de Europese Unie ziet de voordelen van Artificial Intelligence, omdat dat het leven van mensen significant kan verbeteren. Denk aan minder ongelukken op de weg, slimmer gebruik van energie en water, minder werk-gerelateerde ongelukken, chirurgen die beter kunnen opereren of slimmere machines die minder schade aan het milieu toebrengen. Dat biedt kansen op interessante businessmodellen.” SAS wil daar een flinke steen aan bijdragen. “We helpen bijvoorbeeld aan betere behandelingen in ziekenhuizen, maar werken ook samen met Rijkswaterstaat om er met sensoren voor te zorgen dat Nederland droge voeten houdt.”

Rondom technologische innovaties zoals AI bestaan wel vraagtekens als het om data-privacy gaat. “We kunnen tegenwoordig fenomenaal veel met hardware en software. Maar zoals het Peter-Parker-principe luidt: “With great power comes great responsibility’”, geeft Mertens aan. “Overheden hebben daarin een verantwoordelijkheid, maar het bedrijfsleven ook. We vinden het als SAS heel belangrijk om aan ‘responsible AI’ te doen en daarom zitten er speciaal hiervoor bepaalde standaard functionaliteiten in ons platform. ‘Human centricity’ is daarbij heel belangrijk, omdat er volgens ons een menselijke kant aan AI moet blijven zitten. We zorgen ervoor dat gebruikers zicht houden op de kwaliteit en transparantie van data zodat ze bijvoorbeeld kunnen voorkomen dat data voor discriminatie zorgt.”

Als organisatie voelt SAS ook verantwoordelijkheid. “We hebben kort geleden aangekondigd dat we gaan werken met een Data Ethics Practice. We vinden dat technologiebedrijven zoals SAS op een verantwoorde manier met innovaties moeten omgaan. We willen systemen ontwikkelen die bijdragen aan het welzijn van de mens. We denken ook na over nieuwe technieken om met persoonsgegevens om te gaan. Zo werken we samen met de startup Syntho.ai op het gebied van synthetische data, waarmee je – uiteraard binnen de geldende juridische kaders - het verwerken van de daadwerkelijke (persoons)gegevens kunt beperken en beter reguleren en data eenvoudiger kan delen, zonder dat er bruikbare informatie verloren gaat. Als bonus maak je ook het risico op datalekken kleiner.”

Betere behandelingen
Op de vraag welk project Mertens persoonlijk het mooist vindt, komt hij met een voorbeeld uit de zorgsector, waaraan SAS nu samen met het Amsterdam UMC werkt. “Stel dat je in het ziekenhuis behandeld wordt aan darmkanker, met een uitgezaaide tumor in je lever. Een radioloog bepaalt vervolgens via de huidige RESIST-methode of de grootte van de verschillende tumoren na een behandeling wel of niet is afgenomen. AI-modellen bepalen dat ook, maar kunnen dat bijvoorbeeld op basis van het totaalvolume van de tumoren nog nauwkeuriger meten. Als er in sommige gevallen verschil bestaat tussen die twee constateringen, dan zoomen ze daar op in. Zo verbeter je de behandelingen door innovatie. Een paar jaar geleden kon zoiets nog niet, want het koste teveel rekenkracht. Nu wel. Daar kun je toch alleen maar enthousiast van worden?”

Door: Johan van Leeuwen

Outpost24 17/12/2024 t/m 31/12/2024 BN + BW