Witold Kepinski - 11 maart 2022

Invasie van Rusland in Oekraïne heeft impact op PC-markt West-Europa

Invasie van Rusland in Oekraïne heeft impact op PC-markt West-Europa image

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne treft de wereldeconomie en West-Europa is de een van de eersten die het effect voelt. Dit meldt Trang Pham, analist bij tech onderzoeksbureau Canalys. De Russische invasie van Oekraïne bedreigt een wereldeconomie die nog moet herstellen van jaren van tegenslag veroorzaakt door de COVID-19-pandemie. In slechts een paar dagen tijd zijn de prijzen van energie en grondstoffen omhooggeschoten en is de toeleveringsketen nog kwetsbaarder geworden. Dit zijn problemen die de inflatie kunnen aanwakkeren en de groei voor West-Europa en de wereld kunnen beperken.

De stijgende energieprijzen van Europa, die sterk afhankelijk zijn van Russische olie en gas, verzwakken rechtstreeks de koopkracht van de Europeanen. Olie passeerde voor het eerst sinds 2014 kort 100 dollar per vat, ondanks dat het slechts twee jaar geleden nog negatief was, terwijl de prijs van aardgas met maar liefst 62% steeg. In februari 2022, vóór de invasie, registreerde de eurozone al een inflatie van 5,8%, het vierde kwartaal op rij op een alarmerend hoog niveau. Bovendien zullen luchtvaartmaatschappijen, als gevolg van luchtruimverboden, de stijgende kosten van het vliegen van vracht tussen Europa en Azië waarschijnlijk verschuiven naar de consument, waardoor de toeleveringsketen onder druk komt te staan en de materiaalkosten nog hoger worden. In de halfgeleiderindustrie werd verwacht dat de knelpunten in 2022 zouden afnemen, maar dat lijkt nu onwaarschijnlijk, aangezien Oekraïne meer dan de helft van 's werelds neongas levert, van vitaal belang voor de productie van halfgeleiders.

De pc-industrie bloeit de afgelopen jaren, maar is nog steeds overgevoelig voor verstoringen van de toeleveringsketen. In 2021 bevonden pc-leveranciers in West-Europa zich nog steeds in een benijdenswaardige positie, aangezien de vraag het aanbod bleef overtreffen. Zendingen stegen jaar op jaar met 16%, ook al is het bijna twee jaar geleden sinds het begin van de pandemie. Maar de pc-industrie zou binnenkort de directe impact kunnen voelen van stijgende kosten en langere doorlooptijden, en elke leverancier die kan leveren, zal de markt winnen. Aan de vraagzijde zullen consumenten ook worstelen met stijgende inflatie en minder te besteden hebben aan consumententechnologieën, vooral voor vrijetijdsdoeleinden.

HP en Lenovo

In West-Europa domineerden HP en Lenovo in heel 2021. HP verzekerde zijn leiderspositie met 4,44 miljoen verkochte eenheden en veroverde 26% van de totale markt en 35% van de commerciële markt in het vierde kwartaal van 2021. Lenovo volgde op de voet met 4,41 miljoen verzonden eenheden en een 25% totaal aandeel. Het versloeg HP om de eerste plaats in te nemen voor het hele jaar 2021, met 16,8 miljoen verzonden eenheden. Dell, Apple en Acer completeerden de top vijf in het vierde kwartaal van 2021 met respectievelijk 16%, 11% en 8% aandelen. Pc-leveranciers bekijken nu of ze de activiteiten in Rusland moeten stopzetten of verminderen. Apple is de eerste leverancier die officieel alle verkopen in Rusland stopzet. Als andere leveranciers dit voorbeeld volgen, kan er op korte termijn een hertoewijzing van apparaten van Rusland naar andere Europese markten plaatsvinden, waardoor de orderachterstanden van de afgelopen kwartalen worden verlicht. Rusland zal zich waarschijnlijk tot Chinese leveranciers wenden om westerse sancties te omzeilen.

Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN+BW