Mismatch tussen behoeften werknemers en werkgevers
Terwijl de Nederlandse arbeidsmarkt krapper is dan ooit lijken werkgevers nog steeds relatief weinig aandacht te besteden aan het verbeteren van secundaire arbeidsvoorwaarden voor werknemers. De nadruk ligt op een goed salaris, terwijl medewerkers meer waarde hechten aan andere vergoedingen en voordelen.
Dit blijkt uit een benchmark-onderzoek van HR-dienstverlener YourCampus en HR & payroll leverancier Visma Nmbrs, verantwoordelijk voor de verwerking van bijna 1,2 miljoen loonstroken in Nederland. Nederlandse werkgevers bieden vaak een goed salaris en 80 procent van de werknemers krijgt een collectief pensioenplan aangeboden. Het aanbod van andere secundaire arbeidsvoorwaarden zoals werkinhoudelijke training en gezondheidsverbeterende initiatieven zoals een sportschoolabonnement van de zaak loopt echter achter. Ook initiatieven voor sociale ontwikkeling en teambuilding blijven achter, terwijl daar wel behoefte aan is. Er liggen daarom kansen voor bedrijven die aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden aanbieden die het verschil kunnen maken in het aantrekken van nieuwe collega’s en het behouden van talent.
Uit het onderzoek blijkt verder dat waardering en het gevoel hebben ertoe te doen voor de organisatie belangrijker wordt gevonden dan alleen de financiële compensatie. Medewerkers willen een betrokken werkgever die samen met hen kijkt welke secundaire arbeidsvoorwaarden zij nodig hebben, afhankelijk van hun levensfase. Ze zoeken interactie met hun werkgever in plaats van alleen een transactie in de vorm van salaris of andere financiële compensatie.
Eigen regie
Uit een onderzoek onder 2.200 gebruikers van de YourCampus-applicatie blijkt dat vooral kleinere bedrijven zich lijken te willen onderscheiden met secundaire voorwaarden. Zij zetten hiervoor het meeste budget in. Start-ups (2-50 medewerkers) stellen hier een budget van 47 euro per maand voor beschikbaar, scale-ups (51-250 medewerkers) 37 euro en grote bedrijven (250+ medewerkers) 18 euro per maand. Grote bedrijven lijken dus het minst te investeren in secundaire arbeidsvoorwaarden. Mogelijk wordt dit gecompenseerd door een hoger salaris bij grote bedrijven.
Van de medewerkers die zelf hun secundaire arbeidsvoorwaardenpakket kunnen samenstellen, kiest bij grote bedrijven 33 procent van werknemers voor een gezondheidsgerelateerd voordeel, zoals een sportschoolabonnement, bij scale-ups gaat het om 19 procent en bij start-ups 21 procent.
Pensioen
Een goede pensioenregeling is en blijft belangrijk: 92 procent van de Nederlandse werknemers en werkzoekenden verwacht een collectieve pensioenregeling van zijn werkgever. In Nederland heeft 80 procent van de werknemers een collectief pensioenplan. Van de 20 procent van de werknemers die via hun werkgever geen pensioenplan krijgen aangeboden, spaart slechts 5 procent voor hun pensioen.
Thuiswerken en training
Thuiswerken blijft ook na de coronapandemie populair. Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de medewerkers van start-ups en scale-ups verwacht niet meer volledig terug te keren naar kantoor. Diverse regelingen van de overheid maken dit voor werkgevers ook mogelijk en ze kunnen hun werknemers zelfs betere voorwaarden aanbieden zonder dat ze dat geld hoeft te kosten. Sinds 1 januari 2022 kunnen thuiswerkers bijvoorbeeld een compensatie van 2 euro per dag van de overheid krijgen. Uit de gegevens van Visma Nmbrs blijkt echter dat werkgevers buiten deze regeling andere mogelijkheden om thuiswerken te compenseren nog amper gebruiken.
Daarnaast wordt training en ontwikkeling steeds belangrijker voor medewerkers. Veel werknemers (42 procent) zijn bang dat hun vaardigheden in de komende 20 jaar niet meer relevant zullen zijn. Mede daarom wil 55 procent van de medewerkers graag een training volgen om beter te worden in hun werk.
Florian Gendrault, oprichter en CEO van YourCampus: “Uit ons benchmark onderzoek blijkt dat salaris alleen niet genoeg is om personeel aan te trekken in deze krappe arbeidsmarkt. Salaris wordt steeds meer een hygiënefactor. Er zou daarom meer aandacht moeten komen voor secundaire arbeidsvoorwaarden. Die kunnen hét verschil maken of je als bedrijf personeel kan aantrekken of niet. Het beter gebruik maken van bestaande wettelijke regelingen bijvoorbeeld voor het inrichten van een thuiswerkplek, mobiliteit in de vorm van een leasefiets en het aanbieden van meer mogelijkheden voor training en ontwikkeling gedurende een loopbaan zijn hierbij de voornaamste quick wins.”