Centric: geen sprake van vertrek bestuursvoorzitter Louis Luijten
Er is geen sprake van dat Louis Luijten zou vertrekken als bestuursvoorzitter van IT-dienstverlener Centric. Dat stelt Centric in reactie op een nieuwsbericht van Computable. Op 12 juni meldde deze publicatie dat na het opstappen van de uitvoerende directie vorige week, nu ook Luijten weg wil wegens een conflict met Centric-eigenaar Gerard Sanderink.
Centric meldt nu het volgende op zijn website: 'Op 12 juni 2022 is er een artikel geplaatst op Computable.nl waarin wordt gesuggereerd dat Louis Luijten, bestuursvoorzitter van Centric, na de zomer zal vertrekken. Het vertrek van Luijten is niet aan de orde en Luijten is toegewijd om de board van Centric weer op volle sterkte te krijgen en aankomend CEO Peter Mous te ondersteunen bij het uitvoeren van de strategie.'
Problemen bij Centric
Het rommelt al enkele jaren bij Centric. De afgelopen jaren zouden diverse bestuurders het bedrijf Centric vertrokken zijn als gevolg. Daaronder CEO Karim Henkens, CFO Carolien van der Werf, haar opvolger Rianne Jans, outsourcingsdirecteur Roland Plomp en commercieel directeur Hans Schrijver. Redenen zouden een privé-conflict zijn tussen Sanderink en diens ex-vrouw Brigitte van Egten, en omdat Sanderinks nieuwe partner Rianne Rijbroek een omstreden adviesfunctie kreeg bij Centric.
In het geval van Van Egten stapte Sanderink een aantal malen naar de rechter omdat zijn ex fraude en diefstal zou hebben gepleegd toen zij directeur was van Sanderinks zonnepanelenproducent DSS. Hoewel Sanderink vrijwel elke rechtzaak verloor, bleef de ondernemer volharden.
Betrokken bij privé-kwestie
Centric hield zich eerst verre van wat het een 'privé-kwestie' noemde, maar raakte er in april dit jaar toch bij betrokken. Het legde toen beslag op een bedrag van 19,6 miljoen euro waarvan de rechtbank in Den Haag eind november 2021 had bepaald dat Sanderink het aan zijn ex moest betalen.
Centric claimde bij de rechtbank dat het de afgelopen drie jaar als gevolg van imagoschade tot 60 miljoen euro aan omzet was misgelopen en legde de oorzaak hiervoor bij Van Egten neer. Bestuursvoorzitter Luijten stelde zelfs dat een onderdeel van Centric als gevolg van het conflict failliet dreigde te gaan. Het is niet bekend om welk onderdeel het gaat. De rechtbank zette een streep door het beslag en vond zelfs dat het bestuur van Centric zich schuldig gemaakt had een 'misbruik van recht'.
Opstappen uitvoerende directie
In 2021 trad Sanderink terug uit het bestuur van zijn IT-bedrijf, maar achter de schermen zou hij invloed zijn blijven uitoefenen. Dit leidde naar verluidt vorige week tot het opstappen van CEO Johan Taams, COO Bart Fehmers en CFO Patrick Rosengarten. De drie wilden namelijk bij de Ondernemingskamer een procedure beginnen tegen Sanderink om verdere reputatieschade voor Centric te voorkomen. Dit voornemen zou echter getorpedeerd zijn door drie niet-uitvoerende directieleden van Centric. Daaronder wat het FD omschrijft als Sanderinks vertrouwelingen Aike Schoots en Louis Luijten.
Daarop zouden de drie uitvoerende directieleden de conclusie getrokken hebben dat ze niet meer verder kunnen bij Centric. Vervolgens zouden de drie uitvoerende directieleden de conclusie getrokken hebben dat ze niet meer verder kunnen bij Centric. Peter Mous gaat met ingang van 1 juli 2022 aan de slag als CEO van Centric en volgt Taams op.
Mogelijk vertrek Luijten
Volgens Computable wil Luijten direct na de zomer vertrekken, al heeft hij zijn ontslag nog niet ingediend. Reden voor zijn vertrek zou de zware druk van Sanderink op Luijten zijn geweest om niet in te stemmen met de procedure bij de Ondernemingskamer. Een woordvoerder van Centric heeft nog niet gereageerd op vragen over het tumult bij de IT-dienstverlener.
Luijten werd per 1 juli 2020 lid van de raad van bestuur van Centric. Als non-executive richtte hij zich op toezicht en het geven van advies aan het uitvoerend bestuur. Na het vertrek van Sanderink uit het bestuur begin 2021 werd Luijten voorzitter.
Kamervragen
Onlangs heeft Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (opnieuw) Kamervragen gesteld over de problemen bij Centric. De onderneming beheert veel IT-systemen van de overheid en Omtzigt vreest dat de problemen bij het bedrijf een negatieve invloed kunnen hebben op de dienstverlening. Ook wil Omtzigt dat de advocaat-generaal van het Gerechtshof Amsterdam een onderzoek instelt naar de IT-dienstverlener, die contracten heeft met veel overheden en overheidsinstanties.