Wouter Hoeffnagel - 21 juli 2022

Reuters: Nieuw bewijsmateriaal in Europees onderzoek naar Apple

Reuters: Nieuw bewijsmateriaal in Europees onderzoek naar Apple image

Europese toezichthouders beschikken over nieuw bewijsmateriaal in een onderzoek naar Apple. Onderzocht wordt of de regels die Apple hanteert in zijn App Store de concurrentie op de markt voor muziekstreamingdiensten verstoord. Apple kan in dit onderzoek een boete opgelegd krijgen van maximaal 10 procent van zijn wereldwijde omzet, wat neerkomt op een boete van zo'n 35 miljard euro.

Het onderzoek loopt sinds 2021 en is ingesteld na klachten van streamingdienst Spotify. De Europese Commissie stelde vorig jaar dat Apple muziekstreamingdiensten tegenwerkt door het hanteren van extra hoge servicekosten in de App Store. Apple biedt zelf ook een streamingdienst aan onder de naam Apple Music. Door het hanteren van hoge servicekosten zou Apple Music op oneerlijke wijze concurreren met Apple Music.

Nieuw bewijsmateriaal

Reuters meldt nu op basis van bronnen die bekend zijn met de zaak dat Europese toezichthouders nieuw bewijsmateriaal hebben in de zaak. Hiermee hopen zij naar verluid het onderzoek naar de werkwijze van Apple te versnellen. De bronnen benadrukken dat er geen nieuwe aanklachten worden toegevoegd aan het onderzoek. Naar verwachting informeert Apple naar verwachting op korte termijn over het nieuwe bewijsmateriaal.

De Europese Commissie wil tegenover Reuters niet reageren op de berichtgeving. Apple heeft niet gereageerd op een verzoek om een reactie.

"Het nieuws dat de Europese Commissie bewijs heeft dat Apple misbruik maakt van zijn machtspositie en app-ontwikkelaars dwingt tot 30% af te staan voor elke App Store-app of in-app-aankoop, is niet verrassend", zegt Damiën Berkhout, mededingingsadvocaat bij Scott + Scott in Nederland. Eerder dit jaar diende de non-profit Consumer Competition Claims Foundation namens EU-consumenten een claim in tegen Apple wegens dit soort misbruik van machtspositie. De app-ontwikkelaars rekenden de door Apple opgelegde kosten door aan Europese consumenten. In totaal hebben zij minimaal 5 miljoen euro schade geleden, stelt de non-profit. De stichting vordert deze schade namens consumenten, en eist ook een gerechtelijk bevel dat Apple zal dwingen zijn misbruik te staken. Scott + Scott vertegenwoordigt de stichting.

Berkhout: "De actie van de Europese Commissie ondersteunt de class action, omdat het verder bewijs is dat Apple onrechtmatig handelt. Anderzijds ondersteunt en vult de civiele actie van de stichting het optreden van de Commissie aan. De Commissie kan Apple beboeten, maar dat geld wordt nooit doorgegeven aan consumenten die schade hebben geleden. Daarom is er een class action-zaak aangespannen tegen Apple."

Outpost24 17/12/2024 t/m 31/12/2024 BN + BW